Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

23. december 1998

FN-nødhjælp tilbage i Irak
*Det blev fra Irak endnu engang tirsdag slået fast, at FN's våbeninspektørere aldrig kommer ind i landet igen. Samtidig ankom FN's nødhjælpsarbejdere til Irak.
FN meddelte tirsdag, at lastbiler fyldt med fødevarer og andre nødvendige forsyninger rullede ind i Irak fra Jordan, og humanitære forsyninger fik atter adgang via havnebyen Umm Qasr i Den Persiske Golf.
FN's nødhjælpspersonale, der har været evakueret under den militære operation, begav sig også tilbage mod Bagdad, hvor de vil genoptage deres arbejde onsdag.
"Det sker, da den irakiske regering ønsker, at det humanitære program skal genoptages så hurtigt som muligt," oplyste en FN-kilde i Bagdad.
Leder på forsiden

Chilenere frygter Pinochet smutter
*De danske eksilchilenere, der har anmodet den danske regering om at kræve Chiles eks-diktator Augusto Pinochet udleveret, bad i går den danske regering om at hastebehandle beslutningen.
"Vi risikerer, at han smutter hjem, inden de danske myndigheder får behandlet sagen. Derfor appellerer vi til statsminister Poul Nyrup Rasmusssen (S) og justitsminister Frank Jensen (S) om ikke at holde jul, før de har behandlet sagen, siger Hellmutt Rauol Stuven, der repræsenterer chilenerne.
Gruppen har nu hyret advokat Bjørn Elmquist, som i et brev til Frank Jensen og Poul Nyrup Rasmussen fremfører nye argumenter for, at Danmark skal kræve Augusto Pinochet udleveret.
Rigsadvokat Henning Fode konkluderede tidligere, at der ikke er juridisk grundlag i FN's torturkonvention til, at Danmark kan kræve eksdiktatoren udleveret. En beslutning som Poul Nyrup Rasmussen har anmodet Frank Jensen om at vurdere.

Lille begmand til politiet
*Justitsminister Frank Jensen (S) kom tirsdag med en slet skjult begmand til København Politis håndtering af Plejebo-sagen.
"Alle kan vist være enige i, at der er tale om en meget ulykkelig sag, som må give de implicerede anledning til overvejelser," sagde justitsministeren.
"Sagen understreger også vigtigheden af, at politi og anklagemyndighed bør være forsigtige med at komme med for håndfaste udtalelser om konkrete, verserende sager," sagde Frank Jensen, der er øverste, ansvarlige chef for politiet.
Artikel side 4

ETA bekræfter våbenhvile
*Den baskiske løsrivelsesbevægelse ETA bekræftede mandag, at den fortsat vil overholde sin våbenhvile, men at organisationen ikke vil afslutte sin væbnede kamp endeligt, før en aftale er i hus med Spaniens regering. Det er ikke i øjeblikket nogen direkte forhandlinger i gang mellem oprørsbevægelsen og den spanske regering.
Den spanske regering har dog for fire dage siden i mødekommet et krav fra ETA og flyttet 21 fængslede ETA-partisaner til fængsler nærmere Baskerlandet.

Barsebäck-lukning udskudt - igen
*Der vil fortsat gå "nogle" måneder, før det bliver afgjort, om reaktor 1 på atomkraftværket Barsebäck lukkes. Regeringsrätten, der er Sveriges øverste forvaltningsdomstol, meddelte i går, at den først vil tage stilling til lukningen om et par måneder - og muligvis først, når EU har udtalt sig. Dermed har Barsebäcks ejere, Sydkraft, endnu engang vundet tid.
"Med Regeringsrättens udspil tirsdag er det tydeligt for enhver, at juristeriet helt har fået overhånd - samt, at hensynet til Sydkrafts økonomiske interesser øjensynligt tæller langt højere end befolkningens sikkerhed," siger Tarjei Haaland fra Greenpeace Danmark.
Artikel side 4

SiD kræver ny reform
*SiD lægger op til et større slagsmål om den nye arbejdsmarkedsreform, hvis Arbejderbevægelsens Erhvervsråd får ret i sin forudsigelse af, at ledigheden vil stige med 25.000 næste år.
"LO's forudsætninger for at acceptere, at reformen afkorter dagpengeperioden fra fem til fire år, var, at beskæftigelsen var stigende, så man gennem uddannelse og andre tilbud kunne skaffe ledige i job," siger SiDs' formand, Poul Erik Skov Christensen, til Aktuelt tirsdag.
Venstre og de konservative afviser pure SiD's krav om, mens Socialdemokratiet, de radikale og CD erklærer sig parate til eventuelle justeringer, hvis ændringer på arbejdsmarkedet kræver det. Men ingen af partierne vil komme med bud på, hvad der i givet fald skal til.

1,8 mio kroner til Mitch-ofre
*Fælleskampagnen Genopbyg Mellemamerika har foreløbig indamlet 1,8 mio. kr. til genopbygningen af de katastroferamte lande i Mellemamerika efter orkanen
Mitch, der hærgede i området i oktober.
Det oplyser kampagneleder Stig Fog Jensen fra Folkekirkens Nødhjælp.
Fælleskampagnen består af fem organisationer, Specialarbejderforbundet i Danmark (SiD), Mellemamerika Kommmiteen, Ibis, Mellemfolkeligt Samvirke samt Folkekirkens Nødhjælp, der administrerer kampagnen. En stor del af pengene er allerede fordelt og skal hovedsagligt bruges til at bygge huse for.

