Læsetid: 3 min.

Pias parti fordoblet

22. december 1998

Valgsejr, fordobling af medlemstallet og del i finanslovs-forhandlingerne. 1998 blev det store gennembrudsår for Dansk Folkeparti

"Årets finanslovsforhandlinger gik bedre end nogensinde," siger Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl
"I år lykkedes det mig at få øjenkontakt med finansminister Mogens Lykketoft to gange under forhandlingerne - det er et gennembrud," fortæller han med et bredt smil.
Men trods den selvironiske facade, kan han sammen med de øvrige folkepartister roligt læne sig tilbage og nyde julemaden, for 1998 har været intet mindre end en sejrsgang for det lille yderparti.
Dansk Folkeparti gjorde i går på et pressemøde status over 1998 og lancerede samtidig partiets ny grundlovskampagne. Grundloven fylder næste år 150 år, og i den forbindelse øsnker partiet at kæmpe imod ændringer i Danmarks Riges Grundlov.
"Vi har Verdens bedste forfatning. Derfor er vi imod en grundlovskommission, som både SF og Det Radikale Venstre ønsker. En kommission vil kun have til hensigt at lave ændringer. Det ønsker vi ikke, for Grundloven er i dag danskernes sidste værn mod truslen udefra," siger Pia Kjærsgaard.
Partiet vender sig især mod ændringer, der kan gøre det lettere for Danmark at tilpasse sig EU-integrationen samt reformer, der vil gøre det lettere at ændre Grundloven.

Kampagne-parti
Kampagnen for Grundloven følger i kølvandet på en stribe andre kampagner om flygtninge, socialpolitik og mod kriminalitet. De bærer ifølge partilederen en stor del af ansvaret for succesen.
"1998 har været et godt år. Vi har høstet frugterne af de sidste par års hårde arbejde, hvor vi er gået på med krum hals. Samtidig har vi også været heldige med, at både Socialdemokratiet og især de konservative har haft store problemer. Det har smittet af," forklarer Pia Kjærsgaard.
Partiet fik 13 mandater ved valget 11. marts, hvor 252.000 mennesker satte kryds ved liste O. Samtidig har partiet fordoblet antallet af partimedlemmer fra 1.700 til godt 3.500.
Valgforsker Jørgen Elklit mener, at partiets gennemslagskraft især hænger sammen med den selvsikkerhed, valgsejren gav: "Valget var den første lejlighed for partiet til at markere sig efter stiftelsen. Og jeg tror, sejren bekræftede dem i, at de har en plads i dansk politik. Det har både givet selvtillid og ikke mindst bedre økonomi på grund af partistøtten," siger dr. scient. pol. Jørgen Elklit fra Aarhus Universitet.
Partistøtten er ikke mindst gået til kampagnerne, der ifølge Elklit kendetegner sig ved, at de i højere grad er rettet mod vælgerne end mod det politiske system.
"Dansk Folkeparti er kun i begrænset omfang med i det politiske arbejde. Derfor er det naturligt, at man laver kampagner. Men det er udtryk for, at partiet ikke har så mange andre muligheder for at få politisk indflydelse. Og det kan det være svært at vurdere gennemslagskraften af kampagnerne allerede nu," siger Elklit.

Med til bords
Gennemslagskraft eller ej, så blev partiet for første gang inviteret med til forhandlingerne om finansloven. En sejr for partiets selvforståelse - også selv om partiet endte med at stemme imod.
På gårsdagens pressemøde blev Pia Kjærsgaard konfronteret med, at der normalt er tradition for, at partier, der seriøst er med i forhandlingerne om finansloven, også stemmer for.
"Det er jeg også indstillet på, men vi har set et mærkeligt forløb, hvor vi slet ikke er blevet orienteret om de grundlæggende punkter omkring efterlønsreformen. Derfor valgte vi at stemme nej," forklarer Pia Kjærsgaard.
Og politisk durkdrevenhed? Om ikke andet var partiet så kløgtig at annoncere sin nye kampagne på en dag uden politisk aktivitet på Christiansborg - resultatet har De lige læst!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her