Læsetid: 3 min.

Avisernes billede af Besættelsen

9. januar 1999

52 ugeudgivelser af danske krigsaviser fra 'de fem forbandede år' 1940-45 vil være en god introduktion til både Besættelsestidshistorien og pressehistorien

AVISER
Danskerne er besat af Besættelsen. Ingen anden historisk periode er så udforsket og omdebatteret som perioden 1940-45. Perioden er også et markant udtryk for, hvorledes hver generation af historikere skriver historien om ud fra nye vinkler og prioriteringer.
I den næsten permanente historikerfejde om tolkningen af Besættelsen er fortiden undertiden ved at blive borte i krudtrøgen fra historikernes aktuelle strid om "de fem forbandede år".
Men pludselig i denne uge træder fortiden selv frem i form af genoptryk af Krigsaviserne, en ganske imponerende samling originale dagblade 1940-45. Del 1 hedder "Tyskland invaderer Danmark" og udgøres af Ekstra Bladet og Berlingske Aftenavis 9. april 1940 samt flyvebladet Oprop!, besættelsesmagtens også sprogligt noget kluntede forsøg på at få danskerne i tale.
En udgivelse som den foreliggende vil altid være baseret på et udvalg, der ikke kan være bygget på andet end et skøn - og i denne sammenhæng kan man ikke andet end undres over, at ikke Nationaltidendes udgave er kommet med. Den var klart den bedste journalistiske præstation i Danmark den 9. april 1940 - og viste optakten til overfaldet.
Nu præsenteres vi for selve overfaldets første journalistiske udtryk. De er også af interesse. Men for forståelsen af viljen og evnen til at smugle journalistisk sandhed frem mellem den officielt tilrettelagte information udgør Nationaltidende en så kvalificeret første kilde, at den burde kunne findes i en så omfattende kildesamling som den, der nu er under udgivelse.

Også illegale blade
For at give et så alsidigt billede af Besættelsestiden som muligt udsendes også et udvalg af illegale blade - hvis nyhedsstof især var baseret på det illegale nyhedsbureau Information, der i befrielsesdøgnet 1945 blev forvandlet til den legale avis, De nu holder i hånden - som Danmarks yngste dagblad!
I sin illegale tilværelse blev Information løbet i gang netop på Nationaltidende. Information flyttede først fra Nationaltidende, da de illegale aktiviteter blev så omfattende, at de ikke længere kunne foregå på et legalt dagblad.
Når savnet af Nationaltidende er vedgået, må det medgives, at valget af Ekstra Bladet og Berlingske Aftenavis er interessant. De to aviser udkom i forhold til morgenaviserne så sent, at de kunne nå at tegne et billede af besættelsens forløb - dog i alt væsentligt på grundlag af officielt kildemateriale.
Valget af de to aviser er også interessant i en helt anden sammenhæng. De godtgør overbevisende, at avistypologier er ganske standhaftige størrelser, der nok udvikler sig over tid, men alligevel har meget af fortidens gods med ind i fremtiden.
Enhver kan trods forskel i det ydre fortsat finde lighedstræk mellem datidens Ekstra Bladet og dagens, ligesom enhver kan finde lighedstræk mellem Berlingske Aftenavis og Weekendavisen, der er den daglige Aftenberlingers fortsættelse som ugeavis.
Endelig er der annoncerne, som konkret tegner et billede af danskernes dagligdag, måske endnu mere autentisk end journalisternes tekster.

God introduktion
De 52 ugeudgivelser af krigsaviserne vil være en god introduktion til både Besættelsestidshistorien og pressehistorien - og nået til vejs ende er der så måske skabt grundlag for en kassettebåndsudgivelse af nogle af de berømte radioprogrammer fra 'BBCs danske stemme' - de radioudsendelser, der tværs gennem tyske støjsendere bragte ucensurerede informationer om både begivenhederne på krigsskuepladserne og i Danmark. De sidste byggede på Information i en sådan grad, at det i de sidste par krigsår var berettiget at tale om BBC som Informations radioavis.
Lad de legale og illegale blade gå i samklang med tidens radioudsendelser, og Besættelsestiden vil fremtræde for nutiden med de samme hovedudtryksformer, som definerede samtidens opfattelse!

*Benjamin Holst (red.): Krigsaviserne. Naverland 2, 2900 Glostrup. Udkommer i 52 ugentlige dele. Del 1, 29,50 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her