Læsetid: 4 min.

Sød musik for spillestederne

1. december 1998

Positiv politisk stemning om Statens Musikråds forslag til en spillestedslovgivning på Christiansborg i går

SPILLEPENGE
"Det er min hensigt, at spillestederne skal have flere penge i 1999. Men der er ikke tale om det beløb, der er foreslået af Musikrådet," sagde kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) som noget af det første, da hun i går talte i Landstingssalen på Christiansborg.
Anledningen var Statens Musikråds konference om dets forslag til en spillestedslovgivning.
Med kulturministerens tidlige udmelding skulle man tro, at stilen var lagt. Det påvirkede imidlertid på ingen måde resten af dagen i landstingssalen.
I løbet af eftermiddagen fremlagde operainstruktøren Kasper Holten, der er medlem af Statens Musikråd, forslaget, og flere forskellige politiske meninger blev hørt.
I salen var der repræsentanter for musikscenerne landet over. Musikere, spillestedsindehavere osv.
Kulturministeren gennemgik i sin tale hele den rytmiske musiks historie fra 1920'erne og frem.
Hun kom omkring ord som "anderumpe" og "swingpjatter", og hun nævnte ikoner som James Dean, Marlon Brando og Elvis Presley, der "i Memphis sang 'That's All Right, Mama'" til sin mor.
Operainstruktøren Kasper Holten, der er formand for Statens Musikråds regionale spillestedsforsøg, som bl.a. har fundet sted i Århus, var på programmet efter frokost og kunne manuskriptløst og i et forrygende tempo forklare fuldstændig tindrende klart, hvad forslaget til spillestedslovgivningen går ud på, og hvorfor pengene skal gives ud, som de skal.
"Musikrådet kan ikke vide, hvad der er in, så støtten til musikerne kanaliseres via spillestederne," sagde han.
Lovforslaget er ikke kommet med i dette års finanslovsforhandlinger, men Musikrådet håber, at man allerede næste år kan påbegynde en overgangsordning, der ikke bare skal fungere som en varig lappeløsning, sagde Holten.
I årene 2001 -2002 skal lovforslaget helst være helt gennemført.

Århus som forsøgsdyr
Herefter talte bookeren Helle Rysholt og leder af spillestedet Fermaten i Herning, Morten Koppelhus, om forholdene for musiklivet før og nu. Frontlinjeberetninger, som ordstyreren kaldte det.
"Rytmisk musik er over alt. Det er uden tvivl den rytmiske musik, der betaler flest penge tilbage til statskassen," sagde Rysholt.
Lidt lokalkolorit stod kulturrådmand i Århus Niels Erik Eskildsen (SF) for. Han fortalte om de erfaringer, som Århus Kommune har gjort som forsøgssted for statshjulpne spillesteder gennem de sidste par år.
Statens Musikråds forslag var "meget udmærket", og det var en "meget fin konstruktion, som vil give spillestederne et tiltrængt løft", fortsatte han og gav udtryk for sit håb om, at vi kan sætte vores lid til nogle "handlekraftige politikere, som kan føre de gode intentioner ud i livet."
Senere var der en meningsrunde med fem på hinanden følgende kulturpolitiske ordførere.

Politiske enighed
Alle syntes de, at det hele var godt og at forslaget var en god idé, og hver især kunne de, når de havde talt færdig, indhente bifald fra det taknemmelige publikum.
Ole Sohn fra Enhedslisten mente, at det var mest realistisk med en "indfasningsordning", præcis som Kasper Holten tidligere havde været inde på.
Brian Mikkelsen (K) var helt sikker på, at Statens Musikråd havde fat i den lange ende.
Lovforslaget var "visionært" og økonomien i det "rimelig", og det var især godt og vigtigt, at det blev kørt på plads med en fortløbende "dialog" og en "løbende kvalitetsvurdering", som der stod i hans manuskript.
Socialdemokraternes Søren Hansen indtog en bramfri og højlydt "vi skal nok finde ud af det, venner"-attitude, som var meget populær i Landstingssalen.
"Kulturkroner er gode kroner," sagde han og lagde tryk på hver eneste stavelse i sætningen som for at understrege sin pointe. Han fortsatte: "Hellere en god løsning end en hurtig løsning".
Og: "Der bliver ikke taget så meget som én krone fra landsdelsorkestrene. Vi vil skaffe nye kulturkroner til dette dejlige område (spillestedsområdet, red.)".
Henrik Svane fra De Radikale tog de radikale briller på og var enig med sine politikerkolleger. Dog syntes han ikke, at spillestedslovgivningen skal "hastes igennem". Han påpegede endvidere, at Brian Mikkelsen og Søren Hansen kunne love nok så meget. I sidste ende skulle de jo først op at tale med henholdsvis Pia Christmas-Møller og Mogens Lykketoft.
Navnet "Lykketoft" udtalte han med bævende stemmeføring, igen til forsamlingens moro.
Søren Hansen, som latteren delvist var rettet mod, var i mellemtiden sunket midlertidigt hen i fjerne tanker. Han var åbenbart kun på, når han var på, og hørte ikke vittigheden. Søren Hansen måtte prikke til sin sidemand i panelet, Brian Mikkelsen, for at finde ud af, hvad der blev sagt for.
Hans Christian Schmidt, ordfører for Venstre, var også forholdsvis positivt indstillet. Det eneste, der bekymrede ham, var tanken om bureaukratiet, som han mente var implementeret i lovforslaget.
"Jeg er ikke glad for idéen med det rådgivende udvalg," sagde han.
Det ville give for meget bureaukrati. Beslutningerne skulle enten lægges ud lokalt eller tages centralt, mente Schmidt. Det var ikke meget debat, der kom ud af konferencen, men til gengæld skortede det ikke på positive tilsagn fra politikerne. Det skal blive spændende at se om ordførernes udsagn holder vand.

FAKTA
Spillesteds-lovgivning
Statens Musikråd fremlage i april rapporten Forslagt til spillestedslovgivning.
Forslaget består af to dele, som supplerer hinanden:
*En honorarstøtteordning, hvor der ydes et tilskud på 525 kr. (pt. 50 procent af Dansk Musiker Forbunds minimumstarif) pr. professionel musiker, som optræder på stedet.
Tilskuddet er dermed nært forbundet med antallet af musikarrangementer og optrædende musikere. Tilskuddet er dog afhængigt af en positiv kvalitetsvurdering foretaget af Statens Musikråd. Tilskuddet forudsætter desuden, at der lokalt/regionalt ydes et tilsvarende bidrag til spillestedets drift.

Den anden del vedrører:
*Oprettelse af op til 20 regionale spillesteder landet over. Disse større spillesteder sikres i en fireårig periode med substantielt tilskud fra stat, amt og kommune. Herved sikres, at en række steder kan tilbyde musikerne de ideelle rammer og satse på et højt ambitionsniveau, nationalt og internationalt.
Desuden peger Musikrådet på nødvendigheden af supplerende puljer til uddannelse, investeringer og særlige initiativer, så den primære støtte kan udnyttes optimalt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her