Læsetid: 2 min.

Annan raser over spionage

7. januar 1999

Butler afviser rapporter om at lytteudstyr i Bagdad skal være blevet brugt til amerikansk spionage

BOSTON - "Irak kalder os ofte spioner, men vi har ikke spioneret mod Irak på vegne af andre lande."
Det sagde Richard Butler, chef for FN's våbeninspektion UNSCOM, i går uden for FN's hovedkvarter i New York.
Hans kommentar var foranlediget af amerikanske presserapporter i går, hvori det bliver hævdet, at UNSCOM har ladet amerikanerne benytte dets elektroniske overvågningsudstyr i Bagdad til at spore den irakiske diktator Saddam Husseins opholdssteder og infiltrere hans efterretningsapparat.
Washington Post anførte, at FN's generalsekretær Kofi Annan ifølge hans rådgivere er opbragt over oplysningerne.
"FN må ikke være impliceret i en plan, der går ud på at vælte lederen af en medlemsstat. Det er, hvad der galt med UNSCOM," citeres én af Annans rådgivere for at have sagt.
Men i går sagde Annans særlige rådgiver John Ruggie til A.P., at "generalsekretæren ikke sidder inde med dokumentation på, at UNSCOM har ladet amerikanske agenter anvende sit udstyr til at følge Saddam Husseins bevægelser."
Der hersker imidlertid ringe tvivl om, at Kofi Annan ønsker at distancere sig fra, hvad kritikere kalder UNSCOM's kompromisløse linje over for et Irak, der er forpligtet af flere FN-resolutioner til at afgive en fuld rapport om sine masseødelæggelsesvåben.

Udskiftning af Butler
Generalsekretæren ser efter sigende positivt på et russisk og fransk forslag om at erstatte UNSCOM, som forlod Irak i december, med et nyt mindre påtrængende inspektionsapparat. Det kunne føre til en udskiftning af UNSCOM-chefen Richard Butler.
I en detaljeret rapport i dagbladet Boston Globe indrømmer amerikanske embedsmænd, at USA har benyttet UNSCOM's elektroniske udstyr. De tilføjer, at USA leverede isenkrammet i 1996 - bl.a. lytteapparater og scanners - og at formålet var at demaskere det irakiske sikkerhedsapparats bestræbelse på at skjule kemiske og bakteriologiske våben.
Selvsamme sikkerhedsapparat er ansvarlig for Saddam Husseins sikkerhed, hvorfor det er praktisk talt umuligt at undgå at komme i besiddelse af oplysninger, som ikke er relevante for UNSCOM's forsøg på at spore Iraks tilsløring af ulovlige våbensystemer. Aflyttere af radiosignaler og telefonforbindelser vil uvægerligt få indsigt i de irakiske lederes lokation.
Eftersom 40 lande bistår UNSCOM med overvågningen i Irak, herunder USA, er det ifølge Butler uundgåeligt, at nogle af de hemmelige oplysninger om Iraks sikkerhed går videre til USA.
Siden juli sidste år skal USA imidlertid have overtaget kontrol med overvågningen fra UNSCOM, siger den tidligere inspektør Scott Ritter til Boston Globe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her