Læsetid: 4 min.

Genforskeres drøm går i opfyldelse

4. januar 1999

Den islandske befolkning er på vej til at blive forsøgskanin for genforskere og medicinalfirmaer. Forsikringsselskaber og efterretningstjenester følger med fra sidelinjen

KOMMENTAR
Islands regering vedtog i sidste måned at give firmaet deCode ret til at oprette en database over hele den islandske befolknings arvemateriale.
For genforskerne, og de medicinalfirmaer, som støtter dem, er det en drøm, der er gået i opfyldelse: Med en mere end ettusind-årig isolation, og en slægtstavle, som er så nøjagtig som nogen, er Islands befolkning et perfekt forskningsobjekt for opsporingen af genetiske kendemærker. Ikke kun genetisk betingede sygdomme vil kunne blive sporet, også genetiske dispositioner for karaktertræk og adfærd vil kunne blive undersøgt i den enorme database. Og det gælder ikke kun for islændinge: Hele verdens befolkning vil kunne læses en smule i kortene, for menneskers gener er trods alt meget ens over hele kloden.

Kritik mod loven
Fortalere for loven siger, at en genetisk database over Islands befolkning er en enestående mulighed for genterapeutisk og medicinsk forskning: "Det er et projekt i fremskridtets navn..., som vil bidrage til et bedre helbred og et bedre sundhedssystem," sagde Siv Fridleifsdottir, formand for parlamentets sundhedsudvalg.
Modstandere, som f.eks. parlamentsmedlemmet Hjorleifur Guttormssen, kalder lovgivningen for "en totalitær akt, som kaster mørke skyer over Island og det internationale videnskabelige samfund."
Den fremtrædende professor i zoologi og biologi ved Harvard University, Richard Lewontin, beklager situationen dybt: "Med beslutningen om at tillade databasen er den islandske befolkning blevet til et redskab for et enkelt firma, hvor menneskers gener bliver udnyttet til privat profit."

Orwellske metoder
Rettighederne for de udvundne data ligger hos deCode, og med dem den farmaceutiske multikoncern Hoffman-La Roche, som med et indskud på 200 millioner dollar har fået ret til en eksklusiv adgang til databasen for 12 genetisk-baserede sygdomme såsom skizofreni og sukkersyge. Andre firmaer, primært amerikanske, står også på spring til at tegne kontrakter med deCode.
Grundlæggeren af deCode, Kári Stefánsson, modgår kritikken ved at stille sig i sandhedens tjeneste: "Det, vi gør med databasen, er at opdage basal viden. Det vil blive sundhedssystemet opgave (at afgøre), hvordan den skal bruges," siger han til New Scientist. På kritikken om, at han iværksætter Orwellske metoder, siger han til Reuters, at "den intenationale tendens er en oprettelse af centraliserede sundhedsoplysninger, og der er absolut intet Orwellsk i vores idé."
Forsikringsselskaber og efterretningstjenester står meget interesserede på sidelinjen og ser til, hvordan udviklingen går. Det nye interessefællesskab mellem molekylærbiologer og medicinalkoncerner vedrører nemlig ikke kun ønsket om opfindelsen af revolutionerende medicin, om ønsket om at helbrede cancer og formindskelsen af fysisk elendighed i al almindelighed:
Det handler også om muligheden for at bygge bomber, om at adskille etniske og sociale grupperinger, samt om en forøget kløft mellem dem som kan, og dem som ikke kan.

Etnisk bombe
Til perspektivering af problemet, og en beskrivelse af, hvad den nye genetiske viden kan blive brugt til, kan der drages flere aktuelle eksempler frem:
Den kinesiske regering har skærpet sine territoriale krav på Tibet med henvisning til nye genetiske undersøgelser, som viser et nært slægtskab mellem tibetanere og nord-kinesere.
Det er ikke længere end et par måneder siden, det kom frem i pressen, at Israels hemmelige politi er ved at udvikle en biologisk bombe, kaldet 'ethnic bullet', med det specifikke formål at ramme det irakiske folk.
Sunday Times kunne sammenfatte de spredte informationer, der stammer fra anonyme militærfolk, vestlige efterretningstjenester, en israelsk videnskabsmand, Pentagon og en pressesekretær fra Laboratoriet for Biologiske Våben i Porton Down, England: Videnskabsmænd i Instituttet for Biologiske Studier i Nes Ziona ved Tel Aviv er på sporet af genetiske markører, som kun findes hos mennesker i bestemte regioner i Mellemøsten. Der arbejdes på bakterier og vira, som effektivt ville kunne sluses ind i arabernes arvemateriale, hvorefter de kunne virke med hårfin præcision.
Også i Sydafrika forsøgte molekylærbiologer sig med etnisk udrensning ved hjælp af genteknologi: For ikke mere end et par måneder siden tilstod ansvarshavende forsker i udrensningsprojektet, Daan Goosen, overfor Sandhedskommisionen, at man forsøgte at gøre dele af den sorte befolkning ufrugtbar - dog uden held.
Siden den tid er der sket store fremskridt i genforskningen. Og med projektet i Island vil metoderne givetvis kunne forbedres betydeligt. Gamle territoriale krav, nye raceadskillelser og skrækindjagende biologiske våben er nogle af de muligheder, der kan blive til virkelighed, hvis den onde vilje er til stede.
I det perspektiv er den uskyldsrene sandhedssøgen, molekylærbiologerne påberåber sig for at udføre deres forskning, det rene blændværk, og ikke længere legitim - især ikke når forskningen bliver udført og subventioneret af stater i konfliktzoner og af private selskaber.

Gode eller dystre tider
For at drage en måske tvivlsom, men alligevel tankevækkende parallel frem, kunne man sammenligne lighedspunkterne mellem projektet i Island og Manhattan projektet i 1940'rne til fremstilling af atombomben: Det uigennemskuelige afhængighedsforhold mellem stat og videnskaben, den stille entusiasme blandt de involverede forskere og det store industrielle kompleks, som bidrager med de pekuniære midler.
Man kunne også mindes Enrico Fermi, som under Manhattan projektet blandt andet fungerede som bookmaker for væddemål om, hvor meget atombomben i den første test ville kunne ødelægge: Ville den 'kun' ødelægge forsøgsområdet omkring Treenigheden; ville den tage hele Alamogordoørkenen med sig, hele staten New Mexico, eller også hele jordkloden? Den teoretiske mulighed var til stede.
Gad vide om et lignende væddemål er blevet gjort på Island: Hvor mange mennesker vil nyde godt af den nye viden, og hvor mange vil gå til grunde på grund af misbrug i totalitære samfund - nutidige eller fremtidige?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her