Læsetid: 3 min.

Dramatisk forår

8. januar 1999

Radioteatret byder på ekstra dramatik med et udvidet forårsprogram. Blandt 11 premierer skal vi bl.a. møde billedkunstneren, Jo Dam Kærgaard, der debuterer med det meget personlige stykke 'Intensiv'

RADIOTEATER
Er der liv endnu bag det indsunkne kranie? Er der en sjæl tilbage bag slanger og drops og sensorer, der formår at kæmpe sig ud?
Det er blot nogle af de spørgsmål, som dukkede op i tankerne på den århusianske billedkunstner, Jo Dam Kærgaard, da hun sad på intensivafdelingen og vågede ved sin fars respirator. Og de tanker og iagttagelser er der nu kommet et radiostykke ud af, som blev præsenteret sammen med Radioteatrets øvrige forårsprogram i går.
"Jeg tror, min far har slået rekorden i at overleve længst på en intensivafdeling, for han lå der i tre måneder. Intensiv er min bogstavelige måde at overleve de måneder på," forklarede Jo Dam Kærgaard, der ud over at være eneste debutant også er eneste kvindelige radiospilforfatter i forårsprogrammet, der løber helt til august.

Holde styr på trådene
"Når man er så længe på en afdeling kan det være svært at adskille tankerne fra de ting, man hører. Min måde at holde rede på trådene var at skrive ordene ned på stedet, krydret med alle de lyde, der er på en intensivafdeling," sagde hun og fortalte, hvordan hun oplevede, at sygeplejerskerne fik sværere og sværere ved at skjule deres forundring over, at hendes far stadig var i live, når de kom tilbage efter et par dages afspadsering.
"Jeg har taget dialogerne direkte fra virkeligheden, og det har været spændende at registrere. Men jeg kunne godt tænke mig at skabe et radiostykke, der er ren fiktion, for der kan man skabe et helt andet univers," sagde Jo Dam Kærgaard, der synes, det har været sjovt at stifte bekendtskab med radioteater og derfor ikke vil udelukke, at der kommer mere fra hendes hånd.

Et spil, to teatre
Radioteatret har i denne sæson fået en ekstra bevilling på en halv million kroner, og det betyder, at de sender dramatik og portrætprogrammer hver mandag og søndag i hele 1999 uden de sædvanlige pauser. For lytterne betyder det et gensyn med en række af de foregående sæsoners bedste stykker, ligesom der vil kunne høres portrætprogrammer om kunstnerne bag de nye produktioner.
Et af portrætterne går tæt på dramatikeren Morti Vizki, der med stykket Dion er blandt de 11, der har leveret ny dramatik til forårsprogrammet. Dion er blevet til i et samarbejde mellem Radioteatret og Ålborg Teater, idet Morti Vizki har skrevet stykket til begge teatre. Det handler om den evige desperado, Dion, der er frelser og djævel i samme skikkelse, og som hærger gennem natten og efterlader brændte huse og sprængte broer for at vække folk af deres dvale.
"Kick off for stykket har været, at jeg spekulerede på, hvilket job, Dionysos ville have i vore dage. I mit stykke er han altså jockey. Derudover har der været den præmis for stykket, at det skulle kunne spilles både på teatret og i radioen," fortalte Morti Vizki om sit stykke, der er blevet til over en periode på tre år i et samarbejde med instruktøren Henrik Sartou.
"Da vi stod i Ålborg og skulle optage stykket til radio, gik det op for os, hvor meget der fortælles gennem det visuelle. Derfor har vi forsøgt at eliminere det synlige ved at sætte musik til nogle af Mortis tekster," forklarede Sartou om de indlagte sange, der kan høres i radioversionen.

Dramatik til låns
Ud over de 11 premierer, vil der til sommer kunne høres et stykke vaskeægte gyser-kitch fra 50'erne. Radioteatrets sommerkavalkade er nemlig Gilbert-mysteriet, der sendes i otte dele i løbet af juli måned. Serien handler om efterforskningen af en række mystiske mord, hvor ofrene har det til fælles, at de mangler den venstre sko.
Men hvis ikke det skulle være nok for radioteater-elskere, vil der nu som noget nyt være mulighed for at låne radiospil på landets biblioteker. Den første udgivelse, klassikeren Mordets melodi, findes allerede på hylderne flere steder, og den vil blive fulgt af mange andre - også helt nye spil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her