Læsetid: 2 min.

Demokraterne vil hylde Clinton

19. januar 1999

Republikanerne frygter er bravour-nummer fra præsidenten, når han i aften holder sin tale om nationens tilstand

BOSTON - Endnu en akavet politisk episode er under optræk i et Washington ideligt besat af rigsretssagen mod USA's præsident.
I aften kl. 21 amerikansk tid vil Bill Clinton holde sin årlige tale om nationens tilstand til 535 medlemmer af Kongressens to kamre, og ikke så få har allerede bedt sig fri fra at skulle stå ansigt til ansigt med en leder, de enten har rejst tiltale mod eller skal sidde dommer over i Senatet.
"Jeg ville ønske, han holdt sig væk. Jeg er ikke glad for at blive set på tv, mens jeg bifalder ham," siger kongresmedlem Christopher Shays, én af de få republikanere, der stemte imod tiltale.
Der er ingen tvivl om, hvad de demokratiske kongresmedlemmer planlægger at gøre i aften. "Det er vigtigt, at vi alle er til stede for at hylde ham," siger Eliot Engel fra New York til Washington Post.

Tv-mediets mester
Sidste år var begivenheden et trækplaster. Blot det, at Clinton stillede op og leverede en fejlfri tale nogle få dage efter afsløringen af hans forhold til en underordnet i Det Hvide Hus gjorde indtryk - selv på fjendske republikanere.
Siden er der blevet rejst rigsretstiltale, og når Clinton i aften træder ind i Repræsentanternes Hus vil det kun være to timer, efter at hans forsvarsadvokater har tilbragt den første dag i Senatet med at argumentere for hans frifindelse.
"Det er ikke en passende måde at afvikle en retssag på - at arrangere et heppekor for den tiltalte," siger den konservative republikanske senator Phil Gramm. "Jeg dukker op, men det bliver ikke en let aften."
Clinton tilbød i sidste uge at udsætte sin tale til en pause i Senatets retsmøder, men da præsidenten insisterer på at blive hørt og konservative republikanere i Repræsentanternes Hus foretrækker at give befolkningen indtryk af, at forretningsgangen i Washington er ganske normal, så bliver det ved status quo.
Republikanerne har grund til at frygte et bravournummer fra præsidenten, som mestrer tv-mediet bedre end nogen anden nutidig amerikansk politiker.
"Det er hans chance for at tale direkte til det amerikanske folk og de vil lytte," understreger det demokratiske kongresmedlem John Lewis, én af Martin Luther Kings nære allierede i 1960'erne.

Lovgivningsinitiativer
Men Det Hvide Hus har allerede varslet, at Clinton ikke vil lade et ord om hans politisk-juridiske problemer falde, hvilket tydeligt er svært for en politiker, hvis mest effektive våben altid har været en imponerende overtalelsesevne.
I stedet har præsidenten viet tid i de sidste par uger til at forberede en række lovgivningsinitiativer. Mest opsigtsvækkende vil han foreslå en afgiftsforhøjelse på cigaretter, som skulle indbringe 8. mia. dollar på næste års budget.
Pengene skal gå til forsvaret, mere politi på gaden og sociale programmer, som Clinton har sat fokus på i de seneste dage.
I den sociale ende skal der ydes skattelettelser til familier, som hjælper fysisk handicappede slægtninge, og små firmaer, der bistår indvandrere med at lære engelsk og betaler sygesikring for ansatte.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu