Læsetid: 3 min.

Nyrup på vej ud i nyt stormvejr

21. december 1998

Fortsat dårlige meningsmålinger sætter regeringen under pres før forhandlingerne med de offentligt ansatte. Konflikt må undgås for enhver pris, siger socialdemokratisk ordfører

Når finansminister Mogens Lykketoft den 14. januar sætter sig til forhandlingsbordet med de offentligt ansatte, for at forhandle en ny overenskomstaftale i hus, så bliver Nyrups og Socialdemokra-
tiets krise en væsentlig medspiller.
Partiet står i øjeblikket så svækket i meningsmålingerne, at Lykketoft er sat på en opgave, han ikke må fejle. Han skal undgå en ny konflikt samtidig med, at han ikke laver en aftale, der hæmmer regeringens økonomiske politik.

Indgreb må undgås
"Vi skal have forhandlet en aftale hjem," siger Socialdemokratiets politiske ordfører Jacob Buksti.
"Hvis regeringen er svækket, og man skal til at gribe ind i en ny konflikt, så er det et problem. Derfor må alle arbejde for, at forhandlingerne kan løses uden et indgreb. Det tror jeg både regeringen og fagbevægelsen har en interesse i," siger han til Information.
Socialdemokratiet skal dog ikke regne med en hjælpende hånd fra fagbevægelsen.
Poul Winckler, der er formand for Forbundet af Offentligt Ansatte, FOA, afviser at frede Nyrup.
"Vi vil ikke forhandle for at holde på Nyrup. Vi foretrækker, at han bliver, men vi forhandler for at få den bedst mulige aftale for vores medlemmer," siger Poul Winckler.
Før forhandlingerne tegner spørgsmålet om ekstra ferie til at blive det store stridspunkt. FOA har hidtil fastholdt, at der skal tages hul på den sjette ferieuge - et krav som både Nyrup og økonomiminister Marianne Jelved (R) har afvist.
"Det er selvfølgelig generende, at de bliver ved med at afvise vores krav, men jeg er ret sikker på, at vi når frem til et resultat, hvor der er taget hul på den sjette ferieuge. Og jeg er også ret sikker på, at det sker gennem forhandling, så vi kan undgå en konflikt," siger Winckler med en overbevisende mine.
Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet kalder det farligt for Socialdemokratiet, hvis partiet endnu engang må lægge navn til et indgreb i forbindelse med overenskomstforhandlingerne.
"Fagbevægelsen og baglandet er i oprør. Og som det har udviklet sig, har regeringen gjort det vanskelligt for sig selv at handle politisk i fremtiden," siger Ibsen til Aalborg Stiftstidende søndag.
Jacob Buksti lægger dog ikke skjul på, at regeringen må gribe ind, hvis det skulle ende med en konflikt.
"Jeg er ikke i tvivl om, at regeringen er villig til at skære igennem med et indgreb, hvis ikke det lykkes at forhandle en ordentlig aftale i hus. Men hvis vi ser på, hvilke problemer konflikten og indgrebet gav i foråret, så ville det være rart, hvis det kunne undgås," siger den politiske ordfører.

Fortsat mistillid
Meningsmålinger søndag viser, at Nyrup - trods en undskyldning for løftebrud - ikke har vendt mistilliden til sin egen person og partiet.
I følge analyseinstituttet Vilstrup står Socialdemokratiet blot til at få 19,4 procent af stemmerne, mens en Gallup meningsmåling viser en uændret skepsis til Nyrup, trods bodsgangen sidste søndag. Et flertal afviser dog, at Nyrup bør gå af.
Jacob Buksti mener, det er for tidligt at forvente et større skifte i meningsmålingerne. Han hæfter sig i stedet ved, at en stor gruppe socialdemokrater nok har forladt partiet, men indtil videre ikke har fundet et nyt sted at placere stemmen.
"Halvdelen af de vælgere, der har forladt partiet, er jo ikke gået nogle steder hen. Dem er der en vis chance for at få igen ved hjælp af dialog. Og resten er jeg sikker på, vi vil få igen, når SF og Venstre begynder at sige, hvad de vil. De har jo ikke fået fremgangen på grund af deres politik, men på grund af et fravalg af os", siger Jacob Buksti.
Han lægger dog ikke skjul på, at det vil blive en hård kamp op af bakke. "Det bliver selvfølgelig svært - særligt fordi det underliggende problem er en generel tillidskrise. Og det er ikke noget, man løser fra den ene dag til den anden," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her