Læsetid: 2 min.

Ondskabens magt

24. december 1998

Ian McKellan imponerer som eks-nazist i Bryan Singers 'Den gode elev'

NY FILM
Stephen Kings ærinde har ofte været at vise, at ondskaben har mange og uventede ansigter, som gerne dukker pludseligt op. I novellen Den gode elev, der just er blevet filmatiseret, dukker ondskaben op midt i familieidyl, gymnasietid og 13-taller hos den 16-årige Todd Bowden, der er fascineret af Anden Verdenskrig og især nazisternes udryddelse af jøderne.
Fascinationen udvikler sig til en besættelse, da Todd opdager, at en af nazitidens mere berygtede SS-officerer, Kurt Dussander, faktisk er den gamle Arthur Denker, som bor i Todds hjemby. Todd opsøger Dussander, konfronterer ham med sin viden og tvinger ham til at fortælle sig historier om de hårrejsende begivenheder under krigen. Men hvad Todd ikke havde regnet med, er den indvirkning de forfærdelige historier har på ham selv - og minderne på Dussander.

Ondskaben lever
Ian McKellen er intet mindre end fremragende i rollen som Dussander, der lever sit fredelige liv i en bevidsthed om, at hans hemmelighed er velbevaret. Unge Brad Renfro yder ham godt modspil som Todd, der måske er lidt for lærenem, når det kommer til den gamle nazists historier.
Filmen, der er instrueret af Bryan Singer (hans første siden Usual Suspects), er ganske effektivt bygget op, og adskillige af de øjeblikke, hvor man fornemmer og ser illustreret, at Dussanders instinkter fra nazitiden vækkes til live og siden begynder at leve videre i Todd er skræmmende - som Dussander lakonisk bemærker om gasningen af jøderne, "det var bare noget, der skulle gøres."
Måske er det lidt for påfaldende, at den gamle Dussander lever så alene og afsondret og alligevel upåagtet, som han gør, og måske kører filmen hen mod slutningen af sporet. Men den grundlæggende diskussion om ondskabens og i sidste ende magtens tiltrækningskraft er interessant. Todd henter sin ondskab fra Dussander, og måske ligger deri svaret på det spørgsmål, som filmen stiller i starten omkring de menige tyskeres rolle i holocaust, "hvorfor var der så mange, der bare så til, mens andre gjorde så meget ondt?"

*Den gode elev. Instruktion: Bryan Singer. Manuskript: Brandon Boyce. Amerikansk (Grand, København)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her