Læsetid: 5 min.

Selvtillid søges

19. december 1998

Det første nederlag til Norge ved et mesterskab siden 1993 viste klart, at det danske landshold i kvindehåndbold mangler selvtillid, især i angrebet

HÅNDBOLD-EM
"Vi vil ha motstand, vi vil ha motstand!" hylede det norske publikum, og overdøvede et øjeblik de glade kobjælder.
Det var torsdag aften, og det danske landshold var ved at falde fra hinanden i kampen mod Norge under EM i kvindehåndbold i Holland.
På det tidspunkt var stillingen 27-15 i norsk favør, og som om det kunne være til nogen trøst, tog danskerne sig efterfølgende en smule sammen og vandt duellen i de resterende fire minutter. Slutresultatet blev 28-19, og 10-målsnederlaget blev kun afværget i de sidste sekunder med Kristine Andersens scoring på straffekast.
Men alt i alt var den slutspurt en ringe trøst, og modstanden udeblev næsten totalt.
"Håndball-jentene knuste Danmark," kunne Norges største dagblad Aftenposten derfor triumfere på gårsdagens forside, mens Ekstra Bladet i mere nøgterne toner noterede sig, at det danske hold havde løbet "panden mod fjeldvæggen."

Surt nederlag
Men hvad enten ordvalget holdes i aktiv eller passivformen, er det et faktum, at Danmark den aften løb ind i sit første nederlag til Norge ved et mesterskab, siden succesbølgen startede ved VM i 1993. Siden da har det norske hold haft et såkaldt 'danskerkompleks' og har tabt til det danske landshold, hver gang det virkelig gjaldt ved større mesterskabsturneringer.
Men efter Norges sejr over Danmark først på hjemmebane i sidste måned og nu sejren her ved EM, er billedet måske ved at vende. Norge kan tæve Danmark sønder og sammen - selv uden holdets bedste, angriberen Kjersti Grini.
Det mente i hvert fald det hujende norske publikum, mens det ifølge Aftenposten stod mere skidt til for andre:
"De danske supporterne på tribunen blev så tamme som de ikke har vært på mange mesterskap," rapporterede avisens udsendte medarbejder.
Så selv om kampens resultat var uden betydning i den forstand, at både Danmark og Norge allerede havde kvalificeret sig til dagens semifinaler, var det som DR's fremragende kommentator, tidligere landsholdspiller Marianne Florman konstaterede "et surt nederlag".

Stressede i hovederne
Nederlaget var ikke alene surt, det udstillede også på grusomste vis hovedproblemet under denne turnering: Angrebet fungerer ikke, og da slet ikke, når bagspillerne bliver "stressede oveni hovederne," som Florman udtrykker det.
Det er måske forståeligt, at yngre og i landsholdssammenhæng mere uerfarne spillere som Katrine Fruelund, Kristine Andersen o.a. mister selvtilliden midt i infernoet af kobjælder, hujende tilskuere og ikke mindst en altædende Heidi Tjugum i målet, men især en Camilla Andersen, der er holdets på papiret mest erfarne og talentfulde angriber, burde kunne klare mosten.
Desværre er Camilla Andersen ikke kommet igang ved dette mesterskab. En del af forklaringen finder hun selv i, at de øvrige bagspillere ikke giver hende nogle ordentlige oplæg, så hun selv kan score nogle af de afgørende mål, som hun tidligere har været eminent god til. Mod Norge blev det meget sigende kun til et enkelt mål.
En anden forklaring berørte Marianne Florman efter Polen-kampen, hvor både Camilla og angrebet fungerede bedre. Nemlig spørgsmålet om det fornuftige i at lægge så meget ansvar over på Camilla Andersens skuldre.
"Hvis jeg var træner, ville jeg forsøge at tage noget af ansvaret væk fra Camilla og bare lade hende spille, sådan som hun er bedst til," sagde Florman i diplomatiske vendinger.
Mere ligefrem er en anden landsholdsspiller, Anja Andersen, som også kommenterer for DR. Efter Norge-nederlaget påpegede hun - uden direkte at nævne landstræner Jan Pytlick ved navn - at der fra bænken blev foretaget forkerte dispositioner. Og Anja Andersen "forstod slet ikke", hvorfor Lotte Kiærskou, der indtil nu har gjort det glimrende som playmaker ved dette EM, sad over mod Norge.

Ensidig tv-fokusering
Kiærskou vil efter alt at dømme være med i den næste kamp. Ligesom Anette Hoffmann formentlig også bliver klar til dagens semifinale, efter at hun måtte udgå efter Danmarks anden kamp med en fodskade. Hoffmann vil være en klar styrkelse af holdet, hvor afløseren Christina Roslyng har været svingende og helt blev neutraliseret i kampen mod Norge.
Og der bliver brug for alle gode kræfter i semifinalen mod Østrig, som Danmark har slået før, men som også har givet holdet svære problemer i tidligere kampe - den seneste i oktober 1997 endte uafgjort 19-19.
På grund af både DR's og TV3's ubegribeligt ensidige fokusering på Danmarks kampe er det fra sofapladserne svært at bedømme Østrigs aktuelle styrke, så vi må forlade os på bl.a. Morten Arvidsson, træner for Randers HK og Radiosportens medkommentator. Han ser Østrig som favorit:
"Danmark står ekstremt dårligt til Østrig. De har alt det, som det nye danske landshold ikke kan lide - rutine, fysisk styrke og fremragende målvogtere," siger Arvidsson, der er overbevist om, at danskerne får alvorlige tæv af østrigerne.
Til danskernes fordel taler, at både Ikast og FIF fornylig har besejret hovedleverandøren til landsholdet, Hypo Niederösterreich for nylig. Det får træner Jan Pytlick til at se med fortrøstning på de danske chancer i semifinalen:
"Østrigerne spiller hårdt, men vi kan slå dem med kontraer og teknisk snilde. Står vi godt i forsvaret, og kan vi køre dem trætte, har vi lagt grundstenen til en sejr," siger han til Ritzaus Bureau.
Pytlick gav i går udtryk for at både han og hele holdet hurtigt var kommet ovenpå efter dukkerten mod Norge:
"Jeg har tidligere sagt, at vi har forsøgt at ride på en bølge i den her turnering, og det gjorde vi også i de første fire puljekampe. Mod Norge blev det kun til lidt skum, men der rejser sig altid en ny bølge, og det er det, vi skal bevise i semifinalen," siger han.
Lars Friis-Hansen, træner for Ikast og kommentator for TV3, roser de unge danske spillere, men mener til gengæld, at niveauet generelt er for lavt ved dette EM: "Der spilles stenalderhåndbold, og niveauet under EM har ikke været skræmmende. Og det er trist, for de fleste er fuldtidsprofessionelle spillere," siger han til Aktuelt.
Lars Friis mener også, at EM ikke er højt prioriteret for en række lande, der i stedet tænker mere på VM til næste år og især OL i Sydney år 2000. Det gælder også for Danmark, der er ved at spille unge talenter ind på holdet, og derfor især har de to mesterskaber i kikkerten - for Pytlick har det erklærede mål været at nå semifinalerne ved EM, der giver billetter til VM.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her