Læsetid: 3 min.

Endnu en fuser for dansk rumfart

16. januar 1999

Skuffelsen lod sig ikke skjule i ansigterne på de over 300 indbudte i Tycho Brahe Planetarium, da opsendelsen af Ørsted-satellitten - igen - blev udskudt

Når over 300 mennesker samtidig udbryder et tungt suk, lyder det som et susende stormvejr. Og det var da også netop en storm i de højere luftlag, der var årsagen til, at Delta II-raketten med den danske Ørsted-satellit som bagage alligevel ikke blev sendt op klokken 11.39.52 i går - dansk tid.
Og det var meddelelsen om udsættelsen, der fik de 300 indbudte gæster, som havde glædet sig til at overvære opsendelsen live i Tycho Brahe Planetarium, til at udbryde et skuffelsens suk.
"De satans høje vinde! Jeg har prøvet det to gange før, og nu sker det sgu igen!" udbryder en dyb stemme et sted i Rumteatrets tusmørke.
Et andet sted fra de turkisfarvede stole trykker en mand et nummer ind på sin mobiltelefon.
"Har du hørt det?" spørger manden. "Der sker heller ikke noget i dag. Ja, det er surt."

Udsat for tiende gang
Men selv om de mange indbudte hovedsageligt var personale fra de firmaer og institutioner, som er involveret i projektet, var skuffelsen nok alligevel størst hos det danske mandskab, der befandt sig på Vandenberg-basen i Californien. Det var herfra, at Delta II-raketten skulle have været skudt til himmels og videre.
"Der var rødt lys. Desværre," siger en tydeligt skuffet Peter Hoffmeyer, som er seniorforsker og projektleder for Ørsted, fra kontrolrummet på basen.
For tiende gang er holdet bag Ørsted blevet vidne til en udsættelse - men aldrig før så tæt på målet.
Faktisk skulle satellitten have været sendt op i 1996, og årsagen til udsættelserne har blandt andet været problemer med den amerikanske Argos-satellit, som er hovedlasten for Delta II-raketten.
"Planen er at prøve igen i morgen (i dag, red.) på samme tidspunkt. Men vejrudsigterne for i morgen er godt nok mindre gunstige end for i dag. I dag var der 20 procents risiko for aflysning. I morgen er der 30. Så nu skal vi ned på kontoret og drikke en gravøl, og så skal vi have ændret vores flybilletter," forklarer Peter Hoffmeyer.
Hvis opsendelsen mislykkes igen lørdag, forsøger man en sidste gang søndag. Hvis det heller ikke lykkes, kan der komme til at gå længere tid, inden man prøver igen.

Klimaforskningen
Stemningen i den ægge-formede sal var ellers høj, da trafikminister Sonja Mikkelsen (S) afløste titelmelodien til filmen Mission Impossible (i bagklogskabens lys en meget sigende titel) for at tale om de nye muligheder for klimaforskningen, som Ørsted-satellitten åbner for.
"Når måleresultaterne af jordens magnetfelt løber ind, vil det give helt nye muligheder for klimaforskningen. Og Danmarks Meteorologiske Institut får et væsentligt bedre grundlag for at analysere vejr- og vindforhold. Ørsted vil derfor være med til at understrege DMI's position i verdenseliten, når det gælder klimaforskning," sagde hun og høstede et bragende bifald fra salen, der endnu var uvidende om de vejrmæssige problemer over Californien.
Også erhvervsminister Pia Gjellerup (S), hvis ministerium står bag halvdelen af bevillingerne til projektet, blev projekteret op i kæmpeformat på den buede mur.
"Med bygningen af Ørsted-satellitten har dansk rumindustri her ved indgangen til år 2000 fået et godt udgangspunkt for at videreudvikle sin position på det højteknologiske rummarked. Lad os håbe, at opsendelsen symboliserer startskuddet til en positiv udvikling for dansk rumindustri," sagde erhvervsministeren.
Kun ganske kort tid efter løfter en mand i et kontrolrum i Californien et telefonrør og meddeler, at Delta II ikke kommer op i de højere luftlag i dag.
I planetariets i København tændes lyset, så de 300 skuffede ansigter kommer til syne. I stedet for opsendelsen af et fælles projekt fik de udsættelsen serveret live.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her