Læsetid: 2 min.

Et hjørne af hegnet

30. januar 1999

Flora og fauna, himmel, hav og bondeland dyrkes, som det sig hør og bør, på årets Corner

UDSTILLING
Naturen er som altid stærkt, men meget forskelligt tilstede som inspiration og motiv i årets Corner-udstilling fra Uffe Christoffersens og Kjeld Heltofts kattedyr, Per
Baagøes blå og Merete Hansens grønne hav, Anne Marie Mejlholms Anubis og Kirsten Kleins fotografi af en Kjovevinge.
En som ikke lader sig parre med nogen anden på Corner er Erik Lagoni:
Ni store visioner og rent teater, hvor frygten lurer i det konstruerede billedsprog, som er surrealistisk foruroligende.
Hans fortællinger handler om det iskolde, dybfrosne øjeblik, hvor fåret afgiver sin uld, flagermusen slår ned, rovfuglen tøver og de antikke statuer forvitrer.

En outsider
En anden outsider er den svenske gæst, Anders Åberg, en besat, som med "Minnaminne", et sted i Norrland har bygger en by med alt, hvad dertil hører af huse og institutioner, 1:1, og som til udstillingsbrug har skabt et politisk farvet, men noget dateret - og slidt - legetøjsland: Europa som en halvkugle, hvor samfund og monumenter trænges, en togstamme med tyske soldater på vej til Norge, et russisk pariserhjul, "Marlows hus" osv.
Princippet er i slægt med Charles Simonds miniature byer, men uden deres poesi, symbolik eller organiske jordkontakt. Åberg fylder meget, for meget, og Erik Hagens råber højt, men bedst på mellemdækket, som er fuldt af hans frapperende plakatkunst.

De, som savnes
Levende fuld af lys er den gruppe billeder, de fleste malet inden for de sidste to år, hvormed den nu afdøde Bjarne Esbensen (1936-98) mindes. Det koloristiske nærvær i portrætter af blomster og magiske gestalter opleves med åbne sanser, og selvom detaljerne har mistet deres genkendelighed er inspirationens kilde koloristisk til stede.
Også den mørkstemte kolorist Knud Lollesgaard (1911-97) mindes, omend for karrigt, og med ældre billeder: blomster og skov, et par selvportrætter og det fornemme billede af "Inger Christine og Mormor" fra 1978. Han var, ligesom Gudrun Poulsen, elev hos Elof Risebye i 50'erne, og sporene ses klart i hans mange kirkeudsmykninger.
Heldigvis har vi stadig Gudrun Poulsen, som med lette, lyse farver har skabt tre portrætstudier af sin afdøde bror. Det er menneskelige dokumenter blottet for sentimentalitet, men præget af dyb menneskelig erkendelse.
Ukonventionelt konventionel er Sven Havsteen-Mikkelsens ophængning, hele tre mindevægge over slægt og venner gennem mere end et halvt århundrede fra Ejnar Mikkelsen og den yndige, alt for tidligt afdøde, Pamela Havsteen-Mikkelsen, til vennerne Martin A.Hansen, Ole Wivel, Regin Dahl m.fl.
Fra samme kreds hentede Jørgen Roos (1922-98) nogle af sine modeller. Han mindes med filmforevisninger, bl.a. filmen De Unge Gamle, den 13. februar. kl. 14, hvor P.W. Glob og Karl Bovin figurerer.
Årets gæster er Mogens Gissel, Bente Hansen, Lars Ravn og Morten Skovmand.

*Corner 1999. Charlottenborg, Kongens Nytorv. Daglig 10-16.30, on.10-19. Til 14. feb

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her