Læsetid: 2 min.

Farvel til tuttenutte

9. januar 1999

Comedievognen introducerer voksenmareridt for børn, så computer-spillene godt kan gå hjem og lægge sig

BØRNETEATER
Slut med tuttenuttehistorierne for børn. Det er det befriende princip hos Comedievognen, hvis forestillinger ikke er bange for at introducere voksenmareridt for ungerne
- fra kryptiske forudsigelser om det videoovervågede samfund til angstfyldte varsler om uhæmmede forskeres genmanipulation med menneskekroppen.
Men det er også slut med socialrealisme og korrekte pegefingre. For Comedievognen præsenterer groteskerierne i så morsom og stram en form, at uhyggen opstår under grinet. Og dermed dyrker dette teater præcis de samme skrækvisioner, som ungerne elsker at gå i clinch med i deres computerspil. Rædslerne er bare så meget mere realistiske - og så meget sværere at afværge - når de bliver omsat til levende mennesker på en lille teaterscene få meter væk. For tænk nu hvis dette var virkelighed!

Trang til ondskab
Titlen på den seneste københavnerpremiere er Cha Cha Cha, der er endnu en forestilling om de tragikomiske klovne Milan og Oli - to sørgmuntre figurer, som komikerne Bo Bertram og Niels Jørgensen har dyrket i knap 20 år, og hvis volapyksprog er lige så raffineret, som det er umiddelbart forståeligt; ofte griner ungerne af replikkerne før de voksne!
Denne gang har Milan og Oli kastet sig ud i festarrangørbranchen - de skal lave et surpriseparty for en Mr. Smith. Men det er alt andet end let, ikke mindst fordi de kommer til at forberede festen i en forkert lejlighed. Her bor der en mand, der eksperimenterer med 'kropsudvikling' af den nyeste slags: I en teknisk boks forvandler han rask væk mennesker, så de kommer får tre ben eller mangler hovedet, altsammen i et forfængeligt håb om at kunne overføre alle idealegenskaber til sin egen, aldrende krop.
Dermed myldrer forestillingen med uforklarligheder. Med en uhæmmet trang til ondskab, der kræver aldeles uskyldige ofre - og også med den uhelbredelige nysgerrighed, der uundgåeligt fører til skrammer.
Men som sagt bliver uhyrlighederne aldrig udpenslet og analyseret, de bliver blot konstateret - omtrent med samme resignation som anerkendelsen af, at krig altså eksisterer. Også selv om de fleste har glemt hvorfor.

Kunsten i hatten
Håbet er dog ikke ganske smadret. For naturligvis har netop et klovnepar dét uforudsigelige i hatten - og i hjertet - som hverken computerteknologi eller magtherredømme kan bekæmpe: Kunsten. Her i form af den mest smægtende cha cha cha, der får benene til at danse, og ondskaben til at glemme sig selv, i hvert fald lige i det afgørende øjeblik.
Og en inciterende melodistump, som får de 8-100-årige tilskuere til at tumle ned ad trappen mod Nørrebrogade med en sjælden og sær følelse af makaber glæde.

*'Cha Cha Cha' af og med Niels Jørgensen og Bo Bertram. Oplæg: Eva Mannov. Instruktion: Søren Skjold. Scenografi: Thomas Kolding. Koreografi: Michala Bjarnov Lage. Comedievognen på Broscenen, Griffenfeldsgade 7 A, Nørrebro, til 31. jan. For de 8-100-årige

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her