Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

21. december 1998

Dansker: 168 såret i Bagdad
*Hospitalerne i Bagdad klarer tilsyneladende uden stør-re vanskeligheder at behandle de sårede efter bombardementerne. Der er dog mangel på enkelte medicinske forsyninger, siger den danske sygeplejerske Karen Maegaard Jensen, som er udsendt for Dansk Røde Kors i Irak.
"Vi har i alt underretninger om 168 sårede i Bagdad. Hospitalerne har ikke haft større problemer med at behandle de sårede. Men der er mangel på især forbindinger, som jo skal skiftes ofte," siger Karen Maegaard Jensen, der søndag vendte tilbage til Røde Kors' hovedkontor i Bagdad efter besøg på tre af byens store hospitaler.
Hun siger, at der er roligt i Bagdad. "Vi har ikke set sammenstyrtede huse, men en del mennesker har forladt deres hjem, fordi trykbølgerne fra bombardementerne har skadet husene."
I alt 20 medarbejdere fra Internationalt Røde Kors er blevet i Irak for at hjælpe syge og sårede.
Artikel og leder på forsiden samt artikler på side 4 og 5

Israel lægger fredsaftale på is
*Israels regering stemte søndag for at indstille hele den senest indgåede fredsaftale med palæstinenserne, indtil palæstinenserne opfylder de betingelser, som ministerpræsident Benjamin Netanyahu har fremsat, oplyste politiske kilder. Afstemningen var enstemmig bortset fra én minister, som undlod at stemme.
Resultatet af afstemningen vil kunne hjælpe Netanyahu til at overleve, da hans regering er truet af nationalistiske høge i regeringskoalitionen, som hårdnakket har modsat sig land-for-fredsaftalen, der blev indgået i Wye River i USA.
Artikel side 5

Bin Laden-hjælper udleveres til USA
*En formodet hjælper til Osama bin Laden, en af verdens mest eftersøgte terrorister, blev søndag udleveret til USA af de tyske myndigheder, oplyste en talsmand fra indenrigsministeriet i Bayern. Mamduh Mahmud Salim blev overgivet til de amerikansk myndigheder i Münchens lufthavn søndag formiddag.
Den 40-årige sudaneser blev anholdt af tysk politi i september. Han formodes at stå i ledtog med Osama bin Laden, der menes at stå bag de to store bombeattentater mod de amerikanske ambassader i Kenya og Tanzania i august.
Salim menes at være ansvarlig for økonomien i Osama bin Ladens gruppe, og ifølge amerikanske kilder er han også Osama bin Ladens direkte forbindelsesmand til den medicinalfabrik, som amerikanske raketter slog ned i, da USA efter bombeattentaterne angreb mål i Af-ghanistan og medicinalfabrikken i Sudan. Ifølge USA producerede fabrikken komponenter til giftgas.

Danskerne er svage i troen
*Der er alvorlig slinger i danskernes forhold til kristendommens centrale læresætninger. Godt nok opfatter 69 pct. sig selv som kristne, men kun 49 pct. tror på Jesus som Guds søn, og ikke mere end 21 pct. af den voksne danske befolkning tror, at beretningen om Jesu opstandelse fra de døde er historisk sandfærdig. Det viser en Sonar-måling, som blev bragt i Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.
Sonar-målingen afslører også, at 44 pct. af danskerne kan forestille sig voldelige uroligheder i Danmark på baggrund af religions-forskelle.

Muslimsk gravplads i Kvistgård
*Det islamiske trossamfund i Danmark står ifølge Søndagsmagasinet i DR-tv i begreb med at købe en grund i Kvistgård i Nordsjælland med henblik på at anlægge en muslimsk gravplads. Grunden er på 18 tønder land.
Bliver planen realiseret, bliver der tale om den første muslimske gravplads herhjemme. Projektet omfatter 6.000 grave og 40 kolonihaver. Når de første grave er fyldt op, skal kolonihaverne inddrages, så der i alt bliver plads til 40.000 muslimer.
"Mange muslimer bliver i dag fløjet til deres oprindelsesland for dér at blive begravet i muslimsk indviet jord," oplyser Hamid El Mousti på vegne af det islamiske trossamfund. Men Danmark er i dag deres hjemland, og derfor bør de begraves her. Dertil kommer, at det koster 30.000-40.000 kr. at blive begravet i oprindelseslandet.

Demonstration til fordel for Irak
*Omkring 100.000 personer samledes søndag i Marokkos hovedstad Rabat i en demonstration for at vise deres støtte til Irak efter missilangrebene. Et stort politiopbud forhindrede demonstrationen i at nå frem til den amerikanske ambassade, FN's mission i byen og til det amerikanske kulturinstitut.
Den store menneskemængde fik trafikken i flere dele af byen til at bryde sammen.
"Dette er ikke politik. Det marokanske folk er spontant gået på gaden for at udtrykke sin vrede mod amerikanerne og briterne, der er muslimers fjender," sagde en deltager.
400 illegale indvandrere pågrebet
n400 illegale indvandrere blev pågrebet på strandene i det sydlige Italien søndag.
"De kommmer fra de sædvanlige lande - Tyrkiet, Albanien, Afghanistan, Kosovo-provinsen og Irak," oplyste politiet.
De illegale indvandrere blev overført til modtagelseslejre i byen Otranto.
De italienske kyster har de seneste par år virket som en magnet på titusinder af illegale indvandrere, der søger et nyt liv i Vesteuropa.
Myndighederne i Italien har for nylig besluttet at give 38.000 illegale indvandrere opholdstillaldelse, hvis de overfor myndighederne kan bevise, at de har arbejde og har boet i landet i mindst 12 måneder.

Aviser bør tænke sig om
*De grafiske medarbejdere vil have ledelsen på Århus Stiftstidende, Randers Amtsavis og Dagbladet Djursland til at tænke sig om en ekstra gang, inden de deler fyresedler ud. Fredag meddelte avisen, at 120 medarbejdere skal afskediges som følge af dårlig økonomi og rationaliseringer.
"Vi skal kraftigt opfordre ledelsen til at revurdere den nævnte personalenedskæring og i stedet sammen med teknikkens tillidsfolk finde frem til et mere realistisk antal," siger de grafiske medarbejdere.
Ifølge administrerende direktør Ulrik Merrild skyldes avisernes økonomiske problemer indførelse af ny produktionsteknik i alle afdelinger samt en skærpet konkurrence på det østjyske bladmarked. De grafiske medarbejdere mener derimod , at de økonomiske problemer skyldes manglende evner hos ledelsen.

Soveposer til svenske hjemløse
*Den 40-årige kontanthjælpsmodtager, der i sidste uge uddelte gratis soveposer til hjemløse i København, fortsætter nu uddelingen på den anden side af Sundet. Mandag middag uddeler Michael Rasmussen nemlig soveposer til de hjemløse i Malmö, efter at være blevet opfordret af svenskere fra området.
"Mandag bliver der uddelt soveposer i Malmö, således at man undgår, at befolkningen i Skåne, Halland og Blekinge, der retteligen er dansk territorium, omkommer af kulde," skriver danskeren i en pressemeddelelse.
Michael Rasmussen uddelte sidste uge mere end 100 soveposer og liggeunderlag til hjemløse i København.

Penge til et bedre Gellerup
*Med 40.000 kroner i hånden fra Århus Kommune kan Multikulturel Forening i Gellerup fra nytår udbygge det frivillige arbejde, foreningen har lavet det sidste halvandet år. En del af pengene vil blive brugt til børneklubben 'Regnbuen', der allerede i dag har cirka 300 børn i alderen 6-13 år tilknyttet. Der er også afsat et beløb til en gruppe af unge, der er på vej ud i en kriminel løbebane.
"Vi har en gruppe på cirka 14 unge, som i sommer kom til os og sagde, at vi måtte hjælpe dem. De kedede sig og manglede et sted at være," siger Hichani Chouceir.
Drivkraften bag det frivillige arbejde er 15 voksne, som primært er palæstinensere, kurdere og danskere.

'Tilflytterproblem' skal undersøges
*På baggrund af gentagen kritik fra de lollandske kommuner om eksport af sociale klienter fra især hovedstadsområdet til Lolland vil Kommunernes Landsforening (KL) nu anmode Socialministeriet om at foretage en analyse af problemet. Det blev besluttet på et møde i Kommunernes Landsforening fredag, oplyser Lolland-Falsters Folketidende lørdag.
KL's formand, borgmester Anker Boye, Odense, siger til bladet, at man nu må have tal på bordet. Foreningen venter resultaterne af en analyse af tilflyttere fra København, som de lollandske kommuner er i gang med at gennemføre. Før den foreligger, vil man ikke henvende sig til Socialministeriet.

Udsigt til gråt julevejr
*Sandsynligheden for en hvid jul ligger helt nede på 10 procent, oplyser vagtchef Michael Christiansen på DMI til Ritzaus Bureau.
"Meget taler for, at vi får en grå jul, og dermed ligger udsigten for julevejret i nærheden af det normale for årstiden," siger Michael Christiansen.
For juleaftensdag lyder udsigten foreløbig: Skyet vejr og efterhånden nedbør vestfra, mest som regn. Temperaturen stigende til omkring 5 graders varme.
Men endnu er ingenting sikkert, og DMI kan da heller ikke helt udelukke, at julen bliver hvid.
"Hvis skiftet til mildere vejr først falder torsdag i stedet for onsdag, får vi hvid jul. Men som prognosen lyder på nuværende tidspunkt, er det altså det grå vejr, som er det mest sandsynlige," siger Michael Christiansen.

Blair ønsker inddæmning af Saddam
*Efter at fire døgns natlige missilangreb mod Irak blev indstillet natten til søndag, meddelte den britiske premierminister, Tony Blair, søndag, at han vil tage initiativ til nye måder at ind-skrænke den irakiske præsident, Saddam Husseins udfoldelsesmuligheder på. Blair præsenterede en ny strategi, en inddæmningspolitik, som bl.a. indebærer, at Storbritannien sender hangarskibet Invincible til Den Persisiske Golf fra januar.
I Irak hyldede Saddam søndag det irakiske folk på tv og sagde, at Gud havde belønnet dem med sejr over deres fjender, mens befolkningen åndede lettet op over angrebenes afslutning. Officielle irakiske tal opgav lørdag antallet af dræbte til 68 og over 200 sårede. De britisk-amerikanske styrker har angiveligt ikke lidt tab. Blair holdt søndag en pressekonference og sagde, at de allierede om nødvendigt er klar til at slå til igen.
Leder på forsiden, nyhedsanalyse side 2 samt artikler på forsiden,side 4 og 5

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu