Læsetid: 2 min.

Dansk rocktop presser EU-jura

23. januar 1999

EU-Parlamentets retsudvalg har strammet Kommissionens udkast til nyt fremtidssikret copyright-direktiv efter pres fra bl.a. Aqua og Steffen Brandt

EU's retsudvalg har med stort flertal godkendt en række opstramninger af EU-Kommissionens udkast til et nyt copyright-direktiv, der skal tilpasse EU-lovgivningen i forhold til den nye digitale tidsalder.
Opstramningerne kommer efter hårdt pres fra bl.a. de europæiske musikere, der tirsdag afleverede et åbent brev underskrevet af 400 musikere til medlemmerne af Europa-Parlamentet. Blandt underskriverne var 24 danske musikere, heriblandt Aqua, Steffen Brandt og Anne Dorte Michelsen.
I brevet bad de Parlamentet sørge for, at Kommissionens udkast til et nyt copyright-direktiv blev strammet op for at beskytte musikernes ophavsret i en tid, hvor cd-brændere er hvermandseje, og kopiering af musik fra Internettet er blevet lige så let som almindeligt.

Gearet til digitalisering
"Med hele den digitale udvikling, der er igang, er det utrolig vigtig, at ikke bare Europa snakker sammen, men at man på verdensbasis får de her ting afklaret, for ellers kan det give problemer for kreativiteten. Problemet er jo, at en digital kopi er en kloning, altså en ny original, så hvis man over Internettet begynder at kopiere musik, så undergraver man musikernes arbejde," siger Arne Würgler, der er musiker og formand for Danske Jazz-, Beat- og Folkemusikforlæggerforening (DJBFA).
Hvis ikke der kommer en global løsning, kan det trods Danmarks strenge copyright-lovgivning også blive problematisk for de danske kunstnere, da Internettet ikke kender de landegrænser, der afgør om den ene eller den anden lovgivning gælder.
"I Danmark har vi en rimelig god ophavsretlov, hvor det siden 1995 ikke har været lovligt at kopiere fra Internettet eller brænde cd'er, og vi er bange for, at vores lov bliver undermineret, hvis andre lande ikke er på et rimeligt niveau. På sigt kan det betyde meget for de danske rettighedshavere, for så kan kopieringen bare foregå i et andet land, hvor det er lovligt," siger han.

Eneretten slået fast
De vigtigste ændringsforslag går ud på at stramme reglerne for privat kopiering og at give rettighedsholderne mere kontrol over de såkaldte 'midlertidige kopier' - dvs. den automatiske lagring på hard disken, der foregår, hver gang en bruger surfer på nettet.
"Der er vist ingen, der er uenige om, at musikerne har den ophavsretlige eneret til deres musik, og det gælder selvfølgelig også på Internettet. Spørgsmålet er i hvilket omfang, der skal gælde undtagelser. Vi har fra rettighedshavernes side protesteret imod, at der er en alt for vid adgang til midlertidig kopiering. Det kan ikke være rimeligt, at det er muligt at lave en lovlig kopi fra en piratkopi, der ligger på nettet, hvad enten det er en Internetudbyder, der gør det, eller det er Hr. og Fru Jensen," siger cand. jur. Peter Schiønning, der er underdirektør i KODA.
Med vedtagelsen af ændringsforslaget får kunstnerne eneretten til digital kopiering, men retten træder først i kraft, når der er fundet effektive måder at kontrollere kopieringen.
Det vil sige, når udbyderen kan foretage en effektiv kryptering, der mere eller mindre umuliggør kopiering.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her