Læsetid: 2 min.

Gen-maden er kommet

6. januar 1999

Løbet er kørt - forbrugerne kan vælge mellem tomme hylder eller gensplejset mad på hylderne, siger FDB-chef

Mange fødevarer der er fremstillet med gensplejset majs og soja kommer fra nu af på hylderne i de fleste danske supermarkeder.
"Der kommer ikke noget særligt gen-mærke på varerne. Det kommer heller ikke til at stå på et farvet bånd hen over forsiden eller et skilt på hyldekanten. Det kan vi ikke administrere," siger direktør i FDB, Ole Jepsen. "Men vi vil på den anden side ikke bede forbrugerne om at tage lup med når de køber ind. Det kommer til at stå på pakkerne om der er majs og soja i varen. Og det kommer til at stå med samme størrelse bogstaver, om majsen og soyaen er gensplejset."

Løbet er kørt
I to år har de danske butikskæder forsøgt at holde gensplejset mad væk fra hylderne, selv om majsstivelse og soyaprotein indgår i masser af fødevarer. Færdigretter, pålæg, salater, brød, dressinger osv.
"Vi gad ikke at være alene om at tage skraldet og forsvare genteknologiens fortræffelighed," siger Ole Jepsen. "Men nu har alle i detailhandelen fået problemer, især med majsbaserede ingredienser. Leverandørerne kan ikke give garantier. Vi kunne begynde at pille varer ud af sortimentet fra nu af - og der ville blive tomt på hylderne mange steder."
"Løbet er kørt, hos dem der laver råvarerne, rundt om i verden," siger han.
"Derfor har vi snakket sammen. Vi står skulder ved skulder og indfører en udvidet mærkning. Så vil det vise sig, hvad der sker."
De tre, der har snakket sammen, er FDB, Dansk Supermarked og De Samvirkende Købmænd. De sidder tilsammen på 90 procent af markedet.
'Udvidet mærkning' betyder ikke at der kommer et særligt mærke på varerne. Det betyder blot, at det står på pakningen, hvis der er brugt gensplejset majs og soya mv., også selv om det ikke kan spores i et laboratorium.
"Vi mener at de særlige mærker skal forbeholdes til ting med et regelsæt bag og en særlig kvalitet, f. eks. Ø-mærket," siger Ole Jepsen.

Uenige miljøfolk
Miljø- og forbrugerorganisationerne er splittede. Forbrugerrådet er positivt, sagde formanden Kirsten Nielsen i går til Politiken. Miljøbevægelsen NOAH støtter også udspillet, men siger samtidig at "det er yderst vigtigt at gen-mærket er tydeligt".
Danmarks Aktive Forbrugere siger at "FDB, Dansk Supermarked og købmændene tilsyneladende håber at forbrugerne vil resignere og finde sig i, at varerne har et gensplejset indhold, selvom næsten inen danske forbrugere ønsker disse produkter".
Greenpeace er chokeret over at "en samlet detailhandel med FDB i spidsen nu øjensynligt vil tæppebombe forbrugerne med gensplejsede fødevarer.
"Fødevareminister Henrik Dam Kristensen overlader sit politiske ansvar til detailhandelen og GMO-industrien," siger Jan Søndergaard fra Greenpeace. Han mener at detailhandelen kunne have tvunget leverandørerne til at levere ikke-gensplejsede fødevarer og opfordrer forbrugerne til at "reagere kraftigt".
Men FDB frygter ikke forbrugernes reaktion. "Her til formiddag målte vore indkøbere på salget af den amerikanske majs-snack Bugles, som er vores eneste gensplejsede produkt. Det viste sig at salget er steget 50 procent på et år," siger Ole Jepsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her