Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

7. december 1998

3200 stemte om efterlønsregler
*3200 mennesker benyttede muligheden for at give deres mening til kende om de nye efterlønsregler ved en telefonafstemning i weekenden.
Telefonafstemningen var arrangeret af de faglige tillidsfolk, som i torsdags var samlet til protestmøde i København om finanslovaftalen.
Ifølge en opgørelse fra Tele Danmark gav 89 procent af de afgivne stemmer udtryk for utilfredshed med den nye efterlønsordning, mens 11 procent erklærede sig tilfredse med de ændringer, der er aftalt mellem regeringen og en række borgerlige partier.

Libyen "positive" i Lockerbie-sag
*Libyen bad søndag USA og Vesten om at slå koldt vand i blodet i forhold til at få en aftale på plads om at udlevere de to libyske statsborgere, der er mistænkt for at stå bag bomben den 21. december 1988 i et amerikansk passagerfly.
USA og Storbritannien presser på for at få Libyen til at udlevere de to statsborgere til retsforfølgelse ved en international domstol i Haag, og FN's generalsekretær, Kofi Annan, har netop været i Libyen og drøfte sagen.
En libysk embedsmand sagde søndag, at han regner med, at det libyske parlament i den kommende uge vil bruge megen tid på at diskutere kravet om at udlevere de to libyske statsborgere til retsforfølgelse.
Libyens udenrigsminister, Omar Mustapha al Montasser, sagde, at der "meget snart vil komme nogle positive resultater".
Pan Am-flyet blev sprængt i luften, da det befandt sig over den skotske by Lockerbie. Alle 259 ombordværende samt 11 mennesker på jorden omkom ved attentatet.

2000 palæstinensere i sultestrejke
*Flere end 2000 palæstinensiske politiske fanger i fængsler i Israel gik søndag i sultestrejke for at tvinge de israelske myndigheder til at sætte dem på fri fod.
Det rapporterer palæstinensiske kilder.
Sultestrejken blev indledt mindre end en uge før USA's præsident, Bill Clinton, kommer på besøg i Israel og hos de palæstinensiske myndigheder for at sikre, at fredsaftalen fra Wye River i USA mellem de to parter bliver gennemført.
Fangerne vil stoppe med at spise fast føde, men fortsætte med at drikke. Israelske myndigheder sagde, at kun cirka 1000 palæstinensiske fanger deltager i sultestrejken. Israel har forpligtiget sig til at løslade palæstinensiske politiske fanger, men har hidtil vægret sig ved at opfylde løftet.

Abdullah Öcalan parat til retssag
*Tyrkiets mest eftersøgte mand, den kurdiske oprørsleder Abdullah Öcalan, sagde søndag, at han er parat til en retssag ved en international domstol.
Kurderlederen kom med udtalelsen i en erklæring til den tyske fjernsynsstation ZDF søndag.
Öcalan opholder sig i øjeblikket i Italien og er centrum for en større diplomatisk krise mellem Italien og Tyrkiet, som ønsker ham udleveret til retsforfølgelse i Ankara.
Kurderlederen stiller dog som betingelse for at møde op ved en international domstol, at den også skal tage stilling til, hvem som har ansvaret for de mange tusinde kurdere, som er omkommet under konflikten mellem tyrkiske myndigheder og kurdiske oprørere i den østlige del af Tyrkiet.

Ingen familielæge om lørdagen
*De praktiserende læger advarer kraftigt mod, at lægerne får tilladelse til at holde lørdagsåbent.
"Det vil medføre forringelser for patienterne, og det vil betyde lægemangel mange steder i landet, fordi det bliver sværere at få de unge læger ud i almen praksis."
Sådan lød budskabet, da Praktiserende Lægers Organisation (P.L.O.) lørdag holdt repræsentantskabsmøde.
I følge de praktiserende læger vil lørdagsåbent betyde, at lægen i stedet må holde lukket en anden dag i ugen.
"Bedre service om lørdagen til de få kan derfor betyde dårligere service om mandagen til de mange. Konsultationer om lørdagen indebærer dernæst en dårlig service, da sygehuse, kommunen, hjemmeplejen og andre behandlergrupper holder lukket eller er på vågeblus," hedder det i en udtalelse fra mødet.

Arafat kræver ny tone i samtaler
*Det er nødvendigt med en ny tone i samtalerne om fred i Mellemøsten mellem palæstinenserne og israelerne.
Det var hovedbudskabet fra Yasser Arafat, palæstinensernes leder, da han holdt en med spænding imødeset tale for svenske politikere i Stockholm i weekenden.
Selv anslog han en forsonlig tone over for Israel til trods for, at han tog flere af de vanskeligske og mest ømtålelige emner og problemer op, som ifølge den seneste fredsaftale mellem palæstinenserne og Israel skal løses senest den 4. maj næste år.
En af dem er Jerusalems stilling. Arafat sagde, at byen må holdes åben for alle, at ingen må diskrimineres, og at den må bevares udelt uden grænser af nogen art.
Arafat sagde videre, at palæstinenserne forstår Israels sikkerhedsbehov, men understregede videre, at palæstinenserne også er urolige for deres sikkerhed.
En nyhed var, at Arafat lovede, at den palæstinensiske side ikke har planer om at gå ind i en militær alliance vendt mod Israel. Palæstinenserne har heller ingen planer om at indlede en kap-rustning med Israel, forsikrede Arafat.

