Læsetid: 3 min.

Vidne svækkede Ri-Bus-forsvar

10. december 1998

Fløjtede politimeddeler Thomas Kjær eller fløjtede han ikke, da politiet slog til mod hærværksfolk på Rømø under Ri-Bus-konflikten

"Jeg hørte en person fløjte, og jeg mener helt bestemt, at det var Thomas Kjær."
Det fortalte politiassistent Søren B. Thomsen som indkaldt vidne i gårsdagens landsretssag mod Ri-Bus-aktivisterne Peter Kleist, John Andersen og aktivist og politimeddeler Thomas Kjær.
Netop dette fløjt kan få betydning for rettens vurdering af, om Thomas Kjær kun lod som om han holdt vagt, eller han reelt holdt vagt, mens to øvrige personer øvede hærværk mod en skruebrækkers bil på Rømø i august 1995.
Og dermed om Thomas Kjær kan dømmes for medvirken til hærværket, som de to andre tiltalte i retssagen ikke er anklaget for.
Rømø-aktionen er helt central i Ri-Bus-konflikten, fordi den førte til, at de tre aktivister Peter Kleist, John Andersen og Bjørn Marcher få minutter efter blev anholdt på deres respektive bopæle i Esbjerg og sigtet for at være bagmænd til hærværket, og senere sad varetægtsfængslet i 53 døgn. Sigtelsen er senere frafaldet.

Godkendte vidne
Onsdagens retsmøde i den lange sag var imødeset med spænding, da det skulle oprulle Thomas Kjærs rolle som politimeddeler, og dermed om han handlede under accept eller ligefrem instruks fra politiet under Rømø-aktionen.
I så fald kan han ikke straffes for medvirken, mens politiet i stedet vil kunne tiltales for ulovlig brug af civil agent.
Onsdagens retsmøde var også imødeset med spænding, fordi Thomas Kjær havde skiftet sin forsvarer fra byretssagen ud med den københavnske forsvarsadvokat Thomas Rørdam, der er kendt for ofte at få sine klienter frifundet.
Men det gik lidt op og ned for Thomas Rørdam og dermed Thomas Kjær på onsdagens retsmøde.
Rørdam anmodede dommerne om ikke at føre politiassistent Søren B. Thomsen som vidne under strafansvar, fordi politiassistenten som kontaktperson til politimeddeleren Thomas Kjær kunne risikere senere at få en straffe- eller disciplinærsag på halsen - hvis betjenten havde brugt den unge Kjær som civil agent.
Efter et kvarter i enrum afviste dommerne forsvarerens anmodning, og indikerede dermed, at de ikke tog Thomas Kjærs egen forklaring om, at han i hvert fald indirekte var blevet opfordret af politiassistenten til at begå hærværket på Rømø, for gode varer.
Under byretssagen fik det afgørende betydning for at sagens udfald, at dommerne troede mest på politiassistentens forklaring.

Vidne kom på tværs
Ligeledes kom det Thomas Rørdam noget på tværs, at et vidne, som deltog i aktionen på Rømø i retten sagde, at Thomas Kjær var meget ivrig efter at deltage konkret i hærværket, mens de andre måtte tale ham fra det.
Forklaringen stred imod Kjærs egen og mod en anden deltagers forklaring om, at Kjær selv bad om at stå vagt (fordi politiassistent Søren B. Thomsen havde sagt, at han ikke skulle deltage direkte).
Alligevel blev Thomas Kjær anholdt på gerningsstedet af selvsamme Søren B. Thomsen og senere dømt i byretten for sin deltagelse som vagt ved hærværksaktionen.
"Thomas Kjær fløjtede, da en bil kom forbi, og advarer dermed de andre, hvilket var imod vores aftale," forklarede Søren B. Thomsen i retten.
Under sin udspørgen af Søren B. Thomsen lykkedes det forsvareren Thomas Rørdam at få frem, at det var meget uklart, hvad politiassistenten havde givet Thomas Kjær af instruks om sin rolle som vagt. Og dermed om Kjær med rette havde en forventning om, at han ikke ville blive tiltalt for medvirken til aktionen.
I næste uge skal anklager og forsvarere procedere, og derefter kan der ventes dom i sagen allerede torsdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her