Læsetid: 1 min.

Dogmer i opgør

9. januar 1999

De fleste Bodil-nomineringer samler sig om 'Festen' og 'Idioterne'

Festen og Idioterne var de store vindere ved Filmmedarbejderforeningens nomineringsmøde, hvor man finder kandidaterne til årets Bodilpris.
Med hele 12 nomineringer dominerer de to film feltet i en grad, der sjældent er set. Og det er tydeligt, at Dogme-filmenes ambition om at satse på skuespillere frem for teknik har givet bonus i form af en større række nomineringsværdige præstationer end sædvanlig.
Men først og fremmest er begge film nomineret til Bodil som årets bedste, dog i konkurrence med Jesper W. Nielsens film om børn, men for voksne, Forbudt for børn.
Til prisen for bedste mandlige hovedrollepræstation nomineredes Henning Moritzen og Ulrich Thomsen fra Festen, Jens Albinus fra Idioterne og Rasmus Lyberth fra Lysets hjerte. Bodil for bedste præstation i en kvindehovedrolle vil blive givet til en af følgende tre nominerede: Tammi Øst fra Mimi & madammerne, Bodil Jørgensen fra Idioterne og Paprika Steen fra Festen.
Af de i alt syv birolle-nominerede kommer de fem fra Festen og Idioterne. Blandt mændene er det Klaus Bondam som toastmasteren i Festen og Nikolaj Lie Kaas som en af kollektivisterne i Idioterne. I kvindernes kategori er Birthe Neumann og Helle Dolleriis fra Festen nomineret samt Anne Louise Hassing fra Idioterne.
Fire film skal kæmpe om en Bodil som årets bedste ikke-amerikanske film. Det drejer sig om Mike Leighs engelske Career Girls, Atom Egoyans canadiske The Sweet Hereafter, Ken Loach' engelske My Name Is Joe, samt to japanske film, Takesho Kitanos Hana-bi og Masayuki Suos Shall We Dance. Årets fem nominerede amerikanske film er James Camerons Titanic, Ang Lees The Ice Storm, Steven Spielbergs Saving Private Ryan, Joel Coens The Big Lebowski og Peter Weirs The Truman Show.
Bodilfesten holdes den 7. marts i Imperial.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her