Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

9. december 1998

'Pinlig sag for Jelved'
*Økonomiminister Marianne Jelved (R) gør alt, hvad hun kan, for at få lukket sagen om Finanstilsynet, uden at vi kommer til bunds i den. Det siger Enhedslistens Frank Aaen i en kommentar til Rigsrevisionens notat, som er en skarp kritik af ministeren.
"Det er pinligt for økonomiministeren at få sådan en reaktion fra Rigsrevisionen. Normalt står det politiske system ret, når revisorerne har talt, men her kommer hun i direkte konfrontation. Jeg kender ikke noget fortilfælde, hvor revisorerne har taget sådan til genmæle," siger Frank Aaen til Ritzaus Bureau.
Torsdag mødes flertallet uden om regeringen for at nå til enighed om, hvordan en uvildig undersøgelse af Finanstilsynet skal strikkes sammen. Hidtil har økonomiministerens svar på samråd ikke kunnet stille flertallet af partier uden om regeringen tilfreds.

Uklarhed om toldfrit salg
*Den danske regering gik tirsdag i gang med at undersøge, hvor hårdt de store EU-lande vil presse på for at få forlænget det toldfrie salg, som ellers efter planen skal afskaffes fra 1. juli næste år.
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen holdt tirsdag fast ved den hidtidige danske linie om, at salget skal afskaffes som planlagt. Men samtidig holdt han tilsyneladende en lille dør på klem for, at den danske kurs kan blive ændret i 11. time, hvis presset fra de øvrige EU-lande skulle blive for stort under EU-topmødet i den kommende weekend.
Den danske regering har - sammen med det meste af det danske Folketing - hidtil stået fast på, at beslutningen skulle stå ved magt. Men nu har både Frankrig, Storbritannien og Tyskland tilkendegivet, at man overvejer at bevare ordningen.

Annan: Freden er FN's ansvar
*FN's generalsekretær, Kofi Annan, erklærede sig tirsdag som modstander af internationale militæraktioner uden mandat fra FN. Det skete i en tale til den franske nationalforsamling.
Annan betonede imidlertid, at regionale organisationer har en yderst vigtig rolle at spille i fredsbevarende aktioner, men han understregede samtidig, at internationale militærinterventioner kun bør finde sted med mandat fra FN. Det må, sagde Annan, være det internationale samfund og dermed FN, der har ansvaret for at sikre freden.
Annans udtalelser henviste tilsyneladende til diskussionerne om militære aktioner over for dels Irak og dels Jugoslavien.

Clausen frifundet for ærekrænkelse
*Filminstruktøren og skuespilleren Erik Clausen blev tirsdag i retten i Tårnby frifundet for at have krænket HA-rockeren Jørn Jønke Nielsens ære.
Jønke havde krævet, at Erik Clausen skulle betale 50.000 kroner for tort, fordi skuespilleren i TV 2 udsendelse "Go' Morgen Danmark" den 1. september 1997 havde udtalt, at "Jønkes bøger er meget fordrejede og fyldt med løgn".
Retsformanden Ditlev Nielsen begrundede frifindelsen af Erik Clausen med, at Den Europæiske Menneskerettighedskonventions paragraf 10 om ytringsfrihed er en del af dansk ret. Ditlev Nielsen mente, at Erik Clausens udtalelse om Jønkes bøger ganske vist var ærekrænkende, men henviste til, at de omstændigheder, der lå bag udtalelsen gjorde, at Clausen blev frifundet.
Ditlev Nielsen fremhævede yderligere, at Erik Clausen var bekymret for, at Jønkes selvbiografier havde for stor tiltrækningskraft på unge mennesker, fordi bøgerne var "voldforherligende, glorificerende og uden medmenneskelighed".

Hårde kampe i Angola
*Angolanske regeringsstyrker er i øjeblikket involveret i heftige kampe med oprørsbevægelsen UNITA uden for den strategisk vigtige by Cuito, mens regeringsfly samtidig rapporteres at have bombet nogle af UNITA's højborge, sagde regionale sikkerhedskilder tirsdag. Kilderne sagde, at kampene i det olie- og diamantrige Angola har tvunget præsident Eduardo dos Santos til at trække en brigade hjem fra Den Demokratiske Republik Congo, hvortil Angola har sendt soldater for at støtte præsident Laurent Kabila i hans kamp mod tutsi-ledede oprørere, der støttes af Uganda og Rwanda.

Dansk skibstøtte forbliver uklar
*Rigsrevisionen opgiver nu at nå endelig til bunds i skiftende erhvervsministres kontroversielle støtte til bygningen af danske skibe i perioden 1986-1997.
Det fremgår af et notat fra rigsrevisor Henrik Otbo til statsrevisorerne. Rigsrevisionen har således valgt at tage til efterretning, at den nuværende erhvervsminister Pia Gjellerup (S) har fremsat lovforslag, som sikrer, at støtten til skibsværfterne fremover bliver reguleret ved en selvstændig lov.
Hidtil har støtteordningen haft lovhjemmel i konkrete bevillingsansøgninger - de såkaldte aktstykker - som Folketingets finansudvalg har fået forelagt til godkendelse.
Sagen om belåning af skibe tog for alvor fart, da det internationale revisionsfirma Coopers & Lybrand i 1997 afleverede en rapport om skibsfinansiering i årene 1986-1995, som daværende erhvervsminister Mimi Jakobsen (CD) havde bestilt.

Kemikalier truer danske farvande
*En stor miljøundersøgelse foretaget over det seneste år af Fyns, Vejle og Sønderjyllands Amter viser, at kystvandet i Lillebælt-regionen er forurenet med samtlige 110 miljøfremmede stoffer, som der blev undersøgt for.
De 110 fundne stoffer er bl.a. phthalater, phenoler og pesticider. En række af stofferne er bl.a. kendt for at kunne skade forplantningsevnen i dyrelivet. Undersøgelsen er den mest omfattende, der hidtil er blevet foretaget.
"Den dokumenterer, at en lang række af de miljøfremmede stoffer findes i vores farvande ved å-udløb og renseanlæg. Selvom vi har verdens fineste renseanlæg, så ryger stofferne altså igennem, ligger på bunden, og vi ved, at de påvirker vores dyreliv. Det er dermed også en advarsel om at gribe politisk ind, inden stofferne også breder sig til de åbne farvande," siger vicedirektør Jørgen Dan Pedersen fra Fyns Amts miljøafdeling.

Clinton slipper for undersøgelse
*Efter måneders efterforskning besluttede USA's justitsminister Janet Reno, at der ikke skal være en uafhængig undersøgelse af præsident Bill Clinton og vicepræsident Al Gores brug af kampagnemidler.
Spørgsmålet stod om, hvorvidt Clinton og Gore forsøgte at sprænge de lovgivningsmæssige rammer ved deres tv-kampagne til en værdi af 46 millioner dollar (ca. 293,5 mio kr.). Regningen blev betalt af det Demokratiske Parti.
Renos undersøgelse kom efter at den statslige valgkommission konkluderede, at både Clintons og hans rival, Robert Doles, i 1996 på upassende vis brugte reklamer til at fremme deres kandidatur.
Kommissionen anbefalede, at Clinton skulle betale mere end syv millioner dollar tilbage, mens Dole skulle tilbagebetale 17,7 millioner dollar.

Gidsler fundet dræbt i Tjetjenien
*De afhuggede hoveder af tre briter og en newzealænder blev tirsdag fundet i en vejside i Tjetjenien. De fire udlændinge var blevet bortført af væbnede tjetjenere i den lovløse provins. Resterne af ligene var tirsdag fortsat ikke fundet.
Tjetjenske embedsmænd sagde, at en mand, der havde arbejdet som livvagt for gidslerne, inden de blev bortført, havde identificeret dem.
De fire blev bortført i den tjetjenske hovedstad, Grosnij, den 3. oktober, da de var i gang med at installere et mobiltelefonsystem.
Russiske embedsmænd siger, at over 100 mennesker i øjeblikket holdes som gidsler af væbnede tjetjenere. De fleste gidsler er russiske soldater, men der har flere gange været vesterlændinge blandt gidslerne.

Reder slipper ikke for for straf
*Der er stadig en mulighed for, at den hæftedømte Scandinavian Star-direktør Ole B. Hansen kan straffes i Spanien. Også selvom dommen er forældet i Danmark.
Det oplyste justitsminister Frank Jensen (S) efter et samråd i Folketingets Retsudvalg tirsdag.
"De spanske myndigheder har uofficielt over for Justitsministeriet i Danmark tilkendegivet, at Ole B. Hansen vil kunne anholdes og komme til afsoning i Spanien," sagde Frank Jensen.
Justitsministeriet skrev i sidste uge til de spanske myndigheder for at få en officiel bekræftelse, og justitsministeren venter at få et svar inden jul.

Jelved vil ikke presse de unge
*Regeringen opgiver tanken om at bruge økonomiske sanktioner til at presse unge hurtigere gennem uddannelsessystemet, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
På grund af den danske rekord i sen studiestart har Undervisningsministeriet ellers overvejet at bruge for eksempel statens uddannelsesstøtte til at straffe sene studiestartere eller langsomme studerende.
Metoden har været brugt i det hollandske uddannelsessystem med et kraftigt fald i studiestartalder og gennemførelsestider til følge. Men det vil ikke blive aktuelt i Danmark, siger fungerende undervisningsminister Marianne Jelved (R).
Til gengæld vil regeringen fortsætte bestræbelserne på at skabe frit optag på de videregående uddannelser, så de unge ikke skal spilde tid på at vente på en studieplads.

Man skal ikke tage alt for gode varer
*Det kan være klogt at se efter en ekstra gang, når man bliver budt på en dram af en venlig forbipasserende.
En jæger på vej ud på jagt blev budt en dram af en forbipasserende, men efter den første lille slurk, faldt han sammen. Det viste sig, at den venlige forbipasserende intetanende havde forvekslet whiskey med fårevaskemiddel.
Familien til den uheldige jæger har efterfølgende accepteret forklaringen om, at det var et uheld, og politiet har nøjes med at betegne hændelsen som "uheldig".

Pinochet-tilhængere kræver diktatoren fri
*Tilhængere af Chiles tidligere diktator, Augusto Pinochet, lagde tirsdag øget pres på den britiske regering for at få den til at lade være med at udlevere Pinochet til retsforfølgelse i Spanien og i stedet lade ham rejse hjem til Chile.
Det nye pres kom, efter at det blev kendt, at en af de fem dommere i det britiske overhus, som for en uge siden var med til at afgøre, at Pinochet ikke kan påberåbe sig politisk immunitet, i syv år har været medlem af en underafdeling af menneskeretsorganisationen Amnesty International. Pinochets advokater mener dermed, at de har fået et godt argument mere i deres kamp for at hindre, at den tidligere diktator udleveres til Spanien.
Advokaterne har allerede hævdet, at afgørelsen i Overhusets juridiske komité er ugyldig, fordi samme dommers kone arbejder på Amnestys hovedkontor i London.
Dommeren, lord Hoffmans stemme var afgørende, da den juridiske komité med stemmerne tre mod to besluttede, at Pinochet ikke har diplomatisk immunitet efter britisk lov, og at han derfor kan udleveres til retsforfølgelse for sine forbrydelser under militærdiktaturet i Chile fra 1973 til 1990. Mindst 3.000 mennesker mistede livet som følge af det chilenske militærs overgreb, mord og tortur.
Sagen ligger i øjeblikket på den britiske indenrigsminister, Jack Straws bord. Han skal inden fredag den 11. december afgøre, om det spanske krav om udlevering af Pinochet skal prøves ved en britisk domstol. Straws afgørelse får stor principiel betydning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her