Læsetid: 4 min.

Jagten på den perfekte hash-pandekage

30. januar 1999

Skaberen af bagsidens tegneserie 'Doonesbury', Garry Trudeau, er fyldt 50. Han tegner en af de få serier i verden, hvor personerne også bliver ældre. En ny cd-rom indeholder samtlige over 9.000 striber fra de første 25 år

CD-ROM
Man kan læse Doonesbury på to måder. Garry Trudeau sørger altid for, at der er en pointe i hver stribe, så selvom man ikke læser den dagligt, får man sig alligevel et godt grin. Og så kan man med stort udbytte følge med hver eneste dag, for Doonesbury er ikke en hvilken som helst tegneserie, og Trudeau ikke hvem som helst.
Han har skabt et af de væsentligste amerikanske forfatterskaber i sidste halvdel af dette århundrede. Han fik som den første tegneserieskaber den prestigefyldte Pulitzer-pris i 1975, og han har udover Doonesbury skrevet utallige artikler til tidsskrifter verden over, han har lavet et par musicals og har endvidere skrevet manuskript til den utroligt morsomme og prisbelønnede tv-serie Tanner '88, som Robert Altman instruerede. Han er gift og har tre børn. Han bor i New York, og sidste år fyldte han 50.
Doonesbury er den tegneserie, der mest ligner virkeligheden - den amerikanske virkelighed ganske vist, men som bekendt ligner den amerikanske virkelighed enormt meget den virkelighed vi kalder Danmark.
Vi følger med i alt fra præsidentkampagner til retssager. Serien er en af de få daglige striber, som er fast forankret i nutiden. Ikke alene er serien politisk og tager stilling til de begivenheder, man også kan læse om på avisens andre sider - men figurerne i serien bliver også ældre dag for dag.
Det er et særsyn i avistegneserier, hvor man normalt har et statisk univers a la Bassernes militærbase eller en underlig meget langsomt fremadskridende tidslinie
a la Poeten og Lillemor, hvor personerne ganske vist hele tiden lever i nutiden, men på mystisk vis ikke er blevet ældre i løbet af seriens snart 50 år. Kun i Doonesbury dør en af hovedpersonerne af aids efter at have hørt "Pet Sounds" med Beach Boys på cd.

Enestående chance
Det er godt at læse Doonesbury i avisen, men der findes også en tredje måde, som efter min mening er den mest tilfredsstillende. Nemlig i album. Så kan man læse et par år i ét hug - derved får man fornemmelsen af det utrolige fortællemæssige flow, og man får mulighed for at beundre Trudeaus evne til at overskue og gennemskue alt.
I princippet kunne man selvfølgelig bare gemme alle sine Information'er, men siden begyndelsen af 80'erne har Carlsen ca. en gang om året altså udsendt et album med udvalgte striber. Senest kom nr. 18 i sommeren '98.
Som med de fleste albumudgivelser herhjemme, kan man undre sig over, hvorfor man ikke bruger avisens oversættelser, især når Birgit Ibsens fordanskninger er så fine - man skulle synes, det var spild af penge. Men Carlsen om det.
Hvis man i stedet har mod på at kaste sig ombord i serien på originalsproget og har lyst til at læse hele baduljen, så har man nu fået en fuldstændig enestående chance.
Det nyeste amerikanske album The Bundled Doonesbury - A Pre-Millennial Anthology indeholder nemlig, udover de sædvanlige ca. 700 trykte striber fra de sidste par år også en cd-rom - Doonesbury Flashbacks - 25 years of serious fun, hvor samtlige over 9.000 striber fra debutten den 26. oktober, 1970 til den 31. maj, 1995 findes, inklusive de farvelagte søndagsstriber, der efter amerikansk sædvane ikke indgår i hverdagsstribernes fortsatte handling, og som Informations læsere aldrig har haft glæde af.

Tre årtier
Cd-rommen er en slags oversigt over de sidste tre årtiers politiske og kulturelle strømninger, for udover alle striberne er den fyldt med alskens oplysninger.
Hvis man vælger at læse striberne dag for dag får man samtidig, hvad der svarer til en avissides oplysninger serveret i forbindelse med hver stribe. Det kan være artikler om Doonesbury, som har stået et eller andet sted den pågældende dag - det kan være trainspotting-lister som årets film, plader, teaterstykker, tv-programmer eller sportsresultater - og det kan være ugens overskrifter samt altid et eller andet tidstypisk citat f.eks. af en kendt forfatter, politiker eller skuespiller.
Derudover kan man læse alt fra biografier over alle tegneseriens figurer til komplette manuskripter på bl.a. den Doonesbury-musical Trudeau lavede, da han i 83-84 holdt sabbatår fra avisserien.
Man kan endvidere bl.a. finde alle Trudeaus bøger, plakater og magasinforsider afbildet med komplette data. Og som med alle cd-rommer kan man søge og krydssøge på alle ord, navne, emner, hændelser etc. Man kan således checke, om og hvornår Doonesbury har beskæftiget sig med alt fra aids til Frank Zappa - man kan også checke, om f.eks. Reagan og Nixon eller Elvis og John Denver har optrådt sammen i serien, ved at søge på flere navne samtidigt. Og man kan i princippet checke om Nixon i 70'erne sammen med Frank Zappa har talt i telefon med John Denver om, hvorvidt Elvis har fået aids af Reagan. (Svaret er i øvrigt nej).
Samtlige positive søgeresultater udmønter sig i nogle datoer, så man derefter kan checke disse dages striber.

Doonesbury trivia-quiz
Endelig er der en meget morsom Doonesbury trivia-quiz, hvor Mike som quizmaster stiller 231 spørgsmål med såkaldt multiple choice. Den er svær, men et godt råd er at gætte på de mest tåbelige svar - men hvis man giver op kan man altid trykke på en knap, så kommer den stribe frem, hvor svaret gives. Her er slutteligt to eksempler.

Hvordan kan man opsummere Zonkers livsfilosofi fra 60'erne?
"Efterlad ingen ven ustenet".
"Højre arm langt ude".
"Fat rette redskab til jobbet".
"Et liv brugt i søgen efter den perfekte hash-bradepandekage er et liv godt brugt".

I et forsøg på at redde deres ægteskab, hvad forslår Joanies daværende ægtemand så at hun skal gøre?
"Gå ind i en kvindegruppe".
"Holde op med at bruge bh".
"Gå på universitetet".
"Satse på karrieren".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her