Læsetid: 2 min.

Ældres sæd bedst

19. januar 1999

Mænds faldende sædkvalitet skyldes snarere påvirkninger under fostertilstanden end i arbejdslivet, mener forsker bag ny undersøgelse, der viser, at mænd omkring 50 år har bedre sæd end unge

Rygning eller dårligt arbejdsmiljø lader til at have mindre indflydelse på mænds sædkvalitet end hidtil antaget. Det er nærmere i fostertilstanden, at mandens forplantningsevne fastlægges, og derefter ændrer den sig ikke væsentlig.
Sådan tolker overlæge, dr. med. Jens Peter Bonde, Arbejdsmedicinsk Klink ved Århus Kommunehospital, selv resultaterne af sin netop offentliggjorte undersøgelse, der bygger på data fra omkring 10.000 mænds sæd.
Den konkluderer kort og godt, at sædkvaliteten hos mænd omkring de 50 år er bedre end hos de unge. Samtidig fastslår den, at mænds sædkvalitet generelt er faldet med næsten to procent hvert år i 20 år.
"Det er overraskende, at de ældre mænds sædkvalitet er så meget bedre, da vi ellers har antaget, at sædkvaliteten falder med alderen," siger Jens Peter Bonde til Information.
De ældre mænd er altså født i en tid, hvor fostre blev udstyret med en bedre forplantningsevne end i dag.
"Men vi kan endnu ikke sige noget om, hvad det er, der indvirker på moderen under graviditeten, så sædkvaliteten falder. Derfor kan vi heller ikke pege på løsninger, der kan rette kvaliteten op," siger overlægen.
Faldet i mænds sædkvalitet bygger på data fra omkring 1.000 normalt fungerende mænd født i perioden 1950 til 1970, der siden 1985 har indgået i klinikkens undersøgelser om arbejdsmiljøets påvirkning af sædkvaliteten.
Derudover indgår 8.600 mænd, som i perioden 1968 til 1992 er undersøgt for barnløshed på en af landets fertilitetsklinikker.
"Selvom vi har hentet data fra vidt forskellige sammenhænge, så viser de alle samme tendens til faldende sædkvalitet," siger Jens Peter Bonde, der tidligere har stået bag undersøgelser af blandt andet svejseres forplantningsevne. Og den kunne ikke godtgøre, at svejsere under nuværende arbejdsforhold har sværere ved at få børn, selvom de var udsat for giftige dampe i deres arbejde.
Heller ikke rygning nedsætter mænds forplantningsevne noget videre, men hvis moderen ryger, kan det sænke sædkvaliteten hos fostret, viser undersøgelser.
Bonde mener, at hans resultater, offentliggjort i internationale fagtidsskrifter, underbygger forskerverdenens mest udbredte teori på området for tiden.
Den hedder pre-natal-programmering - før-fødsel-programmering - og bygger på, at et menneskes senere sundhedstilstand og sygdomme i afgørende grad bliver "programmeret" i fostertilstanden.
"Resultaterne fra vores undersøgelse kan være et konkret eksempel på denne tidligere prægning," mener overlægen, der understreger, at trods den faldende sædkvalitet, så er der ingen konkret dokumentation for, at unge i dag har sværere ved at få børn end tidligere. Selv sæd med et lavt indhold af sædceller kan gøre en kvinde gravid.
Problemstillingen fra Jens Peter Bondes undersøgelse kommer til, at indgå i det meget omfattende projekt "Bedre sundhed for mor og barn" med professor Jørn Olsen fra Epidemiologisk Grundforskningscenter ved Århus Universitet i spidsen.
Det skal gennem de kommende år undersøge, om der er hold i teorien om før-fødsel-programmeringens betydning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her