Læsetid: 1 min.

Skjult dagsorden for efterløn

2. december 1998

Den danske efterlønsordning er tilsyneladende i strid med EU-ret, mener JuniBevægelsen

JuniBevægelsen beskylder regeringen for at have ført befolkningen bag lyset ved ikke at orientere om et to måneder gammelt brev fra EU-Kommisionen.
Brevet gør regeringen opmærksom på, at det i øjeblikket undersøges, om den danske efterlønsordning er i strid med EU's regler for arbejdskraftens fri bevægelig
"Det er uforskammet og grotesk, at der ikke har været en folkelig debat om brevet, når det har medført en så alvorlig reform af efterlønnen," siger JuniBevægelsens medlem af Europaparlamentet Ulla Sandbæk, til Information.
Hun mener, at der er en klar sammenhæng mellem det øgede pres fra EU, og den netop indgåede aftale om efterlønnen: "Det er med denne skjulte dagsorden i kufferten, at regeringen gik til finanslovforhandlinger. Resultatet blev, at efterlønnen ændres fra et dansk velfærdsgode til en forsikringsordning," siger Ulla Sandbæk.
"Hvad der før var et velfærdsgode for alle, bliver i et EU-tilpasset system til en halvprivat forsikring. Dermed omgår man de problemer, som EU peger på," forklarer Sandbæk.
I Arbejdsministeriet bekræfter kontorchef Vibeke Dalbro, at ministeriet har modtaget et brev fra EU-Kommisionen, men hun afviser, at det har spillet ind på efterlønsreformen. Hun ønsker dog ikke yderligere at kommentere sagen.

Samråd
Men Ulla Sandbæk tvivler på den forklaring.
"Jeg nægter at tro, at presset fra EU ikke har haft betydning. Man skal ikke bilde mig ind, at regeringen laver en reform af efterlønnen uden at skele til et papir fra EU-kommisionen, som man har haft liggende i to måneder, og som oven i købet gør opmærksom på, at den danske efterlønsordning sandsynligvis er i strid med EU's lovgivning," siger Sandbæk.
Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kristian Thulesen Dahl, vil nu i et samråd med arbejdsminister Ove Hygum (S) have et klart svar på, om ændringerne i efterlønsordningen er kommet efter pres fra EU.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her