Læsetid: 2 min.

Valg-gys i Israel

22. december 1998

Likud og Arbejderpartiets dominans smuldrer ved næste valg - et væld af kandidater
maser sig på

Efter at Israels ministerpræsident Benjamin Netanyahu i går valgte at satse på nyvalg for at redde sit politiske skind, står Israel foran en sine mest uforudsigelige valgkampagner nogensinde med store ændringer i det politiske landskab.
Netanyahu valgte i går at støtte et forslag om nyvalg næsten halvandet år før tid, da hans skrøbelige koalition ikke længere kunne holde til uenighederne om forvaltning af fredsprocessen med palæstinenserne. Parlamentet vedtog i aftes med stemmerne 81-30 at udskrive nyvalg. En endelig vedtagelse kræver endnu to afstemninger, som ventes gennemført i næste uge.

Udfordrer nummer ét
Modkandidater til Netanyahu dukker op overalt, og den farligste kan blive hærens stabschef indtil for fem måneder siden, Amnon Lipkin-Shahak, der ifølge meningsmålinger er manden med de bedste chancer for at slå Netanyahu. Lipkin-Shahak har endnu ikke formelt forladt hæren, og ifølge israelsk lov har han en karantæne på 100 dage, før han kan gå ind i politik. Det betyder, at hans kandidatur bortfalder, hvis valget holdes inden begyndelsen af april.
Den populære 54-årige eks-stabschef har heller ikke besluttet, hvilket parti, han stiller op for. Arbejderpartiets leder Ehud Barak - der også er tidligere stabschef - har tilbudt ham posten som sin næstkommanderende, men Lipkin-Shahak har afslået, da meningsmålinger spår ham bedre chancer for at slå Netanyahu end Barak, der mangler politisk gennemslagskraft. Lipkin-Shahak ventes i stedet at danne et nyt centerparti med Tel Avivs tidligere borgmester Roni Milo og Dan Meridor, begge tidligere - og utilfredse - medlemmer af Netanyahus Likud.
Netanyahu satser på at skubbe valgdatoen så tæt på den 4. maj som muligt. Det er den dag, palæstinenserne har truet med at udråbe en selvstændig stat. Det vil give hans valgkampagne et emotionelt effektfuldt skær.
Men højrefløjen, der er imod fredsprocessen, ventes også at stille med egen kandidat til ministerpræsidentvalget, der skal holdes parallelt med valget til parlamentet. Den sandsynlige kandidat er Benny Begin, søn af tidligere ministerpræsident Menachem Begin.
Netanyahus regering bliver siddende indtil valget, men uden mulighed for at træffe væsentlige beslutninger. Det betyder, at fredsprocessen nedfryses, før Wye-aftalen fra oktober er gennemført.
Men der er lys forude.
Hvis Netanyahu genvinder valget uden de religiøse højrepartier, kan han føre en blødere linje i fredsprocessen.
Lipkin-Shahak har endnu ikke offentliggjort et politisk program, men han ventes at stå for en pragmatisk politik med vægt på fredsprocessen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her