Læsetid: 1 min.

Halløj på hospitalet

23. januar 1999

Satire over et grådigt hospitalsvæsen

VIDEOGULD
"Sørg for, at du ikke har penge til sygdomsbehandling, og du vil dø en lykkelig død," mener en læge i veteraninstruktøren Sidney Lumets beske satire over det griske amerikanske sundhedsvæsen, Patientens døtre.
Ja, det er ikke lykken at havne på et topmoderne, amerikansk hospital, hvor intensivafdelingen er så veludrustet, at de kan holde én kunstigt i live for evigt. Og det gør hospitalerne. Ikke af uselviske, næstekærlige grunde, men fordi det er en god forretning at holde liv i en patient, som er godt sygdomsforsikret.
Det er patienten i seng nr. 5 på det hospital, hvor reservelægen Werner Ernst tilbringer sine dage og nætter.
Problemet er bare, at patientens to døtre strides om, hvorvidt der skal slukkes på knappen eller ej. Uforvarende blandes Ernst ind i konflikten, som også drejer sig om en arv på 10 mio. dollars. Snart må han kæmpe for sin professionelle karriere, samtidig med at hans medmenneskelige instinkt langsomt vækkes.
Lumets ærinde er ikke de lårklaskende grinagtigheder, men den eftertænksomme satire, hvor man gerne skulle få noget ud af at se hans film - måske endda et ændret livssyn.
Han udstiller sine ofres fejl og mangler, så det latterlige og tåbelige er indlysende for enhver. Profitbegær og umenneskelighed, befolket af arrogante og senile læger, er hans billede af de amerikanske hospitaler. Som en af sygeplejerskerne på intensivafdelingen siger til Ernst, "jeg har set fjenden, og han er os!"
Manuskriptet af Stephen Schwartz er skarpt og intelligent, og skuespillerne er over én kam glimrende.
Især James Spader lægger god troværdighed i sin rolle som den ligegyldige Ernst, der fanges af sit eget begær og i kampen for at slippe fri opdager, at han havde glemt livets mest fundamentale, humanistiske værdier. cmc

*Patientens døtre. Instruktion: Sidney Lumet. Manuskript: Stephen Schwartz. Ude på video nu

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu