Læsetid: 4 min.

Omstridt Århus-bazar hænger i tynd tråd

16. december 1998

Det kniber med julestemningen i den lukningstruede Bazar Vest ved Gellerup-planen. Kunderne udebliver efter politirazzia, men i dag beslutter byrådet, om stedet skal have kunstigt åndedræt

"Selvfølgelig fortsætter bazaren," lyder det fra Nassar Karrom, der har en større fødevarebutik i Bazar Vest i Brabrand ved Århus.
Han er en af bazarens matadorer med flere ansatte, og op til weekenden åbner han et nyt bageri.
"Vi er nødt til at satse for at trække kunder til," siger han, men vil ikke ud med, hvor meget han netop har investeret i bageriet - og det kort før, at bazaren kan risikere at lukke.
Andre af de handlende siger, at Nassar Karrom har brugt en million kroner på projektet, men selv påstår han, at det er mere snak end realitet.
Alligevel kan investeringen synes noget usikker.
Ejeren af bygningen, byggemester Olav de Linde, har truet med at lukke bazaren og dermed arbejdspladser for over 100 mennesker - langt de fleste indvandrere - til årsskiftet, hvis kommunen ikke træder hjælpende til ved at leje sig ind på nogle af de tomme stadepladser.
Sagen behandler byrådet på et lukket møde i dag, men uanset udfaldet, så tror de handlende i Bazar Vest ikke, at ejeren gør alvor af truslerne.
"Han siger, at han taber penge på bazaren, men det må vist være i forhold til den høje fortjeneste, han havde regnet med," mener Nassar Karrom.

Dyre stadepladser
I det hele taget er der ikke mange blandt de 100 lejere af stadepladser i den tidligere fabriksbygning, der tror på, at Olav de Linde taber penge.
"Lejen for min stadeplads er alt for høj. Det er umuligt at tjene penge på at drive forretning herude," siger Helmi Faris, der er en af de mange grønthandlere i Bazar Vest i Brabrand ved Århus.
Han tror ikke, at bazaren lukker. Tværtimod ser han frem til, at lejekontrakten skal genforhandles, for så vil han have lejen ned fra de nuværende 12.500 kr. om måneden til omkring 10.000 kr.
"Se nu disse tre kilo æbler til 25 kroner, jeg har købt dem for 24 kr., så jeg får alt for lidt til mig selv," siger grønthandleren, der ellers er en positiv og munter mand, men det kniber med optimismen i disse juledage, hvor omsætningen burde være i top.

Politiaktion skræmte
"Mange kvinder tør ikke komme her mere efter den store politiaktion i oktober," siger Helmi Faris.
Han hentyder til en razzia den 20. oktober, da politi afspærrede hele bazaren, og i samarbejde med Told & Skat, kommunens inkassokontor og levnedsmiddelkontrollen slog til mod de mange handlende.
Der blev afsløret restancer, manglende aflevering af selvangivelser og mangelfuld mærkning af varer, hvilket blev slået stort op i de lokale medier.
Men siden er det kommet frem, at svindelen langt fra var så omfattende, som det typiske niveau blandt andre handlende i Århus.
"Siden politiaktionen er det gået helt galt med at få kunder herud," bekræfter Shaid Mahmood, der er ansat af Olav de Linde til at lede bazaren fra et kontor oppe under bygningens loft.
Færre og færre finder ud til den ombyggede fabrikshal bag Shell-stationen, som ligger klods op og ned af Gellerup-højhusene.

For få kunder
Selv om de snævre gange mellem rækker af boder og småbutikker er smykket med lanterner og pyntegrønt, så kniber det med julestemningen inde i den store hal.
De fleste butiksindehavere har god tid til at snakke med bekendte eller flytte lidt om på grøntsagerne.
Den trivelige forhandler af orientalske møbler sidder mutters alene bagest i sin butik og kigger i en avis.
Alle venter på kunder, men også på, hvad der skal ske i fremtiden.
"Om kommunen lejer sig ind eller ej, hjælper ikke på, at vi andre betaler alt for meget for at leje os ind," siger grønthandler Ali Isamel, der overvejer at lukke, fordi han sætter penge til i øjeblikket.
Det samme påstår ejerne, Olav de Linde, at han gør. Ja flere millioner om året.
"Jeg sætter mange penge til og vil derfor afvente byrådets beslutning om at leje sig ind, før jeg beslutter, om jeg vil fortsætte med at udleje bygningen til bazar," siger Olav de Linde, der afviser, at lejen er for høj.
"Udgifterne til administration er meget højere for denne bazar end ved andre udlejninger, og vi har mange udgifter til reparationer og til at få fjernet affald," siger Olav de Linde, der oplever, at mange af indvandrerne bare smider affaldet, hvor de lyster, eller laver hul i vægge og døre, når de kører rundt med biler og trucks.

Mangel på danskere
Byrådet skal vedtage, om kommunen skal leje sig ind op et antal stadepladser og stille dem til rådighed for indvandrer på revalidering, som vil starte op for sig selv.
Men uanset udfaldet på byrådsmødet, så hænger bazaren i en tynd tråd. Flere handlende har på det seneste lukket deres butikker, og kundekredsen svinder ind.
"Vores største problem er nok, at det siden starten for to år siden ikke er lykkedes at få lejet ud til danskere, og dermed få mere gang i andet end mad-boder," siger bazar-leder Shaid Mahmood, der ikke tør spå, om kommunal leje af nogle boder er nok til at redde bazaren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her