Læsetid: 2 min.

Genbrugspolitik slået fejl

25. januar 1999

Genbrug af husholdningsaffald har slået fejl, og regeringens lægger i ny affaldsplan op til at sænke ambitiøse genbrugsmål

Målet om at genbruge halvdelen af al husholdningsaffald er ikke lykkedes for kommunerne. Kun 15 procent bliver i dag genbrugt, mens resten bliver brændt.
I den nye affaldsplan "Affald 21", der skal debatteres i Folketinget på fredag, lægger regeringen derfor op til at sænke målene for genbrug af husholdningsaffald til mere beskedne 30 procent.
"Det er ikke et godt signal at sænke ambitionerne på dette område, og vi vil gøre alt for, at genbrug ikke går helt i stå," siger SF's Steen Gade, der er formand for Folketingets miljøudvalg.
Han frygter, at kommunerne er ved at komme ind i en ond cirkel, hvor de opfører forbrændingsanlæg til affald, og derfor fremover vil blive bundet til at brænde af frem for at satse på genbrug - eller det allerbedste: at begrænse affaldsmængderne.
"Den nye affaldsplan tager ikke nok fat i sagens kerne, nemlig at sørge for at vi producerer mindre mængder affald i samfundet," mener Steen Gade, der efterlyser en debat om, hvordan vi kan stille krav til virksomhedernes produkter og emballage.
"Affaldsdebatten er meget velmenende, men fokuserer mest på de teknisk mulige løsninger," mener SF'eren.

Flere affaldsbjerge
I takt med 1990'ernes forbrugsfest er skidtet vokset kommunerne om ørerne.
Næsten 500.000 ton brændbart affald er midlertidigt deponeret, mens det venter på at blive skubbet ind i et forbrændingsanlæg.
De fælleskommunale anlæg kan slet ikke følge med den takt, en del danskere smider sofaer, gummisko og engangsbestik ud og køber nyt i.
Direktør Nete Jakobsen fra affaldsselskabernes egen forening, RenoSam, erkender at det går skidt med at reducere skidtet.
"Vi forbrugere får politiske meldinger om, at vækst og forbrug er godt, mens vi også får meldinger om, at affaldet skal reduceres. Det hænger ikke sammen," mener Nete Jakobsen.
Succes for byggeaffald
De seneste år er de samlede affaldsmængder kommet op på 13 millioner tons årligt, selvom regeringen har haft som mål i den hidtidige affaldsplan, at de skal ligge under 10 millioner ton.
Samtidig er der problemer med at genbruge husholdningsaffald i biogasanlæg - der har været for mange fejlslagne forsøgsanlæg. Og landmændene har førhen aftaget over 90 procent af spildevandsslammet - nu kommer under halvdelen ud på markerne, mens resten bliver brændt.
Men der er også succeshistorier indenfor de mange forskellige affaldstyper.
"Den samlede genbrugsprocent på i alt 60 procent af alt affald er meget høj," siger Nete Jakobsen, og peger på, at det ikke mindst skyldes, at næsten alt byggeaffald og flyveaske bliver genbrugt.

Udredning nødvendig
Med høje afgifter er det lykkedes at undgå fast deponering af affald, som var normalt førhen på de store lossepladser. Nu står affaldet i stedet i kø for at blive brændt af, og det er ikke den ideelle løsning, mener sekretariatsleder Christian Ege fra Det Økologiske Råd.
"Der bør sættes et udredningsarbejde i gang for at finde måder til, at affaldsmængden ikke nødvendigvis stiger proportionalt med økonomisk vækst," mener Christian Ege, der samtidig peger på, at nedsat moms på reparation og vedligeholdelse kunne reducere noget af køb-og-smid-væk-tendensen.
I dag taler Energi- og Miljøminister Svend Auken om "Affald 21" på en affaldskonference i Ingeniørhuset i København.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her