Jysk morgenavis til aftenkaffen
*Ifølge dagbladet Børsen har Morgenavisen Jyllands-Posten planer om at udgive en eftermiddagsavis til læserene i det østjyske - planerne kommer som Århus Stifstidende netop har varslet massefyringer for at kunne tage kampen op om læserne. "Det er korrekt, at Jyllands-Posten har et projekt vedrørende en eftermiddagsavis, og at der er lavet en testkørsel. Men der er endnu ikke givet grønt lys," siger Morgenavisens chefredaktør og adm. direktør Jørgen Ejbøl til Børsen.

Hørsholm sælger Rådhuset
*Hørsholm Kommune går i Farumborgmester Brixtoftes fodspor og sælger ud af kommunens bygninger. I alt sælger kommunen syv ejendomme, som udover rådhuset er fire skoler, et plejehjem og et kulturhus.
Køberen er Nordania Leasing, der giver 524,5 mio. kr. for de syv bygninger, som kommunen de næste 20 år lejer tilbage.

175.000 er fortsat på flugt fra Kosovo
*FN's flygtningechef, Sadako Ogata, opfordrede i går Jugoslaviens præsident, Slobodan Milosevic, til at give amnesti til etniske albanere. Anmodningen kom efter et tre dages besøg i den serbiske Kosovo, hvor FN-chefen kunne konstatere, at 175.000 personer fortsat er fordrevet fra deres hjem i Kosovo. Mange holder sig væk fra deres landsbyer af frygt for at blive anholdt, når de vender tilbage - derfor er der brug for at skabe stabilitet, fastslog FN's flygtningechef og opfordrede i Beograd Milosevic til at give amnesti.
"Der skal stadig skabes tillid mellem parterne. Der er frygt for de anholdelser og de begrænsninger i bevægelsesfriheden, der finder sted, og der forekommer bekymrende episoder," sagde Ogata uden at give detaljer.

Jydsk Rengøring får kæmpe bøde
*Jydsk Rengøring har fået en bod på en halv million kroner for bevidst brud på overenskomsten. Gennem flere år har Jydsk Rengøring ansat medarbejdere, der arbejdede mindre end 15 timer om ugen, og det må rengøringsselskabet ikke ifølge overenskomsten med
KAD, Kvindeligt Arbejderforbund.

Kommune renset i Vadstrupgård-sag
*Gladsaxe Kommune har ikke tilsidesat sin tilsynspligt i sagen om den pædagogmedhjælper, der blev idømt tre et halvt års fængsel for seksuelle overgreb mod et stort antal børn på daginstitutionen Vadstrupgård. Det fremgår af en undersøgelse foretaget af professor dr. jur. Karsten Revsbech og professor dr. jur. Jens Peter Christensen, begge fra Århus Universitet.
Undersøgelsens konklusion er desuden, at der fortsat er tvivl om, hvorvidt Daginstitutionskontorets indsats i relation til de klager og henvendelser, man modtog vedrørende ledelses- og samarbejdsforholdene på Vadstrupgård, var tilstrækkelig.
De fremhæver, at der hverken for den centrale forvaltning eller Daginstitutionskontoret er noget, der tyder på henvendelser eller oplysninger, der giver anledning til at antage, at der foregik seksuelle angreb mod institutionens børn. Henvendelser og klager til forvaltningen har alene omhandlet samarbejdsforholdene på daginstitutionen og utilfredshed med dens almindelige funktion.

Hjemløse får 'Sygepleje på hjul'
*En sundhedstjeneste særligt rettet til de hjemløse begynder i det nye år på gaden i København.
"Efter at vi i mange år har fokuseret på de hjemløses psykiske og sociale forhold, er vi blevet opmærksomme på, at mange at de hjemløse også har problemer med almindelige sygdomme og skavanker, og at det er stærkt medvirkende til, at de hjemløse dør langt yngre end den øvrige befolkning," siger dr. med Preben Brandt fra hjemløseprojektet Udenfor, der også står bag "Sygepleje på hjul".
Bussen "Sygepleje på hjul" vil have fast holdeplads fire steder i København. I Skelbækgade, ved Nørrebroparken, i Nordvestkvarteret og et sted i indre by, som endnu ikke er fastlagt.
Bussen er i øjeblikket ved at blive indrettet, og forventningen er, at den vil være i funktion fra februar eller marts. Den vil være fast bemandet med en sygeplejeske og en socialpædagog samt socialpædagoger.

Folk i Berlin skal bruge mere vand
*Indbyggerne i Berlin må gerne frådse lidt mere med vandet, mener byens vandværker, der efter nytår starter en kampagne.
"Der er vand nok," lyder opfordringen. Forklaringen på det miljøpolitisk ukorrekte budskab skal findes i byens kloakker, der lider under grønne afgifter og sparesind - de tørrer simpelthen ud og spreder en grim duft i gaderne.
Hvis bare berlinerne ville vaske sig lidt mere, løber problemet ud med kloakvandet.

Kina afviser kritik af domme
'Kina forsvarede tirsdag fængslingen af tre pro-demokratiske aktivister i den forgangne uge ved at sige, at aktivisterne i samarbejde med udenlandske fjender havde haft planer on undergravende virksomhed.
"Xu og de andre spillede aftalt spil med fjendtlige organisationer i udlandet og accepterede udenlandsk bistand til at fremme deres planer om at undergrave statsmagten," sagde en talsmand for det kinesiske udenrigsmnisterium.
Talsmanden henviste til Xu Wenli, der mandag blev idømt 13 års fængsel. To andre aktivister - Wang Youcai og Qin Yongmin - fik henholdsvis 11 og 12 års fængsel.
"Kina kan ikke acceptere kritikken," sagde talsmanden med henvisning til den massive vestlige kritik af de strenge fængselsdomme.
Analyse side 5

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her