Læsetid: 2 min.

V og K vil slække CO2-mål

9. december 1998

Hvis el-branchen skal klare sig på EU's frie elmarked, er det umuligt at reducere CO2-udslippet med 20 procent, mener Venstre og konservative

Skal de danske kraftværker kunne klare sig i konkurrencen på EU's indre energimarked, så kan Danmark ikke samtidig reducere sit samlede CO2-udspil med 20 procent inden år 2005.
Denne melding kommer fra Venstre og de konservative inden onsdagens forhandlinger med miljø- og energiminister Svend Auken om en ny energireform, som ventes på plads i det tidlige forår.
"Kraftværkerne skal have lov at starte op på det åbne energimarked fra næste år uden at være pålagt stramme bånd. Senere kan vi så stramme CO2-skruen, hvis det bliver nødvendigt," siger Venstres energiordfører Peter Hansen-Nord.
Samme melding kommer fra de konservative: "Danmarks CO2-mål skal passe til, hvad der kan lade sig gøre i praksis," siger Henriette Kjær, medlem af Folketingets energiudvalg.

Ingen CO2-eksport
Netop størrelsen af CO2-kvoter til kraftværkerne bliver et at de helt store stridsemner i forhandlingerne om energireformen, der skal tilpasse den danske el-sektor til EU's åbne energimarked fra februar næste år.
De centrale kraftvarmeværker bliver kastet ud i konkurrence med store udenlandske giganter, og derfor er størrelsen af CO2-kvoterne afgørende for, hvor meget kraftværkerne må skrue op for kedlerne. Og dermed hvor mange penge de kan tjene ekstra. De nuværende enheder kan producere næsten dobbelt så megen el, som danskerne bruger, men CO2-udslippet fra eksporteret strøm bliver ikke bogført i modtagerlandet. Det skrives på det danske CO2-regnskab.
"Vi må have en international aftale om, at CO2-regnskabet følger den eksporterede el, før vi kan indføre stramme CO2-kvoter herhjemme," mener Peter Hansen-Nord, hvilket er et synspunkt, el-sektoren deler.

SF holder fast
SF understreger, at partiets forudsætning for at indgå i et forlig er, at CO2-målet bliver fastholdt, så må man efterfølgende finde ud af, hvordan værkerne kan klare sig.
"I Aukens udspil fremstår miljømålene noget uklare, men for os er det helt afgørende, at vi ikke slækker på målsætningen om at reducere udslippet med 20 procent," siger SF's energiordfører Anni Svanholt, der har fået lov at bruge Enhedslistens mandater i forhandlingerne, hvor Enhedslisten ikke er indbudt.
Med de mange mandater i baghånden kan hun måske lokke regeringen med et grønt flertal uden om de borgerlige.
Men det er ikke et snævert flertal, Svend Auken umiddelbart går efter. Han ønsker ikke at kommentere indholdet i forhandlingerne, men understregede, før de gik i gang, at regeringen går efter et bredt flertal og i øvrigt holder fast i miljømålene.
Både CD og Kristeligt Folkeparti bakker op om de danske CO2-mål, men CD's Ebbe Kalnæs og de kristeliges Jann Sjursen erkender, at målene kan blive svære at nå, hvis kraftværkerne alene skal stå for hele reduktionen, når de samtidig skal ud i konkurrence. Derfor ønsker begge partier at satse endnu kraftigere på vedvarende energi for at redde CO2-målet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her