Læsetid: 3 min.

SiD: Jelved skader efterlønnen

29. december 1998

Økonomiministerens tanker om yderligere reformer af efterlønnen er skadelige for den nye ordning - 'Det risikerer at få folk til at holde sig væk', mener SiD

SiD bryder de seneste dages tavshed omkring efterlønsdebatten og går i rette med økonomiminister Marianne Jelved.
Hvis ikke det lykkes for regeringen at skabe tillid til den nye efterlønsordning, så vil de unge ikke betale den ekstra efterlønsforsikring og så er efterlønnen reelt afskaffet.
Det mener SiD-formand Poul Erik Skov Christensen, der frygter, at Jelved har fremskyndet usikkerheden.
Hun meldte i julen klart ud, at hvis ikke efterlønsreformen hæver tilbagetrækningsalderen på arbejdsmarkedet, så kan det blive nødvendigt at lave en ny reform om fem-syv år.
"Jeg ved ikke, om det er Jelveds mening at skabe så meget usikkerhed om den nye efterlønsordning, at folk holder sig væk, men jeg er bange for, at det er det, der vil ske," siger Poul Erik Skov Christensen til Information.
Han har svært ved at forstå timingen i Jelveds udmelding, når efterlønsreformen ikke er vedtaget endnu.
"Alting kan jo kigges på igen i politik. Der er ingenting, der gælder evigt. Det ved alle og derfor er der ingen grund til at komme med sådan en udmelding," understreger Skov Christensen.

Garantier falder bort
Hans Halvorsen, der er formand for LO i Århus, frygter ligeledes, at Jelveds åbning for nye reformer, vil skræmme hans medlemmer fra at betale knap 4.000 kroner ekstra om måneden til det særskilte efterlønsbidrag.
"Flere partier har kaldt det efterlønnens redning og selv Anders Fogh Rasmussen har sagt, at nu er efterlønnen sikret. Men de garantier falder til jorden med Jelveds udmelding. Jeg tvivler på, at der er ret mange LO-medlemmer, som tror på, at der findes en efterlønsordning om 15 år. Og min fornemmelse er, at de unge ikke har tænkt sig at betale. Det er for usikkert," siger Hans Halvorsen.
Han mener, at det er positivt, at Marianne Jelved melder åbent ud, men understreger, at det langt fra er nok med åbenhed, hvis der igen skal justeres på efterlønnen.
"Vi er ikke modstandere af at gøre efterlønnen mere fleksibel, men vi vil tages med på råd. Og hvis Jelved mener, at hun bare kan ændre på efterlønnen, hvis ikke folk opfører sig, som hun ønsker, så får man samme ballade som før jul," siger Halvorsen.

Dårlig timing
Flere radikale amtsformænd har kritiseret Jelved for, at hendes kritik af Nyrup falder på et uheldigt tidspunkt. Det risikerer at øge presset på ham og regeringssamarbejdet, hedder det. Og Socialdemokratiets politiske ordfører Jacob Buksti fastholder, at Jelved burde have holdt sig fra at spå om fremtiden.
"Hvis det drejer sig om at skabe tryghed for, at folk kan disponere deres fremtid i tillid til politikernes beslutninger, så mener jeg ikke, det er rimeligt at lave hypotetiske overvejelser om, hvad der kan ske om fem til syv år. Det er ikke særligt smart," siger Jacob Buksti til Information.
- Men hvis efterlønsordningen skal justeres igen, hvis den ikke kommer til at virke, er det så ikke ærligt at sige det?
"Hvis og hvis. Det må vi forholde os til, hvis den situation opstår," siger Buksti og fortsætter:
"Det kan da godt være, at det bliver nødvendigt at ændre på efterlønnen. Men jeg har bare sagt, at Socialdemokratiet går ind for at sikre efterlønnen og det gør vi stadigvæk. Det er vores politiske mål og så er jeg sådan set ligeglad med, hvad de radikale mener. Så må de jo se, om de kan finde nogen at lave det med til den tid," siger Jacob Buksti.
Socialdemokratiets amtsformand på Fyn, Elise Petersen, har dog en vis forståelse for Marianne Jelveds standpunkt: "Økonomiministerens udmelding kommer ikke belejligt for Socialdemokratiet. Men på den anden side, så er jeg ikke ked af, at hun er realistisk og løfter pegefingeren. Det er en debat, der bør være der hele tiden," siger Elise Petersen. Hun mener derfor ikke, at Socialdemokratiet skal kritisere Jelved for at have meldt klart ud på et følsomt tidspunkt.
"Man skal ikke sige, at der er en diskussion, man ikke vil have," siger Elise Petersen, der selv har været med til at lave et debatoplæg, der netop lægger op til en diskussion af indretningen af arbejdsmarkedet og ikke mindst tilbagetrækkelsesalderen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her