Læsetid: 2 min.

Sandheden - krigens første offer

19. december 1998

Den britiske udenrigsminister skjuler den arabiske vrede for offentligheden

KOMMENTAR
BEIRUT - Fra hele den arabiske verden sendte britiske diplomater fredag rapporter hjem til London, som totalt modsiger, hvad udenrigsminister Robin Cook fortæller den britiske offentlighed. I deres sammenfatninger har ambassadørerne orienteret ministeriet om raseriet, frustrationerne og ydmygelserne, som araberne oplever under det britisk-amerikanske angreb på Irak.
Mr. Cook fastholder, at selv om de arabiske reaktioner er "lavmælte", så støtter de arabiske regimer bombardementet af Irak. Men fra Cairo vil der være sendt meddelelser fra ambassadøren med beskrivelser af demonstrationerne ved Al-Azhar moskéen - det ældste universitet i den arabiske verden - hvor imamen anmodede sit folk om at støtte Irak eller "blive ramt af Guds forbandelse", og hvor hundreder af protesterende krævede Hellig Krig.
Vor mand i Sanaa vil have orienteret Udenrigsministeriet om de 15.000 arabere, der marcherede gennem den yemenitiske hovedstad, råbende "Amerika er muslimernes fjende."
Den britiske ambassade i Abu Dhabi vil have registreret ordene fra talsmanden for Sheik Zayed bin Sultan al Nahyan, overhovedet for de Forenede Arabiske Emirater, som henviste til de "forfærdelige operationer" "hinsides det fatbare og ... uacceptable." Vore diplomater i Damaskus vil have sendt indberetninger om Abdul-Kader Qaddoura, formanden for det syriske parlament, som sagde, at "vi ... fordømmer og undsiger dette angreb og appellerer til det internationale samfund om at ... stoppe det øjeblikkeligt."
I Qatar sagde dagbladet Al-Sharq, at de amerikanske missiler "ramte ubevæbnede, civile irakere og demonstrerede, at den menneskelige samvittighed er død."
I Beirut vil diplomaterne have læst den svidende leder i As Safir, som mente, at britternes og amerikanernes tale om "respekt for muslimernes følelser" under Ramadanen blot var et forord til nedtrampningen af et muslimsk land.
De fleste lederkommentarer i de arabiske aviser tog det for givet, at det britisk-amerikanske angreb betød slutningen på al FN-våbeninspektion i Irak.
Kun i Kuwait kunne man høre den slags vrede, som Robin Cook vil have os til at tro er repræsentativ for den arabiske verden. Fouad al-Hashem, lederskribent på dagbladet Al-Watan, skrev, at han ønskede at se ligene af Saddam Hussein, hans kone og sønner "hængende nøgne fra gadelamper over hele Bagdad."
Man kan spekulere over, hvordan den britiske ambassade i Kuwait oversætter den stemning til engelsk.

© 1998 The Independent og Information

Robert Fisk er mangeårig mellemøst-korrespondent, ansat ved det britiske dagblad The Independent.
Den første af Fisks kommentarer til krigen i Irak stod at læse i gårsdagens Information

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu