Læsetid: 2 min.

Québec får ingen folkeafstemning

2. december 1998

Skønt separatisterne vandt valget i den canadiske provins stemmes der ikke om løsrivelse foreløbig

BOSTON - Québecs genvalgte premierminister Lucien Bouchard vil næppe søge at afvikle en ny folkeafstemning om løsrivelse i de næste par år.
Den konklusion drager politiske iagttagere i den canadiske hovedstad Ottawa efter et mudret resultat under mandagens provinsvalg i Nordamerikas eneste fransktalende provins Québec.
"Presset på Canadas premierminister Jean Chretien er nu løftet. Det afgørende spørgsmål er, om den sociale union foreslået af separatisterne vil være nok for Québecs nye regering," sagde Don Newman, politisk kommentator på Canadas statslige tv-kanal CBC.
Separatistpartiet Parti Québecois foreslog fornylig, at Canadas ti provinser skal have mere indflydelse - også finansielt - over deres socialpolitik. Drøftelser begynder i dag i det canadiske underhus i Ottawa.
Stik imod prognoser i dagene op til provinsvalget var Bouchards parti ikke i stand til at vinde en knock-out sejr mod de Liberale og deres nye unge anfører Jean Charest, en tilhænger af unionen, som blev indvalgt i provinsforsamlingen med et knebent flertal i sin valgkreds Sheerbrooke.
Hele aftenen svingede resultatet mellem en sejr for det ene og det andet parti i stemmetallet og endte med ca. 43 pct. til hver. Under det sidste provinsvalg var resultatet også lige med 44 pct. til hver af de to partier, men denne gang var forskellen, at det lille parti Action Directe, ledet af 28-årige Mario Dumont, var i stand til at fordoble sit resultat til 12 pct.
Iagttagere mener, at partiets succes kan tilskrives en slags proteststemme mod de to etablerede partier

Proteststemmer.
Action Directe ønsker mere selvstyre for Québec, men er imod løsrivelse. Det udelukkes dog ikke, at partiet kan støtte en ny afstemning om provinsens løsrivelse fra resten af Canada. Det ville være den tredje siden 1980. Under folkeafstemningen i 1995 lykkedes det næsten separatistpartiet, anført af Bouchard, at hive en sejr hjem.
Québecs valg i enkeltmandskredse efter britisk mønster betød, at separatisterne vandt et klart flertal i parlamentet i Québec City med 77 ud af 125 mandater. I nogle valgkredse vandt Bouchards kandidater et flertal på kun et par hundrede eller færre stemmer over de Liberales kandidat. Disse tætte opløb skyldes utvivlsomt, at traditionelle separatistvælgere gik over til det mere moderate Action Directe.
Selv om valgkampen først og fremmest handlede om provinsens økonomiske problemer - Bouchards regering har måttet skære ned på udgifter til social- og sundhedsforsorg for at rette op på Québecs syge statsfinanser - lurede spørgsmålet om provinsens uafhængighed og i yderste fald løsrivelse fra unionen hele tiden i baggrunden.

Separatistpartiets vælgere er ikke nødvendigvis tilhængere af en ny folkeafstemning eller af løsrivelse. Ifølge meningsmålinger skal to tredjedel af Québécs 5,2 mio. vælgere være imod afholdelsen af en ny afstemning i de næste par år, mens 43 pct. dog ville stemme for løsrivelse, hvis de stod over for valget i dag.
Premierminister Bouchard forsøgte at holde det ømtålelige emne i baggrunden ved at insistere på, at han kun vil udskrive en ny folkeafstemning, når han er sikker på at vinde. Ingen ved, hvad de rette betingelser kunne være.
"Afstemningen kunne komme, hvis Québéc-regeringens krav om en social union med vide beføjelser til provinserne bliver afvist af de andre provinser og af forbundsregeringen i Ottawa," mener CBC's politiske kommentator Don Newman.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu