Læsetid: 4 min.

Ingen stigning i sager om børn

12. januar 1999

Tidens mange sager om seksuelt misbrug af børn skyldes ikke, at der er flere sager - kun en skærpet opmærksomhed om dem

En række sager om børn, som er blevet seksuelt misbrugt eller på anden måde har været udsat for krænkelser fra en voksen, har i den senere tid været genstand for de danske mediers opmærksomhed.
Eksempler er 'Vadstrupgård-sagen' fra Gladsaxe, hvor en mandlig pædagog udnyttede børnehavebørn seksuelt, 'Guldlok-sagen', hvor en far fra Hvidovre misbrugte sine døtre foran et videokamera, samt en sag fra Randers, hvor en far blev tiltalt for at have haft seksuel omgang med sin kun ni måneder gamle datter, og den aktuelle sag om en kampsportstræner, der er tiltalt for at have misbrugt syv drenge seksuelt.
Men at antallet af sager med seksuelt misbrugte børn skulle være stigende er ikke tilfældet, mener eksperter.
"Jeg mener ikke, at det er udtryk for en vækst i antallet af sager. Sagerne er bare blevet mere synlige," siger Kirsten Moesgaard, chefpsykolog på Roskilde Amtssygehus og den en af de to danske repræsentanter i Nordisk Forening vedrørende Børnemisbrug og Omsorgssvigt.

Større bevågenhed
Og hun bakkes op af Beth Grothe Nielsen, som er lektor i strafferet og kriminologi ved Aarhus Universitet.
"Der er ingen grund til at tro, at antallet af sager er i stigning. Det er snarere et udtryk for, at der er en større mediebevågenhed på området, og så er voksne måske blevet modigere, og derfor er der flere, som tør anmelde sager, hvis de har en mistanke om, at der er foregået overgreb på børn," siger hun.
At problemet med børn, som bliver seksuelt misbrugt, er blevet mere synligt i medierne, er både godt og skidt, mener Beth Grothe Nielsen.
"Mange af de sager, vi ser i medierne, er ekstreme tilfælde af misbrug, og derfor kan der være en fare for, at vi kommer til at overse de mindre ekstreme tilfælde af overgreb. Men den store opmærksomhed omkring sagerne er god, hvis den betyder, at vi bliver bedre til at lytte til og aflæse signaler fra børn," siger hun.

Tror på de voksne
Heller ikke hos politiet har man indtryk af, at antallet af sager er i stigning.
"Sager, som f.eks. den aktuelle sag med kampsporttræneren, kan føre til, at folk generelt bliver mere opmærksomme på problemet. Derfor skal der måske ikke så meget til, før folk anmelder en sag, " siger kriminalkommissær ved Københavns Politi Kurt Jensen, der ikke mener, at det reelle antal sager er steget.
Antallet af anmeldte sager om seksuelt misbrug af børn, ligger i Københavns politikreds årligt på et sted mellem 10 og 15. Men kun i cirka en femtedel af tilfældene fører anmeldelsen til en dom.
"Det er utroligt svært at føre beviser og dokumentation i den slags sager. Det er jo i mange tilfælde et barns påstand imod en voksens, og anklagemyndigheden vælger ofte at tro på den voksne," siger han.

Børn lyver ikke
Og det er forkert, mener Kirsten Moesgaard: "Mange undersøgelser peger på, at børn ikke lyver om seksuelle overgreb. Og det gælder både større og mindre børn. Når børn kommer med beskyldninger, skal man tro på dem."
"Selvfølgelig kan der være situationer, hvor børn er blevet påvirket eller stimuleret af voksne til at komme med falske anklager, men i en klinisk psykologisk undersøgelse af et barn kan man med ret stor sikkerhed finde ud af, om det er barnet selv, der kommer med en beskyldning, eller om det er blevet påvirket af en voksen," siger hun.
En måde at forebygge, at de seksuelle misbrug overhovedet finder sted, er ifølge Kirsten Moesgaard ved meget tidligt at lære børn at sætte grænser: "Vi skal fortælle børn allerede i børnehavealderen, at deres krop er deres egen, og at andre ikke skal røre ved den.
Samtidig mener hun, at vi i langt højere grad bør tage seksuelt overgreb ind som en mulighed, når et barn viser tegn på omsorgssvigt.
"Der har været en tendens til, at vi prøver at lukke øjnene for, at der kan være tale om et seksuelt overgreb, fordi det ikke er rart at blive konfronteret med den slags. Men det er forkert. Vi skal blive langt bedre til at tolke de signaler, som børn sender, og vi skal i større omfang være bevidste om, at der kan være tale om seksuelle overgreb."
Kirsten Moesgaard anslår, at hvert tiende barn er udsat for seksuelt misbrug, og det svarer til udenlandske tal. Karakteren af misbruget er imidlertid varierende.
"I omkring to tredjedele af tilfældene er der tale om groft misbrug, som f.eks. analt eller oralt misbrug. Den sidste tredjedel er de mindre grove former, som kunne være f.eks. befølinger eller verbale ytringer."
Beth Grothe Nielsen mener ikke, at tallet er så stort.
"Vi kender jo ikke tallet med sikkerhed, og selv om der er et stort mørketal, som vi ikke har kendskab til, tror jeg ikke, at tallet er helt så stort. Så skal definitionen på overgreb ihverttilfælde være meget bred," siger hun.
"Og taler vi om decideret incest, som foregår inden for familens rammer, er tallet langt mindre. Så vil jeg tro, at vi taler om et sted mellem en og to procent af alle børn. Men et eller to børn ud af hundrede er naturligvis et eller to børn for mange," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her