Læsetid: 4 min.

Pytlicks premiere

14. december 1998

Den nye landstræner sendte 'håndbold-pigerne' sejrrigt gennem de første to kampe ved EM.
Men sejrene var ikke overbevisende, og 'verdens bedste Hoff' er skadet igen

HÅNDBOLD-EM
"Verdens bedste Hoff" skrev Ekstra Bladet øverst på forsiden efter Danmarks indledende kamp ved EM i kvindehåndbold i den hollandske by med det særegne navn s'Hertogenbosch.
Her blev Makedonien fredag aften banket grundigt på plads med cifrene 37-21 i dansk favør. Ikke mindst Anette Hoffmann imponerede med sit comeback på landsholdet efter seks ugers skadespause, da hun gik - eller rettere stormede - ind og scorede 11 mål på 12 forsøg. En indsats, der fuldt ud berettigede til ovennævnte titel.
Eller som Tonje Kjærgaard med et skævt smil konstaterede umiddelbart efter kampen: "Der var god gang i Hoff..."
Desværre skulle der kun gå små 24 timer, før billedet var et helt andet. Samme Hoff måtte få minutter før pausen i kampen mod Spanien humpe ud på udskiftningsbænken med en smertende fod.
En forvredet sene gjorde ikke alene Anette Hoffmann ukampdygtig i resten af Spanien-kampen, men foreløbig også i aftenens kamp mod Rusland, mens den videre deltagelse i EM er uklar.

Håndsky
Hoffmanns skæbne efter Danmarks to indledende kampe i gruppe B er på en måde kendetegnende for det foreløbige indtryk af holdets styrke:
Danmark ligger på den ene side på førstepladsen i 'dynamitgruppen' med maksimumpoint og i kraft af en bedre målscore end Norge og Polen på henholdsvis anden- og tredjepladsen, begge med maks-point.
Det bliver derfor mellem disse tre hold slaget kommer til at stå om de to pladser, der giver adgang til semifinalerne på lørdag.
På den anden side har holdet med blandingen af veteraner som Hoffmann, Janne Kolling, Camilla Andersen m.fl. og nye kræfter som bl.a. Lotte Kiærskou og Karen Brødsgaard endnu ikke formået at tegne et klart billede af, hvad det kan. Det samme må siges om den 'nye' landstræner Jan Pytlick, der på forhånd havde kaldt Makedonien "gruppens svageste hold". Pytlick, der af Berlingske Tidende betegnes som "håndsky" sammenlignet med sin forgænger, den medievante Ulrik Wilbek, indrømmede dog efter sejren, at han havde været godt nervøs op til kampen, som han havde oplevet som den egentlige premiere som landstræner.
Pytlick og holdet klarede premieren efter en nervøs og noget famlende start, hvor de to hold spillede lige op indtil det 20. minut. Her forlangte Pytlick med held/dygtighed den første time-out, hvorefter holdet med Hoffmann i spidsen satte turboen til. Otte mål på stribe uden en eneste makedonsk scoring blev det til, heraf størstedelen på kontra, hvilket især vidnede om et mere og mere velfungerende dansk forsvarsspil.
Sejren over Makedonien blev således grundlagt i de minutter, men de 16 overskydende mål sagde mest om forsvaret og kontraspillet.

Systemfejl
Holdets tidligere megastjerne Anja Andersen, der som ethvert barn i kongeriget vil vide, ikke er med på holdet mere, spøger dog stadig på sidelinjen som DR's kommentator. Og det var da også Anja, der efter Makedonien-kampen placerede sin ofte provokerende finger på holdets svage punkt: angrebet.
Med Anja Andersen på holdet i de glade gulddage - der forleden på denne plads blev trukket ned på viagra-niveau og reduceret til et spørgsmål om sex og sultne mænd - havde Ulrik Wilbek altid et ekstra kort i systembunkerne. Nemlig den der hed "centerstarter til Anja", hvilket kort fortalt betød, at hvis angrebet blev låst fast i et af systemerne, og holdet var ved at blive grebet af panik, skulle playmakeren sende bolden videre til Anja, der så som regel fandt på et eller andet...
Resultaterne kender de fleste, og som DR-kommentator Holger Rasmussen udmattet sagde ved slutningen af den sindsoprivende OL-finale mod Sydkorea: "Dette hold har givet os nogle fantastiske kampe!"
De fleste, der har fulgt holdet og så netop den kamp, vil formentlig mene, at dét udsagn ligger nærmere sandheden om kvindelandsholdets popularitet end ovennævnte synspunkt.

Lettere at læse
Men efter Anja Andersens farvel til holdet har spillere som Camilla Andersen erkendt, at angrebet nu næsten udelukkende må bygge på systemerne, og det gør det til gengæld langt lettere at læse det danske spil end tidligere.
I kampen mod Spanien blev angrebsproblemet åbenlyst. Et ganske ordinært spansk hold, hvis eneste rigtige trussel kom fra den stærke eks-russer Natalia Morskova, der endda ikke kørte på fuld blus, bragte flere gange holdet i vanskeligheder. Selv om Danmark førte gennem hele kampen og vandt 26-23, opstod der unødig spænding om udfaldet, og det spanske hold var ved flere lejligheder tæt på at nå op.
Heller ikke mod Spanien imponerede Camilla Andersen, men måske kan der findes trøst i, at hun plejer at være allerbedst, når det virkelig gælder. Lotte Kiærskou har været mest overbevisende blandt 'de unge', mens Kristina Andersen desværre blev skadet mod Makedonien efter flot spil.
Tilbage står spørgsmålet stadig, om der er et liv efter Anja? De to første kampe har vist, at liv er der da, men det er på en gang blevet mere forudsigeligt og usikkert. Og med en skadet Anette Hoffmann føles det i øjeblikket direkte utrygt, her før de afgørende slag mod Polen og ikke mindst Norge på torsdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her