Læsetid: 3 min.

Hvad du ønsker...

5. december 1998

Den, som meget haver, skal have endnu mere

Byens lys
"Lykken er ikke gods eller guld," siger man. Så kan man jo vælge at betragte det enten som den skinbarlige folkelige visdom eller som et led i de riges propaganda med det formål at holde almuen i ro. Man kunne måske også citere Francoise Sagan, som engang sagde noget i retning af, at selv om penge ikke er lykken, så ville hun hellere græde i læderindtrækket i en Jaguar end i en sporvogn.
Disse tanker blev aktualiseret af et katalog, der kom med posten forleden. For år tilbage købte jeg en enkelt aktie i det dengang nydannede luksusvare-fusionsfima Royal Copenhagen til mit kapitalpensions-depot. Og siden har jeg hvert år ved denne tid modtaget et regnskab og en beretning fra koncernens bestyrelse og direktion. Aktien har vist ikke i væsentlig grad tjent til at betrygge min alderdom, men sammen med beretningen får jeg det fælles katalog for en række eksklusive butikker omkring Amager Torv på Strøget i København - Illums Bolighus, Georg Jensen, Royal Copenhagen, Royal Copenhagen Crystal og Royal Copenhagen Antiques.

Barnet
Hvis vi virkelig står ved afslutningen af højkonjunkturen for denne gang, er der vel så meget mere grund til at kigge lidt nærmere på, hvad den rige mand, den velhavende kvinde og det formuende barn kan ønske sig og vælge at give hinanden til den tilstundende højtid.
Til det formuende barn er valget let. Det er naturligvis ikke tilstrækkeligt at være født med en sølvske i munden: barnet må have et "Konge"-barnesæt i sterling sølv designet af Johan Rohde. Det består af tallerken (1.975 kr.) bæger (1.475 kr.), servietbånd (450 kr.) samt den uundværlige madskubber til 675 kroner. Hvis det formuende barn er spædt, er der også en række baby-skeer til 675 kr. stykket at vælge imellem

Til hende
Til hende er et smykke det naturlige valg. Her kan foreslås en dobbelt snoet halskæde i tre farver guld med fem brillanter á 0,10 karat. Det koster 52.500 kroner og har den yderligere charme, at det for det utrænede øje ligner billigt bijouteri. Der er noget særligt over kostbarheder, som kun de indviede kan genkende for, hvad de virkelig er. Hvis fruen hører til de mere praktisk anlagte, kan vi pege på en "Tetbury" skuldertaske i "Eliot-præg" fra Mulberry tasker og små lædervarer til den mere økonomivenlige pris af 3.500 kr. Derimod vil vi fraråde en porcelænsfigur af en hejre (3.500) kr.) Det kunne jo blive misforstået.

Husets herre
Lad os bare indrømme det - husets herre er svær at give gaver, og han bliver ofte forfordelt på den store aften. Mænd er så instrumentelt indstillede, så hvad med noget, han kan bruge i sit arbejde på kontoret? Eksempelvis et omslag til hans Filofax-kalendersystem med lommer til kreditkortene (3.000 kroner). Eller ganske enkelt en musemåtte til computeren i sort kalveskind med stålhjørne, designet af Claus Jensen & Henrik Holbæk for Tommy Larsen (599 kr.)? Det er koldt derude, så et tørklæde i 100 pct. ren uld fra Kenzo (1.299 kr.) vil givet vis også gøre lykke.

Til fælles bedste
Men mørke skyer trækker sammen om dansk økonomi, og mon ikke mange vil vælge at give hinanden noget praktisk til hjemmet, som de alligevel skulle have anskaffet? Et oplagt valg ville være en drueskål (29.000 kr.) med tilhørende druesaks (4.975 kr.) begge designet af Georg Jen-sen selv.
Eller hvorfor ikke en ny seng - vi tilbringer trods alt en tredjedel af livet deri. Her er valget let - sengenes Rolls-Royce i form af en let hospitalssengslignende "Komfortabel Royal" designet af Frans de la Haye for Auping. Den har elevation i ryg, nakke, lår og ben, samt aluminiumslakeret stel og gavl i sort kernelæder med overlægger i hvidpigmenteret bøg. Denne standardudgave på 180 x 210 cm. koster 61.200 kr. Varme i madrasserne er ekstraudstyr.
Hvis man foretrækker et lidt 'varmere' design og er villig til at give afkald på elevationen, er Malofancons dobbeltseng i massivt kirsebærtræ til 38.020 kr. måske løsningen. Prisen inkluderer både madrasser og topmadrasser.

Min ønskeseddel
Og hvad ønsker jeg mig så selv? Jo, det ville være skønt at svøbe sig i en XXL-morgenkåbe fra Marks Pelle Vävere i 100 pct. bomuld til 1.849 kroner. Som vinskribent ville et vinbæger designet af Harald Nielsen (11.400 kr.) være en dejlig ting. Men man kunne selvfølgelig også være mere beskeden og satse på en isskraber i sort plast og gummi designet af Erik Bagger for Rosendahl (169 kr.) til bilens forrude.
Problemet er bare, at jeg ikke har nogen bil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her