Læsetid: 3 min.

Uklar lov skyld i mild Prom-dom

5. december 1998

Politikerne må gøre lovens regler klare, hvis de er utilfredse med dommen i sagen om H&C Prom Kemi, siger miljø-jurister

Miljølovgivningen er ikke god nok til at domstolene kan træffe klare afgørelser om ansvaret for fortidens synder.
Det siger eksperter i miljøret til Information efter at dommeren i Vordingborg i går nærmest frikendte de anklagede for miljøsvineriet på den kemiske fabrik.
Fætrene Henrik og Claus Prom videreførte den kemiske produktion på virksomheden i selskabet H&C Prom Kemi efter at Proms Kemiske Fabrikker i 1990 var gået konkurs med stor skattegæld.
Sagen mod Claus Prom blev udsat. Han bor i England, hvor han driver en ny kemisk virksomhed med samme familienavn, og han nægtede at modtage stævningen.
Hans fætter, Henrik Prom, blev kun dømt for to små forhold. Han blev kun idømt en bøde på 8.000 kr.
Tilsammen har de to fætre og deres fædre, som ejede Proms Kemiske Fabrikker, ifølge anklageren sparet 2,8 millioner ved ikke at opfylde miljøkravene.
Men dommeren i Vordingborg ret mente ikke, at sønnerne skal gøres ansvarlige for fædrenes miljøsynder.
"Det krænker både min retsbevidsthed og min miljøbevidsthed, at de kan slippe så billigt fra overtrædelser, som de åbenlyst har pralet med," siger formanden for Folketingets miljøudvalg, Steen Gade (SF) til Information.
Miljøminister Svend Auken er "overrasket" over dommen.
Begge politikere lader skinne igennem, at de håber, dommen bliver anket til landsretten.
"Hvis en endelig dom viser, at der er problemer med loven eller andre dele af håndhævelsen på miljøområdet, vil jeg ikke tøve med at få rettet op på det," siger Svend Auken til RB.

Efteruddannelse
Steen Gade vil arrangere en høring, når sagen er slut. Han mener at dommerne bør gå på efteruddannelse.
"Det ser ud til at dommerne ved for lidt om miljø og kemi i forhold til erhvervsjura. Usikkerhed skal altid komme den anklagede til gode, men det samme skal vel ikke gælde uvidenhed," siger han.
Men strafferetseksperten Gorm Toftegaard Nielsen mener slet ikke at sagen burde afgøres af en byretsdommer i Vordingborg i en straffesag. For det principielle spørgsmål er, hvem der har ansvaret.
Er det forureneren, der betaler (som Vordingborg ret lægger til grund), eller kan et nyt selskab pålægges af rydde op efter det gamle selskab, der drev virksomheden før?
"Hvis man mener, at den gamle ejer strøg millioner i kassen og løb fra miljøansvaret, så må man anlægge en erstatningssag. Og hvis man vil lægge ansvaret hos det nye selskab, må man politisk beslutte klare regler om det."
Miljøretseksperten Peter Pagh synes at dommeren i Vordingborg har gjort det eneste rigtige. At dømme sønnerne for fædrenes synder ville være at rette smed for bager, siger han.
"Problemer er, at der er rod i selve lovgivningen. Miljøbeskyttelsesloven har defineret "virksomheden" som det ansvarlige subjekt. Men her i landet fører vi ikke retssager mod bygninger og maskiner. Vi fører sag mod personer eller selskaber. Det er en grundlæggende mangel ved loven."
"Der er brug for en ny lovgivning, som klart definerer hvilket juridisk subjekt der har ansvaret for overtrædelser af miljøreglerne."
Advokat Jacob S. Arrevad, som var en af forsvarerne i sagen, mener ikke at afgørelsen burde komme bag på nogen. "Man gennemfører blot det kendte princip om at forureneren betaler," siger han. Arrevad var selv med til at konstruere fætrene Proms nye selskab, og det gamle kemiske affald var ikke omfattet af den nye miljøgodkendelse, siger han.
"Man kan da godt lave loven om, sådan, at det fulde ansvar for oprydning hviler på den nye virksomhed. Men så må man bare gøre sig klart, at ingen vil købe den gamle virksomhed - eller en grund, hvor der er risiko for at finde forurening. Så omkostningerne ville under alle omstændigheder havne hos os allesammen som skatteydere," siger han.
Virksomheden i Viemose skiftede ikke ejer på grund af miljøet, siger Arrevad. Og dommen i Vordingborg tager højde for, at man ikke kan løbe fra sit miljøansvar blot ved at oprette et nyt selskab og skifte ejer, siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her