Læsetid: 4 min.

Eks-hærchef udfordrer Netanyahu

7. januar 1999

Israels tidligere hærchef Lipkin-Shahak fører meningsmålingerne, selv om han er den kandidat, som vælgerne kender mindst til

JERUSALEM - Den tidligere hærchef Amnon Lipkin-Shahak meddelte i går, at han stiller op til posten som ministerpræsident i Israel ved parlamentsvalget den 17. maj.
"Jeg er kommet her i dag for at erklære min kandidatur til embedet som ministerpræsident i Israel ved det kommende valg," sagde Lipkin-Shahak på en pressekonference, som blev sendt i det nationale tv.
Den 54-årige Lipkin-Shahak sagde, at han vil søge at hele Israel efter mordet på ministerpræsident Yitzhak Rabin i 1995, hvilket Netanyahu efter hans opfattelse ikke har formået.
"Netanyahu er farlig for Israel. Netanyahu bør gå af," sagde Lipkin-Shahak.
Han opstiller som uafhængig på den politiske midte og ventes at kunne blive den måske værste udfordring for den nuværende ministerpræsident Benjamin Netanyahu, som tilhører det højreorienterede Likud-parti.
Men Benjamin Netanyahu er fortrøstningsfuld, selv om han er bagud i alle meningsmålinger: "Jeg taber altid i meningsmålingerne. Men jeg vinder valgene."

Netanyahus zig-zag kurs
Valget blev udskrevet, fordi Netanyahu skuffede højresiden af sin koalition dybt, da han underskrev Wye-aftalen. Siden da har han forgæves søgt at imødekomme højrefløjen ved at fodslæbe gennemførelsen af Wye-aftalens konkrete punkter - hvorved han stødte Arbejderpartiet fra sig. Og så gik højre og venstre sammen om at gøre en ende på Netanyahus regering.
Netanyahus zig-zag kurs har bevirket, at ikke alene politikerne, men også vælgerne synes at have tabt de politiske perspektiver af syne - både i forhold til palæstinenserne og til landets økonomiske og sociale problemer. Personerne, deres overbevisningskraft og deres løfters formodede holdbarhed fylder så meget desto mere i de politiske vurderinger - og dér står Netanyahu svagt.
Når han er så langt bagud i meningsmålingerne, skyldes det blandt andet, at det gennem 30 måneder har været fuldkommen gratis at kalde ham løgner.

Skepsis overfor Shahak
Den mand, der fører valgkampen, er samtidig den mand, vælgerne kender mindst til: General-løjtnant Amnon Lipkin-Shahak
Flere og flere politiske iagttagere i Israel udtrykker dog større og større skepsis: Lipkin-Shahak er populær netop fordi ingen rigtigt ved, hvad han står for ud over uforpligtende erklæringer som, at "freden skal først vindes indadtil, dernæst med vore naboer" - et slogan, der har appel i den israelske vælgerbefolkning, hvor bekymringen over de indre israelske modsætninger mellem ortodokse og sekulære jøder i stadig stigende grad overskygger angsten for araberne.
Men udover sådanne slogans har Shahak ikke udtalt sig, bl.a. fordi han som soldat ikke må blande sig i politik - #og vurderingen er, at når han først kommer i clinch med sine mere drevne modstandere, vil han tabe luft.
Hele mandagen forhandlede Lipkin-Shahak med sin potentielle forbundsfælle i forsøget på at vælte Netanyahu af pinden som ministerpræsident, nemlig Dan Meridor - den tidligere Likud-finansminister, der gik i protest mod Netanyahu for et års tid siden.

Shahak vil ikke nøjes
Alliancen med Meridor er den politisk naturlige for Shahak - Meridor kommer fra Likud, og en politisk alliance med ham har til formål at dementere Netanyahus stadige omkvæd: At Shahak blot er endnu en Ehud Barak, Arbejderpartiets leder - med andre ord en elitesoldat, hvis sympatier er placeret hos den israelske (europæiske) overklasse.
Ehud Barak, har da også gjort sig store anstrengelser for at overtale Shahak til at tilslutte sig hans parti - med posten som forsvarsminister som belønning.
Men Shahak vil ikke lade sig nøje med et resortministerium - han vurderer, at han kan vinde den særlige afstemning om ministerpræsidentposten, dersom han bliver enig med Dan Meridor om, at denne trækker sig.
Det er imidlertid usikkert. Meridor har allerede meddelt, at han er ministerpræsident-kandidat, og hans mandagsmøde med Shahak bragte ingen afklaring på netop dette punkt, selv om de to kandidater erklærede sig politisk enige og i princippet besluttede at stille op på samme centrum-liste.

Valgøkonomi
I mellemtiden har Netanyahu allerede indledt sin valgkamp med en rundrejse i landet, hvor han lover øgede bevillinger til de kommuner, han passerer undervejs.
På trods af denne særlige form for valgøkonomi er han trængt. Flere meningsmålinger giver Shahak et forspring på 20 procent, Barak et lidt mindre forspring og Meridor et lille forspring i forhold til den siddende regeringsleder.
Ydermere presses han fra egne rækker: 'Udbryderen' Benny Begin - søn af den første Likud-leder og ministerpræsident Menachem Begin - opstiller på sin egen højreliste i protest mod Netanyahus "indrømmelser" i fredsprocessen. Uzi Landau, en af Likud-partiets store skikkelser, vil stille op mod Netanyahu som partiformand - og dermed redde Likud. Og forsvarsminister Yitzhak Mordechai, der anses for moderat og tilhænger af en fredsaftale, tæller på knapper - skal han skifte til Arbejderpartiet eller blive i Likud?
Dertil kommer, at Netanyahus tidligere departementschef og toprådgiver, Avigdor Lieberman, har meldt sig med et nyt parti, Yisrael Beiteinu (Israel er Vort Hjem), som appellerer til de russisk-jødiske immigranter - det vil sige til de samme vælgere som handels-# og industriminister Nathan Sharansky, der har været Netanyahu en loyal støtte gennem de 30 måneder, han har regeret.
Liebermann, der måtte gå som topembedsmand efter en politisk-juridisk skandale omkring udnævnelsen af den øverste anklager, har irriteret sig gamle arbejdsgiver ved at kræve "orden og disciplin" i politiet og i statsadvokaturen - og dermed antydet, at det har Netanyahu ikke haft styr på. Hvad værre er, han kan splitte de russiske emigrantstemmer til fordel for den nuværende opposition - og Netanyahu får brug for alle, der kan løfte en blyant og sætte et kryds.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu