Læsetid: 4 min.

Film i tv

7. januar 1999

*Claude Miller, fransk instruktør, udsender ikke film så ofte - til gengæld er de næsten altid seværdige. Som for eksempel denne meget frie filmbearbejdning af russerinden Nina Beberova lille roman, hvis handling Miller har flyttet til Paris under Besættelsen. Her bliver den forsagte, fattige unge Sophie klaver-akkompagnatrice for en ombejlet klassisk sangerinde, Iréne, der plejer omgang med tyskerne i det højere selskabsliv. Sophie udvisker sin personlighed i beundringen for Iréne og bliver en tro tjenerinde, som går til hånde i ét og alt. Men samtidig er Sophie en slags spion, der gemmer hadet og misundelsen bag sin tavst alvorlige maske. Iréne knipser smilende ubekymret Sophies første kærlighedsaffære i stykker, inden den når at spire, men Sophie sidder inde med en viden om sin herskerinde, som kan blive farlig. - Med typisk fransk psykologisk sans forfiner Claude Miller det subtile spil mellem de to kvinder og kæler samtidig for tidsbilledet og udmalingen af et kunstmiljø i prekær balancegang mellem fædrelandskærlighed og mild tysker-kollaboration. Romane Bohringer yder en ordknap intens præstation, der gør hendes stille eksistens og statist i livet sært dragende, mens den russiske Elena Safonova nok er smuk og charmerende som sangerinden, men ikke helt troværdig som en diva med voldsom magt over publikum.
L'accompagnatrice/ Akkompagnatricen. DR 1, torsdag kl. 23.00-00.45

*Sean Connery ses alt for sjældent i de senere år, så her er en kærkommen chance for et gensyn med en af hans bedste præstationer fra 90'erne. Han spiller den jazzglade forlægger og svirebror Barley Blair, der har flere åndsfæller blandt vildtvoksende russere end hjemme det satte England. Filmen bygger på englænderen John Le Carrés spændingshistorie fra glasnost-tiden kort før Sovjetstyrets fald, og Blair indvikles i et speget spionspil, da den britiske efterretningstjeneste får fat i et manuskript af en af hans forfattere, en genial sovjetisk atomvidenskabsmand, der afslører altafgørende atomhemmeligheder. - Michelle Pfeiffer ses som en idealistisk russisk kontormedhjælper, der får manuskriptet sendt til Vesten, og hun danner et fint romantisk par med Connerys Blair. Den åndfulde dramatiker Tom Stoppard har sat sit præg på filmens mange spidsfindige replikker, og i biroller ses gode navne som Roy Scheider, Karl Maria Brandauer og James Fox. - Fred Schepisi har instrueret.
The Russia House/ Det russiske hus. DR 2, fredag kl. 20.00-22.00

*Dustin Hoffman dukker op nok engang i den gamle traver Tootsie fra 82, men den er altid god for et gensyn. For hvornår har Hoffman egentlig været bedre end som den begavede, men vanskelige aktør, der først bliver rigtig levende, når han spiller en rolle - men altid afvises, indtil han trækker i kvindeklæder til rollen som hospitalsforstanderinde i en tv-serie. Det er en utrolig vittigt og veltimet komedie, som den perfektionistiske Sidney Pollack først begyndte at optage efter at have arbejdet intenst på manuskriptet med en lang række forfattere efter tur. Omkring Hoffman kan man nyde Jessica Lange som Hoffmans søde kollega, Dabney Coleman som sexistisk instruktør, Charles Durning som en elskelig tyksak, der bliver varm på den forklædte Hoffman - og en forrygende skæg Bill Murray som prætentiøs dramatiker.
Tootsie. TV3, fredag kl. 20.00-22.00

*Helle Virkner spiller ungkommunist i dette idédrama fra 1947, hvor Poul Reichhardt er en dansk-amerikansk løjtnant og læge John Petersen på orlov i Danmark. Han forelsker sig i Virkner, der under denne helsebringende Petersen-påvirkning forsager de kommunistiske møder, smider brillerne og slår håret ud. - Plottet indblander Reichhardt i en videnskabelig intrige om et serum mod tuberkulose. Skrevet af Johannes Allen skulle filmen angiveligt mane til samarbejde i en kold tid, dog ikke med kommunisterne. Som mange danske film fra 40'rne forsøger også denne at hæve sig over folkekomedien, men Christen Juls instruktion fik ikke mange roser af datidige anmeldere. Tidskoloritten fejler dog næppe noget, og man kan kun bifalde, at TV3 viser en film fra de alt for oversete 40'er, måske det mest interessante tiår i dansk filmhistorie.
My Name Is Petersen. TV3, fredag kl. 19.30-20.50

*Seksuelle overgreb mod børn er et tema, som moderne film har svært ved at slippe, hvilket ikke bare fremgår af et værk som Thomas Vinterbergs Festen, men også af flere af sidste års væsentlige film, f. eks. Todd Soledtz' Happiness, der får premiere i morgen. I Aline Issermanns Skyggen af tvivl fra 93 er det en 12-årig pige, der tilsyneladende bliver misbrugt af sin far. Denne bedyrer imidlertid sin uskyld og virker da også som et kærligt ophav til en pige, der måske ikke er 100 procent troværdig. Så politiet sættes på den ømtålelige sag, undersøgelsesdommere foretager pinagtige forhør, og en familietragedie over flere generationer oprulles. Filmen skildrer præcist det kvalmende ubehag ved den slags sager, der gennemføres med så store omkostninger for familien. Den prøver også - måske mindre vellykket - at fungere som en slags spændingsfilm, for er faderen skyldig eller ej? Og hvis han virkelig er det, hvad er så hans baggrund?
L'ombre du doute/ Skyggen af tvivl. DR 2, lørdag kl. 21.05-22.50

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu