Læsetid: 1 min.

Sodoma under træet

5. december 1998

Hvad fængslets mure gemte

ROMAN
Nu foreligger Marquis de Sades berømte skandalesucces 120 dage i Sodoma på dansk for første gang. Og meget passende med gummi-omslag. Det er det første forsøg på en katalogisering af seksuelle perversioner, eller anomaliteter, som man foretrækker at kalde dem i pressemeddelelsen. Sade skrev værket under sin isolationsfængsling i foråret 1785. Manuskriptet bestod af en lang papirstrimmel, der var klistret sammen af bittesmå ark og rullet sammen til en tynd rulle. Sade skrev med en ganske lille skrift og gemte rullen i fængslets væg. Den blev først fundet i 1914.
Det er hypersjofelt og samtidig raffineret fortællekunst. Og dermed hundrede gange værre (og det vil sige bedre) end pornofilm, kære læser. Undgå at lægge den ved siden af de bløde pakker med damelingeri, for så vil der ganske givet ske en nedsmeltning under juletræet.

*Marquis de Sade: 120 dage i Sodoma, oversat af René Rasmussen og Morten Kielland og med ill. af Frans Kannik, 152 s., 750 kr. Hostrup-Pedersen & Johansens grafiske værksted. Er udgivet i 600 nummererede og signerede eks. Kan kun købes gennem forlaget på tlf. 36 17 20 14

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her