Læsetid: 4 min.

Trangen til nemme penge i Tyskland

28. december 1998

I Tyskland har man fået en ny forbryder-type, nemlig såkaldte pengeafpressere.
Der er tale om ganske almindelige mennesker, der bliver klar over, at de kan udfolde stor magt

BERLIN - To-tre gange om ugen bliver tyske firmaer forsøgt afpresset. Intet andet vestligt land oplever så mange pengeafpresninger. Har tyskerne har opgivet at vinde i Lotto?
Det er blot en række små notitser og retsreferater i de seneste års aviser, men tilsammen danner de et mønster: Tyskland har fået en ny forbrydertype, pengeafpresseren.
Med et minimum af personlig risiko truer gerningsmanden med hærværk mod et firmas produkter og kræver en formue for at lade være.
I dagene op til jul skabte en gruppe, der kalder sig "Jernbanens Venner", store overskrifter, da den udførte mindst tre sabotage-aktioner mod tog-strækninger i det nordlige Tyskland - for at lægge vægt bag kravet om at få udleveret 10 millioner D-mark.
Efter "Jernbanens Venner" blev kendt af offentligheden, er snesevis af ukendte personer blevet inspireret. Alene mandag før jul indløb der 18 trusler mod de tyske baner (DB) - telefonbomber eller betonfliser lagt på skinnerne med banegårdsransagninger og togforsinkelser til følge.
"Jernbanens Venner" blev pågrebet under en fingeret pengeovergivelse den 23. december.

Trusler og attentater
Begivenhederne op til højtiden er langt fra enestående. Politiet anslår, at der hver uge afleveres trusler mod to-tre tyske virksomheder. Et så højt tal kendes ikke fra noget andet vestligt land.
Den følgende liste er sakset fra de seneste måneders aviser:
*18. december: Efter en opringning finder politiet en bombeattrap i stormagasinet Karstadt i Hamborg. Pengeafpresseren kræver "en fem-cifret sum".
*16. december: Dagligvarebutikker i det sydøstlige Tyskland rydder hylderne for Nestlé-produkter. "Robin Hood" ringede og advarede om, at varerne er forgiftet.
*November: To studerende idømmes seks års fængsel for afpresning mod en kæde af kosmetikforretninger. Med deres trusler havde de sendt en flaske Nivea Vissage tilsat terpentin. De krævede 853.000 D-mark - beløbet skulle være præcis så lille, at kæden bare betalte, forklarede de. Efter dommen log de bare, noterede den venstreorienterede avis taz.
*November: Supermarkeder i Sydtyskland fjerner Nestlé-produkter efter trusler.
*Oktober: Bil-koncernen Daimler-Benz indrømmer at være offer for pengeafpresning. En ukendt mand kræver 10 millioner D-mark, ellers vil han smide fliser og kloak-dæksler ned på Mercedes-biler, når de passerer under motorvejsbroer. Et attentat finder sted, i nærheden af gerningsstedet finder politiet et brev: "Denne gang var det kun buler i blikket, næste gang dør bilisten."
*September: Den 43-årige værktøjsmager Alexandru Nemeth anholdes. Han menes i flere år at have forgiftet Nestlé-produkter med cyanid for at få 25 millioner D-mark.
*September: En 44-årig brugtvognsforhandler fra Niedersachsen arresteres. Han og en kvindelig medskyldig har sendt anonyme breve til 60 børnefamilier i sin hjemby, hvori han påtager sig ansvaret for et uopklaret mord på en 11-årig pige og kræver penge af familierne for ikke at myrde flere.
*August: AIG tilbyder som det første forsikringsselskab i Tyskland forsikringer mod pengeafpresning og kidnapning.
*August: En 34-årig ansat i Berlins skattevæsen tilstår forsøg på afpresning mod en levnedsmiddel-koncern. Hans motiv er spillegæld.
*August: En 48-årig entreprenør idømmes fem års fængsel efter at have forsøgt at presse seks millioner D-mark af marmelade-fabrikken Schwartau.
*August: En 35-årig arbejdsløs akademiker fra Essen idømmes syv års fængsel for afpresning mod Aldi, Karstadt og det tyske postvæsen. Han nævner den berømte "Dagobert" som sin inspiration.
*August: En 35-årig mand idømmes tre års fængsel for afpresning mod Maggi. Han ville have 6,5 millioner D-mark for ikke at forgifte koncernens posesupper.
*Juli: En nordtysk møbelsnedker idømmes 10 års fængsel. Med to brande forsøgte han at presse penge af et boligselskab.
*Juni: En 71-årig mand med økonomiske problemer anholdes og tilstår afpresning mod fødevare-koncernen Rewe.

Manden på gaden
Afpresserne viser sig ofte at være ganske almindelige mennesker; lønmodtagere, arbejdsløse eller selvstændigt erhvervsdrivende.
"Ved slutningen af årtusindet, lever tyskerne i en kriminalfilmskultur," mener professor i psykiatri, Dr. Bernd Gallhofer fra universitetet i Giessen.
Gallhofer forklarer afpresseren som "manden på gaden", der pludselig bliver klar over, at han kan udfolde stor magt: Ved at forgifte fødevarer eller smide sten på Mercedes-biler omsætter han fantasierne fra tv- og biograffilm til virkelighed. Gallhofer påpeger, at gerningsmændene hyppigt er midaldrende mennesker, der forsøger at bryde deres kedsommelige liv med spektakulære forbrydelser.
Penge er ikke deres vigtigste motivation, forklarer politipsykolog Richard Markowski, München: "Afpresseren vil først og fremmest være midtpunkt." Det forklarer også, hvorfor afpresningsforsøgene fortsætter, selvom chancen for at få penge er minimal.

Duer med rygsæk
At det ikke er så let at blive rig, viser anholdelsen af den 43-årige værktøjsmager Alexandru Nemeth i september måned i år:
Han afkrævede Nestlé diamanter til en værdi af 25 millioner kr. Koncernen lod som om, den gik ind på hans krav: en diamantkurer fik besked på at tage til Düsseldorf, hvor der i en cigarretautomat var gemt en bilnøgle. Den passede til en Opel Kadett parkeret i byen Breidenbach. I bilens bagagerum lå en kasse med 12 brevduer, der alle bar en lille rygsæk. Heri skulle diamanterne anbringes, og duerne slippes løs.
I stedet for diamanter puttede politiet en radiosender i en af rygsækkene, og skarpt forfulgt af fire helikopterer førte fuglene politiet til et dueslag i Alexandru Nemeths kolonihave.

Afpressernes gudfar
At lige netop Tyskland plages af afpressere skyldes en bestemt mand, Arno Funke - alias "Dagobert".
I slutningen af 80'erne havde den arbejdsløse skiltemaler med malersyndrom held til at afpresse varehuset KaDeWe i Berlin. Arno Funke ville have penge til at starte et nyt liv. Men årene gik, pengene forsvandt - og "Dagobert" begyndte at presse igen.
Han udtænkte en række geniale, tekniske indretninger, som skulle holde hans flugtvej fri. Indretninger som gang på gang gjorde politiet til grin og dermed sikrede ham helte-status i Tyskland. Medierne dyrkede ham som en moderne Robin Hood, og tusinder blev inspireret af ham.
I dag sidder han i straffeanstalten Plötzensee. Han tager afstand fra sine tidligere handlinger og frabeder sig de nutidige afpresseres beundring.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her