Læsetid: 2 min.

Öcalan vil være stueren

15. december 1998

Lederen af den kurdiske oprørsbevægelse PKK kommer med mere og mere forsonende meldinger

Den arresterede leder af oprørsbevægelsen Kurdistans Arbejderparti (PKK), Abdullah Öcalan, uddybede i går de meldinger om fredsvilje, som han udsendte i weekenden.
"Der hersker en krigstilstand i Tyrkiet mellem regeringen og kurderne, og alle er nødt til at standse blodsudgydelserne," sagde Öcalan til den saudiarabisk-ejede avis Al-Hayat, der udgives fra London.
Öcalan uddybede søndagens udtalelser om, at PKK er klar til at lægge våbnene, hvis den tyrkiske regering anerkender kurdernes rettigheder som mindretal. Han sagde, at der "ikke er nogen anden vej" end fredsvejen.
"Gennem vores indsats for en politisk løsning, som (PKK's red.) partikongressen vil vedtage i løbet af få dage, beder vi om politisk dialog under EU's og FN's rådgivning," sagde Öcalan, der blev anholdt i Roms lufthavn for en måned siden og nu sidder i husarrest under skarp bevogtning.
Öcalan har indkaldt til partikongres i PKK, selv om han ikke selv kan deltage. Han stiftede PKK i 1974 og igangsatte en væbnet kamp mod den tyrkiske stat i 1984. Over 29.000 guerillaer, civile og medlemmer af sikkerhedsstyrkerne er blevet dræbt i kampene siden da.
Tyrkiet holder 'terroristen' Öcalan ansvarlig for de mange myrdede og kræver ham udleveret fra Italien.
Mandagens udtalelser fra PKK-lederen følger en lang række meldinger, der har til formål at vise omverdenen, at Öcalan mener sin nye strategi alvorligt. Selv på den kurdiske satellit-tv station Med TV lagde han søndag luft til den væbnede kamp.
"Hvis guerillaerne ønsker at fortsætte det, de har gjort gennem de seneste 15 år, så har jeg intet at gøre med dem. Gennem idiotiske metoder ødelægger de sig selv," sagde PKK-lederen, der måske snart ikke er leder længere.

öcalan klinger hult
I hvert fald har han sagt til italienske medier, at han er klar til at træde tilbage, hvis det kan hjælpe processen på vej. Og i mandagens udgave af det tyske ugemagasin Der Spiegel sagde han:
"Magten i partiet må spredes mere, den må ikke være koncentreret i mine hænder alene. Jeg kunne endda træde tilbage som formand. Det ville give mig en chance for at omdefinere min rolle," sagde Öcalan.
PKK-lederens charmeoffensiv klinger uden tvivl hult i mange tyrkiske ører, og også den italienske udenrigsminister Lamberto Dini var skeptisk.
"Problemerne omkring Öcalan handler ikke om fremtiden, snarere om nutiden og fortiden. Det er på grund af, at nogen ser ham som ansvarlig for terrorisme, at der er anmodninger om hans udlevering og eventuelt retssager," sagde Dini ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Öcalans fredsforslag tæller blandt andet stop for militære operationer mod kurdiske villaer og byer, hjemvendelse for kurdiske flygtninge og kurdisk selvstyre inden for den tyrkiske stat.
Det kræver også anerkendelse af kurdernes identitet, sprog og kultur.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu