Læsetid: 3 min.

Byen og verden

12. januar 1999

Om Peter Seebergs betydning for det danske museumsvæsen

SEEBERG
Peter Seebergs store indsats som forfatter har af gode grunde været dominerende i de nekrologer, der er skrevet efter hans død forleden. Men hans betydning som inspirator og dynamo for den danske museumsverden bør ikke overses.
Det var lidt af en tilfældighed, at Peter Seeberg som arbejdsløs magister i almindelig og sammenlignende litteratur i 1957 ved et vellykket socialt-kulturelt eksperiment fik meningsfyldt arbejde ved Nationalmuseet.
Han havde som få en evne til at få genstandene i tale, stederne til at give deres hemmeligheder fra sig, og det skulle vise sig, at museumslivet kunne give Peter Seebergs skabende kraft nye dimensioner.
I 1957-58 var han tilknyttet det hanseatiske museum i Bergen, og i 1959 arbejdede han på Aalborg historiske museum.
Det var år, hvor fantasien kunne komme til magten, og Peter Seeberg var blandt de kunstnere og arkæologer, der deltog i de sagnomspundne ekspeditioner til Kuwait. Hans ophold i dette dengang meget fjerne land fandt sted i 1960, og siden drog han med Thorkild Hansen ud på Jens Munks mindeekspedition.

Viborg blev stedet
Det blev dog domkirkebyen Viborg, der kom til at være det sted, hvorfra Peter Seebergs museumsverden gik, i den lange periode fra 1960 til 1993, hvor han virkede som museumsinspektør og leder af det kulturhistoriske museum.
Seeberg var en samlende person inden for et ofte meget splittet felt af museumsfolk. Hans initiativer bragte mennesker og genstande sammen i frugtbar dialog, og ved sin målrettede optimisme, der lejlighedsvis kunne synes næsten quixotisk, slog han som regel større brød op, end der var økonomisk sikkerhedsnet for at få i ovnen. Og han fik dem bagt, alligevel.
Således var han blandt initiativtagerne til institutionen Ørslev Kloster, hvor museumsfolk har kunnet fuldende skriverier og forskningsopgaver uden forstyrrelser, og til Museumstjenesten i Lysgaard gamle skole (i Steen Steensen Blicher-land).
Her har de danske museer stadig en indkøbscentral, der sørger for kvalitetstestede råmaterialer, økonomisk fordelagtig samkøring af tidsskriftsdistribution, råd og dåd i alle praktiske spørgsmål. Tidsskriftet Danske
Museer og Museumshøjskolen ville heller ikke eksistere i dag, hvis ikke Peter Seeberg havde taget de første skridt.

Samarbejde
Den kollegiale tænkning og det store, målrettede samarbejde, der er et særkende for de danske museer, kan også føres tilbage til Peter Seebergs bestræbelser for at lade den demokratiske dialog være retningsgivende for hele museumslivet.
Som en museumsmand sagde det, var Peter Seeberg "virkelig en mand med en tryllestav", der fik fællesskabets projekter til at leve.
Også uden for Danmarks grænser var Seeberg højt respekteret, og mange fremmede museumsfolk mødte hans demokratiske begejstring under den store ICOM-museumskongres i København i 1974, der medførte en ændring af statutterne fra det eksklusive til det vidt favnende.
I visse af Danmarks byer har museerne virket som regionale kraftcentre, der var med til at definere fortid og fremtid - af og til i kamp med forfladigende og kulturdestruktive kræfter.
Således har det været i Ribe, og Peter Seeberg havde også en stor del af æren for, at Viborg stadigvæk har bevaret sin værdighed.

Dybe rødder
Hans kultursyn var ikke mondænt, men havde dybe rødder, ikke blot i den danske muld men i den vesterlandske civilisation. Peter Seebergs sanser var forfinede, og kunne gribe både de uddøende lyde fra agrarsamfundet i Provence og duften af et æble i hans have, som alle, der så den fremragende portrætudsendelse af Ryge Petersen vil erindre.
Det levede liv og den eminente associationsevne som den sjældne baggrund for kulturhistorikerens arbejde sporer man endnu, når man besøger Viborg Kunstmuseum, og kollegers erindringer og hyldest til Peter Seeberg har fået varig form i festskriftet "P.S. - en hyldest til Peter Seeberg", der blev udgivet for Viborg Stiftsmuseum på forlaget Hikuin i 1993.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her