Læsetid: 2 min.

EU og WEU skal forloves

26. januar 1999

Ved at slå to udnævnelser sammen vil Tyskland styrke EU's forsvarsdimension - forslaget vil give Danmark nye problemer

BRUXELLES - Et tysk forslag om at knytte EU og Vestunionen (WEU) tættere sammen kan skabe nye problemer for det danske forbehold på forsvarsområdet.
Forslaget, der skal være med til at give EU en mere slagkraftig udenrigspolitik, går ud på at lade EU's kommende ansigt udadtil på udenrigspolitiske spørgsmål være den samme person, som den til enhver tid siddende generalsekretær for Vestunionen.
Danmark står sammen med fire andre EU-lande uden for Vestunionen, EU's militære gren.
"Vi bør overveje, om det ikke ville være hensigtsmæssigt at lade én og samme person være repræsentant for den fælles udenrigs- og sikkerheds politik (FUSP) og generalsekretær for Vestunionen," sagde den tyske udenrigsminister Joschka Fischer til sine 14 EU-kolleger i Bruxelles i går.
EU-landene besluttede i forbindelse med Amsterdamtraktaten, at EU skal finde en person, der kan koordinere og tegne unionens udenrigspolitik udadtil. Vedkommende ventes at blive udpeget på et topmøde i Köln i juni. Og da der også i år skal findes en ny generalsekretær for Vestunionen, kan det tyske forslag være ført ud livet om få måneder.
Hvis det sker, vil det rejse spørgsmålet om, i hvilket omfang Danmark kan være med til at instruere den kommende repræsentant for EU's udenrigspolitik, når vedkommende samtidig agerer på vegne af EU's militære gren.

Ubegejstret Helveg
Udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) var da heller ikke begejstret for forslaget.
"Det er ikke en konstruktion, jeg har opfundet. Det er ikke acceptabelt for Danmark alene af den grund, at det vil betyde, at en dansker aldrig kan få posten som repræsentant for EU's udenrigspolitik," sagde Niels Helveg.
Men både Frankrig og Storbritannien lod i går forstå, at de er parate til at overveje modellen.
"Vi er slet ikke imod, men det er nok for tidligt at lægge sig fast på, om det skal være sådan," siger en talsmand for den franske regering til Information.
Det tyske udspil kommer i en situation, hvor EU stadig mere konkret overvejer, hvordan man kan udstyre sig selv med muligheden for at udføre militære aktioner i fællesskab.
For nogle måneder siden foreslog Frankrig og Storbritannien at danne en egentlig europæisk søjle inden for NATO, som kan stå for den praktiske udførelse af de beslutninger, EU træffer på forsvarsområdet.
I den proces finder flere lande det logisk at integrere Vestunionen i EU, selv om det rejser problemer for Danmark såvel som for de neutrale EU-lande Østrig, Sverige, Irland og Finland.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her