Læsetid: 3 min.

'Jeg kunne få lyst til at skrige'

27. januar 1999

Den konservative matriark Hanne Budtz mener, at partiet langt mere skal satse på den brede mellemklasse, end på 'almindelige mennesker'

BAG K-KRISEN
"En sjæl? Ja, det har Det Konservative Folkeparti da. Jeg håber ikke, den er forduftet, den sjæl. Den stammer jo fra den første vælgerforening i København, der hed noget i retning af 'Københavns Arbejder- og Konservative Vælgerforening'. Sjælen er i folket."
Det siger en af de konservatives matriarker, landsretssagfører Hannne Budtz, i en samtale med Information.
Hanne Budtz var landsformand for Dansk Kvindesamfund 1951-56, medlem af Folketinget i hele 20 år (fra 1953-73), og i to omgange medlem af Frederiksberg Kommunalbestyrelse, senest 1974-78. Hanne Budtz fremhæver:
"Jeg er vist den eneste, der har været valgt som konservativ på Sankt Hans Torv på Nørrebro og senere på Bispebjerg. Med støtte fra grønthandlere og sporvejsfunktionærer. Vi er ikke bare et konservativt parti, vi er et folkeparti. Vi skal være det brede mellemklasseparti, ja meget mere, end vi er det nu."

Storhedstiden
Om de konservative som folkeparti siger Hanne Budtz:
"Vi var det især i Poul Sørensens tid (indenrigsminister, partileder i 50'erne og 60'erne, red.) Han havde selv prøvet funktionærtilværelsen. De fleste af os er mellemklasse, håndværkere og handlende. Og alle de, der arbejder i offentlig tjeneste, bidrager jo til produktionen. Det er helt almindelige mennesker, vi skal gøre noget for."
Hanne Budtz husker:
"I sin tid - med indførelsen af folkepensionen - det var vi i høj grad medvirkende til. I1956, da den skulle vedtages, kunne jeg ikke stemme, for jeg var i New York, men man telegraferede til mig, om jeg fastholdt min tilslutning, og det gjorde jeg selvfølgelig."
"Det betød meget for os, at vi havde (daværende Frederiksberg-borgmester og indenrigs- og boligminister, red.) Aksel Møller, som var af bogholderfamilie. Og hans bror Poul Møller (dengang finansminister, red.). De var så utroligt velbegavede."
"En gang i mellem kunne jeg have lyst til at skrige - eller i hvert fald skrive et læserbrev. Men det gør jeg jo ikke, for jeg er en 83-årig dame, så jeg har ikke kræfter, og man bliver blandet ind i alt muligt. Men den nuværende folketingsgruppe skulle koncentrere sig om at arbejde for de konservative sager."

Græmmelse over 1864
- Og hvad er så de konservative sager?
Hanne Budtz svarer:
"Forsvaret, det er en sjælssag at forsvare sig. Skulle vi have haft Slesvig tilbage efter krigen? Det skulle vi vel ikke. Men jeg kan græmme mig over 1864 - selv om det er latterligt. Jeg bliver så rasende, når jeg kommer syd for grænsen og ser alt det danske, der nu er tysk - hvordan det er blevet behandlet."
- Er skepsis over for EU med til at splitte konservative?
"Det tror jeg ikke skiller. Nej, ikke mere. Der er flere og flere tvivlere, der er kommet over. Med ØMU'en og alt det dér. Det var en vanvittig forestilling med de fire forbehold."
- Andre sjælssager?
"At gøre det bedre for erhvervslivet, som ikke bare er de store koncerner. I lige så høj grad de små virksomheder. Og så skal vi satse på at holde møder med folk, rigtige levende møder. Ikke bare sige, at folk vil helst blive hjemme og se tv. Hvert nyt møde betyder en kontakt."

Arven fra Schlüter
- Nogle mener, at kimen til de nuværende vanskeligheder blev lagt i de konservative regeringsår 1982-93?
"Ja, Poul Schlüter har været den, der skulle klare det hele. Man har haft for travlt til at tænke på efterfølgere. Vi måtte give os på utallige punkter. Det har skabt visse brecher - men ikke afgrunde - i forhold til vælgerne."
- Og fremtiden?
"De næste mange år får vi ikke flere folketingsmedlemmer. Derfor må de nuværende medlemmer fanden-gale-mig arbejde sammen. Vi kom over striden mellem Ninn Hansen og Haunstrup Clemmensen i 1970'erne. Skulle jeg skrive et læserbrev, vil jeg også skrive, at de, der synes, at det konservative er det rigtige, de må ikke melde sig ud, de skal melde sig ind. De skal ikke forlade skuden."
Hanne Budtz tilføjer:
"Og den er da forhåbentlig heller ikke synkende."

Konservative sjælekvaler
*Med opinionstal i frit fald og en intern partiuro, der synes uden ende, er Information gået på jagt efter den kriseramte konservative sjæl: Er der dybere årsager til nedturen? Første artikler blev bragt mandag og tirsdag. Serien fortsætter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her