Læsetid: 4 min.

Tage - den abe

22. december 1998

6. kapitel, hvori læserindens verden truer med at bryde sammen. Er julen noget lort? Peter Rønnov Jessens 'Nul Putte' udnævnes til et mesterværk, men forfatteren beskyldes samtidig for at være fra Aarhus

DECEMBERFORTÆLLING
Kære Ellen Margrethe,
åhnej, jul er noget lort, lort, lort! Jeg var ikke engang stået ud af sengen, så kom Frederikke Amalie ind og havde pakket en lille kuffert med sine ting. Hun ville holde jul hjemme hos mine forældre. Jamen, herregud, sagde jeg og var dårligt nok vågnet endnu, herregud, Frederikke Amalie, morfar og mormor er jo i New York eller et andet sted, du ved da, at de aldrig er hjemme i julen, lille skat.
Du skulle have set hende! Så skuffet skulle et barn ikke have lov til nogensinde at blive, selv ikke når hun er ved at udvikle sig til en kvinde og endnu ikke kan vide, hvad hun har brug for.
Vi gik ud i køkkenet for ikke at vække Tage, og derude sad vi så og klamrede os til hinanden, mens vi tudede. Det var ad helvede til, det hele. Frederikke Amalie ville ikke være bondetøs, sagde hun. Tage vågnede alligevel, han kom ud til os og kradsede sig i armhulerne, sådan som han altid gør om morgenen. Han spurgte om vi havde lavet kaffe, men han kunne sgu lave den selv, den abe. Meget kan man sige om ulykken, men når den rammer os kvinder to ad gangen, så er vi uovervindelige. Det forstod han også godt, så han lavede kaffen til os.
Vi laver kaffe sådan som han har bestemt, en af de der forfærdelige kaffemaskiner som er noget synes han lige vand snorker og damper, han tror jo man dør af ekspresso, så da han havde startet dyret, gik han ind for at tage noget tøj på. Sådan noget som at tage et bad om morgenen, det er borgerligt fis, synes han. Han børster kun tænder og sjasker lidt i hovedet.
Hvorfor er du også faldet for sådan en? spurgte Frederikke Amalie mig. Jeg syntes jo hun havde krav på at få ordentlig besked, hun er jo ikke rigtig noget barn mere. Ser du, sagde jeg, jeg kan jo egentlig bedst lide forfattere og den slags, men nogle gange har en kvinde brug for at have en mand, der kan få den op at stå uden at skulle snakke en helvedes masse først.
Frederikke Amalie gabte, jag tror jeg kedede hende. Hun læser jo masser af bøger, som du ved, men mænd ved hun forhåbentlig ingenting om. Ser du, sagde jeg igen, Tage er god nok, han er bare lidt uciviliseret, sådan er der nogle mennesker der er. Vi må prøve at opdrage lidt på ham, ikke skatter.
Nu grinede hun sjofelt, syntes jeg. Hvis han bliver opdraget, tror du så, han stadig kan få den op at stå? spurgte hun.
Så er det godt! sagde jeg og skubbede hende fra mig. For det er vigtigt at sætte grænser, mener jeg, ungen skulle ikke være fræk!
For at det ikke skal være løgn, så var jeg lidt senere ude i skuret, eller det var ikke min mening at gå derud, for jeg vil ikke se den skide gås før den kommer på bordet juleaften, men der var en masse larm derude, så jeg ledte efter Tage, så han kunne se hvad det var. Men det var ham og Paw, der sad ude hos Katrine Maren. Paw trykkede det dumme gåsehoved ind mod sin kind og savlede ligefrem af sentimentalitet. Tage så også mærkelig ud i hovedet, rigtig juletumbet.
Hvad laver I? spurgte jeg.
Du tror det er løgn! Katrine Maren skal med til vores juleaften, sagde Paw. Nåja, det har vi da for helvede aftalt, sagde jeg. Med en sveske i røven eller hvad det er man gør.
Men nej, det var ikke det, de mente. Katrine Maren skulle ikke henrettes alligevel, hun skulle have lov til at leve. Vi køber bare en ribbensteg i Brugsen, sagde Tage. Jeg så på gåsen og følte da godtnok lettelse.
Kan vi ikke bare springe alt det julelort over? spurgte jeg. Tage fik et helt chok, det så ud som om han blev helt bange for mig. Man kan ikke bare aflyse traditionerne, så er man ikke et kulturfolk, sagde han og så både bondsk og fjoget ud.
Paw så selvfølgelig ud som om han allermest havde lyst til at slå mig ihjel, måske med øksen, for nu skulle den jo alligevel ikke bruges til at henrette Katrine Maren med.
"Nul Putte" er et mesterværk, skynd dig at få fat på den! Jeg havde ellers hørt at Peter Rønnov Jessen var sådan lidt Aarhus, du ved.
Kan du ikke fortælle mig lidt om, hvad der sker i byen?

Din
Camilla Elise G From
Julehader

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu