Læsetid: 3 min.

Byggekongerne sover godt om natten

22. januar 1999

Matadoren Kurt Thorsen har overalt i verden artsfæller, der lever livet farligt, hektisk, storforbrugende og ofte på lånt tid, finansieret af bankkreditter

Kurt Thorsen har de seneste måneder levet op til sit ry som en rigtig byggematador. Og denne uges garanti-skandale var i den sammenhæng en nærmest naturlig begivenhed.
Verden rundt er det et velkendt fænomen, at udviklingen af store byggeprojekter tiltrækker en særlig type af risikovillige forretningsfolk.
Det er ofte stærke og dominerende personligheder, der udover forretningsmæssig dygtighed har modet til at satse benhårdt.
Det kræver virkelig sin matador at få strikket et stort byggeprojekt sammen og sikre den ofte svære gang gennem fremskaffelse af kapital, godkendelse fra politikere og myndigheder, styring af byggeprocessen frem til den fatale proces med salg og udlejning.

Mellem gevinst og ruin
Men for den developer, der har styrken til at gennemføre store projekter for egen regning og risiko, venter den helt store gevinst i den anden ende. I perioder med økonomisk fremgang stiger ejendomspriserne ofte markant og for dem, der har satset stort i tide, venter den helt store gevinst.
Denne type byggekonger lever så også livet farligt. Ejer man ejendomme for 2 milliarder og skylder 1,8 milliarder væk, er formuen på herlige 200 millioner. Men et økonomisk tilbageslag og et fald i ejendomspriserne på blot 15 procent kan på kort tid vende billedet til et håbløst fallitbo, hvor der skyldes 100 millioner kr. væk.
Mere tryghedssøgende forretningsfolk har ofte undret sig over, hvordan den dristige byggekonge dog kan sove om natten. En af forklaringerne ligger måske i den livsform, mange af dem bekender sig til.
Til de store formuegevinster hører ofte en hektisk stil, hvor et voldsomt privatforbrug er en af ingredienserne. En byggematador med respekt for sig selv har travlt med den oceangående lystyacht, en nyere privatjet og store privatboliger et par steder i verden.

Storforbrug og karisma
Det er ikke kun fordi hurtigt tjente penge ofte bruges hurtigt. Det store forbrug er ikke blot en vej til egen komfort. Det er også i mange tilfælde en del af en forretningsstrategi. Den karismatiske byggekonge har brug for storslåede rammer for at kunne virke maksimalt overbevisende på alle de mennesker, han inviterer, når projektet skal igennem. Fra finansmanden der skal give lånet eller garantien, til politikeren der skal tage stilling til hvilken hest der bør satses på og til de andre forretningsforbindelser, der skal indgydes tillid til, at matadoren kan gå på vandet.
Det lyder - og er - ret banalt. Men en forbløffende række af eksempler fra virkeligheden tyder på, at det rent faktisk virker.
Tom Wolfe har beskrevet mekanismen i sin roman A Man in Full og i New York leverer Donald Trump den virkelige vare.
Særlig suveræn i sin storladne stil og excellente overtalelsesevner var den tyske matador Jürgen Schneider. Problemet med ham var blot, at hans firma viste sig at være et korthus af en størrelse, som en Kurt Thorsen end ikke ville drømme om.
Men skandalerne har haft det med at klæbe til de store byggekonger. Pengene i de store byggesager er antagelig så mange, at de er en alvorlig udfordring til menneskelig hæderlighed. Fristelsen til at bruge mindre moralske metoder til at få lånet igennem, til at sikre den politiske godkendelse af den helt store byggeplan og til at sikre den rigtige salgspris er ganske enkelt så stor, at folk på stribe er faldet for den - verden over.
Efter særligt store skandaler har iagttagere ofte forudset, at de store byggekongers æra var ved at være forbi - men de sejlivede gamblere har gang på gang haft en utrolig evne til at komme op til overfladen efter selv den alvorligste dukkert.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her