Læsetid: 2 min.

Nyrup svigter familier

30. december 1998

1998 er ikke som lovet blevet et fremgangsår for børnefamilierne, mener børneorganisationer

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen har ikke levet op til sidste års nytårstale, hvor han bebudede bedre vilkår for børnefamilierne. Det mener to børneorganisationer, mens regeringen forbereder et børnepolitisk udspil, der på forhånd møder modstand hos arbejdsgiverne.
"Regeringens børnepolitiske tanker rummer ikke de helt store sus og det havde jeg egentlig forventet efter forårets programerklæringer om et mere fleksibelt arbejdsmarked," siger formanden for Børnerådet, Per Schultz Jørgensen, til Information.
Han mener, at børnepolitikken bliver ført på arbejdsmarkedets betingelser.
"Det er fint at give forældrene mulighed for at nedsætte den ugentlige arbejdstid. Men jeg kunne godt tænke mig regeringen satsede mere direkte på at få virksomhederne til at lave en bedre familiepolitik," siger han.
Dansk Arbejdsgiverforening (DA) afviste tirsdag et radikalt forslag om forældreorlov på deltid. En sådan ordning vil gøre det økonomisk mere attraktivt at tage orlov, samtidig med at en virksomhed ikke helt mister en nøglemedarbejder i orlovsperioden, siger den radikale socialordfører Anders Samuelsen.

Vil mangle arbejdskraft
DA frygter, at det vil få flere til at bruge orlovsordningen, så erhvervslivet kommer til at mangle arbejdskraft. Ordningen vil også blive brugt af mange, der i dag frivilligt selv "betaler" for at arbejde mindre, mener arbejdsgiverne.
"Det er ikke fordi, vi ikke kan have sympati for en mere fleksibel forældreorlov. Men vi har ikke fundet det muligt at undvære flere folk på arbejdsmarkedet. Den samlede arbejdsstyrke må ikke blive nedsat," siger DA's arbejdskraftchef, Tina Voldby.
Men børnepolitikken er ikke kun under pres fra arbejdsgiverne.
Det fik i oktober statsministeren til at signalere, at der er restriktioner på vej: "Det økonomiske hensyn vejer tungere end for tre år siden," sagde Nyrup. Men den melding vækker hovedrysten i landsforeningen Børns Vilkår: "Det er problematisk, at mulighederne for orlov er blevet indsnævrede i år. Det hænger ikke sammen med Nyrups nytårstale sidste år," siger foreningens formand
John Aasted Halse: "Politikerne ville stå sig bedre ved ikke at komme med udmeldinger, hvis de ikke kan stå inde for dem."
Regeringen har sat en række målsætninger for den kommende orlovsreform. Bl.a. må der ikke komme nye målgrupper, ligesom ordningen heller ikke må koste statskassen mere. Det betyder bl.a., at SF's ønske om at hæve orlovssatsen fra de nuværende 60 pct. af dagpengemaksimum ikke kan lade sig gøre. I stedet handler diskussionen om, hvorvidt orloven kan gøres mere fleksibel.

Side 3: Tema: Børnefamilier under pres

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her