Danida smækker kassen i for Tvind
*Danida lukker kassen for Tvind-projekterne Ulandshjælp fra folk til folk (UFF) i Afrika.
Efter at have givet bevægelsen Humana People to People fem mio. kr. over de seneste tre år, har de danske myndigheder konstateret, at det er sket på et forkert grundlag, skriver Politiken.
Præmisserne for dansk støtte er, at man samarbejder med en lokal organisation. Men Humanas samarbejdspartnere i Afrika er alle en del af det ekspanderende Tvind-imperium.
Margit Thomsen, leder af Danidas NGO-enhed, som støtter private organisationers udviklingsarbejde, siger, at der ikke nødvendigvis er problemer med projekterns indhold. Problemet er, at projekterne ikke lever op til præmisserne, og at de er uigennemskuelige økonomisk og strukturelt.

Kritik af EU's miljøpolitik
*En række europæiske miljøorganisationer retter hård kritik mod den miljøpolitik, EU lægger op til af føre på de tre miljøtunge områder: Landbrug, energi og transport.
På det kommende EU-topmøde i Wien den 11.-12. december skal statslederne fra medlemslandene diskutere rapporter om, hvordan miljø og natur bliver integreret i EU's politik på de tre nævnte områder. Miljøorganisationerne råder på forhånd statslederne til at tage afstand fra rapporterne.
"Rapporterne viser, at ministerrådene på de tre områder ikke er parate til at integrere miljøhensyn i deres politik," siger Lone Johnsen, direktør i Danmarks Naturfredningsforening (DN) og præsident for den europæiske miljøsammenslutning, European Environmental Bureau (EEB).

Flystyrt godkendt som arbejdsskade
*Arbejdsskadestyrelsen har afgjort, at et flystyrt i oktober, hvor otte danske arbejdere omkom på vej til arbejde i Norge, anerkendes som en arbejdsskade.
Dermed er flystyrtet dækket af arbejdsskadeforsikringen, hvilket betyder, at de efterladte kan få erstatning, hvis de opfylder nogle betingelser i loven.
Ved flystyrtet omkom medarbejdere fra virksomheden Altek i Bindslev ved Hjørring. De var på vej til øen Stord, hvor de skulle udføre isoleringsarbejde for et norsk værft.
Ulykker, som sker på vej til og fra arbejde, er normalt ikke dækket af loven. Her vurderer Arbejdsskadestyrelsen, at transporten var arrangeret af arbejdsgiveren, som derved bærer risikoen for ulykker.

Risiko for lovsjusk ved ny efterløn
*Vedtagelsen af næste års finanslov sker med en hast, der øger risikoen for lovsjusk til fare for retssikkerheden og dermed for demokratiet. Det siger to eksperter i forfatningsret til Morgenavisen Jyllands-Posten.
Såvel professor Lars Nordskov Nielsen og professor Jens Peter Christensen støtter dermed a-kassernes og lønmodtagernes ønske om at udskyde de nye regler for efterløn. Især opkrævningen af efterlønskontingentet fra årsskiftet er blevet betegnet som hastværk.
"I den aktuelle situation med omfattende indgreb over for danskerne og uden forudgående debat er det særligt ønskeligt, at der er god tid til arbejdet. Det er ikke tilfældet i dag, og det er et væsentligt demokratisk problem," fast-slår Lars Nordskov Nielsen.

Bongo favorit ved valg i Gabon
*Indbyggerne i den vestafrikanske stat Gabon gik søndag til stemmeurnerne for at beslutte, hvem der skal være landets præsident de kommende syv år. Den absolutte favorit til at vinde valget er den siddende præsident, Omar Bongo, der har styret Gabon i 31 år.
Politiske iagttagere mener, at den 63-årige Bongo sandsynligvis vil vinde valget, ikke mindst fordi, at oppositionen i Gabon er splittet.
Omar Bongo, der den seneste måned har ført en intensiv valgkamp med vælgermøder rundt om i hele landet, afgav sin stemme i hovedstaden Libreville.

Mindst 60 dræbt på fire dage
*Mindst syv mennesker blev søndag dræbt og fire andre såret af yderligtgående muslimer i den algeriske by Tipaza 70 kilometer vest for hovedstaden Algier.
Dermed er mindst 60 mennesker blevet dræbt og mindst 70 andre såret på fire dage ved endnu en række massakrer og bilbomber, som militante muslimer menes at stå bag.

Religiøst og politisk kaos i Indonesien
*Lederen af Indonesiens største muslimske gruppe advarede søndag om, at landet er på vej mo en social revolution på grund af regeringens manglende succes i at standse etniske og religiøse spændinger i kølvandet på den økonomiske krise, Indonesien befinder sig i.
"Præsident Habibie har ingen politisk tæft. Vi har brug for en begavet lederfigur i dette land," sagde Abdurrahman Wahid ifølge Reuters.
Indonesien har været plaget af uroligheder gennem det meste af året, først som et oprør mod eks-præsident Suharto, men siden som den jævne indonesers angreb på landets etniske kinesere, der ses som siddende på penge kassen. På det seneste har der været spændinger mellem ø-rigets muslimske flertal og kristne mindretal.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her