Læsetid: 2 min.

Anvendt tænksomhed

18. januar 1999

Arno Victor Nielsens tankestreger i bogform

NY BOG
Filosoffen Arno Victor Nielsen vil være kendt af mange som en speedsnakkende Rasmus Modsat, der ofte optræder i medierne som tilkaldt ekspert, når et eller andet moderne fænomen skal forstås eller fortolkes.
Dermed løber han selvfølgelig den risiko, at folk ikke tager ham alvorligt, for hvor bliver man dog inderligt træt af f.eks. tv-avisernes galleri af forstå-sig-på'ere, der altid står parat med en udlægning af de seneste Galluptal eller den søde lille ting, at en yngre konservativ folketingsdame reklamerer for øl i sin fritid. Den slags der på sigt, som det hedder, kunne gå hen og få den positive konsekvens, at folk holder op med at spilde deres tid med at se fjernsyn.

Gud og bilisme
Nej, kom til radioen, min far. Her kunne man i hele tre år, fra 95 til 98, høre Arno Victor Nielsens Tankestreger i programmet Lørdagspassagen på P1. Det var på ingen måde spild af tid.
Arno Victor Nielsens hurtige, digressionsfyldte og udpræget mundtlige stil egner sig fortrinligt til radioen, hvor man da også stadig har fornøjelsen af ham, og han har et sikkert blik for hulheden i vores evindelige reflekteren over verden og især os selv. Med det sludder og vrøvl, og ikke mindst det floskulatur, det fører med sig.
Han er manden der kan undre sig, når politikere beklager sig over, at der er gået 'politik' i en eller anden sag. Skal der da ikke det? spørger han. Handler politik ikke om politik? Han er også manden, der gør opmærksom på, at samtidig med at Nietzsche erklærede Gud for død, opfandt mennesket den mest lovende af alle maskiner: bilen. Og at modstanden mod bilismen ikke bare handler om forurening, men i høj grad også har religiøse over-, under- og sidemotiver. Bilens fjender vil have den rigtige Gud tilbage. Det er også i orden, men kunne de så ikke sige det lige ud?

Bortløben munk
Et udvalg af disse radioessays, som man vel godt kan kalde dem, foreligger nu i bogform under titlen Frasorterede tankestreger, og er et glimrende eksempel på anvendt tænksomhed og viden.
Jeg ved faktisk ikke hvad filosoffer får tiden til at gå med indbyrdes - og jeg har indtryk af, at de fleste af dem er meget 'indbyrdes' - men hvis det er et stille liv bag lærde klostermure, må Arne Victor Nielsen være en slags bortløben munk, der ikke kan nære sig for at blande sig i snakken på markedspladsen. Det skal han ikke have utak for.
Selve udgivelsen er forestået af Foreningen for Boghåndværk, der præsenterer den som opus to i en såkaldt '19 centimeterserie'. Det er blevet en smuk lille bog, i godt håndformat og med udsøgt papirkvalitet og skriftype, Serif Quadraat, som den grafiske tilrettelægger, Carl-H.K. Zakrisson, forklarer nærmere om i en vedlagt folder.

*Arno Victor Nielsen: Frasorterede tankestreger 1995-98. 332 s., 198 kr. Foreningen for Boghåndværk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu