Læsetid: 2 min.

Julemanden er død

20. januar 1999

Christianias Axel Julemand satte farver på normal-Danmark

NEKROLOG
En farverig original, Axel Julemand fra Christiania, alias Anker H. Frederiksen, har sagt farvel til verden, 62 år gammel. En af fristadens første indflyttere, der til det sidste fastholdt, at hvis han en gang skulle tvinges til at forlade området, så skulle det være med benene forrest. Det løfte holdt han. Den 13. januar stillede han træskoene, efter mange års mangel på tørkost og godt understøttet af en gang asbestose i lungerne.
Hvor Axel var født og opvokset, gav han flere forklaringer på. En gang imellem i Holbæk, eller på Christianshavn som søn af en slagtermester, undertiden oppe i Hirtshals. I øvrigt var han en tid på børnehjem. En søn af folket var han, og en ven af folket ligeså. Overalt kunne han dukke ind og være velkommen, som gammel kammerat og bekendt.
Tilbage i 50'erne anskaffede Axel sig en Nimbus motorcykel og blev en af de første "Vilde Engle" i København. Dengang ærlige rockere aldrig slog på en kvinde og i øvrigt havde fast arbejde. Han tjente både som fisker og jord- og betonarbejder, inden han forlod det borgerlige Danmark for at virke som fejemand foran Indkøberen i den frie stad Christiania.
Med et udseende som "Isbjørnen" i Pontoppidans fortælling blev han efterhånden hevet ind som farverig figur i flere danske film, bl. a. i Kas-per Rostrups Dansen om Regitze, hvor han som bums dukkede op hos den familien juleaften sammen med sine sprittervenner, og i Miraklet i Valby, hvor han optrådte som middelaldersoldat. Som han sagde, "det er vigtigt at kunne identifrisere sig med rollen, især når man skal kunne sine republikker." Storm P. ville have elsket ham.
Når Christiania lavede gadeteater og optog, var Axel altid med i felten, og hvis der var aktioner ude i byen, var han fast opbakker. Ved slaget om "Byggeren" på Nørrebro i 1980 var Axel blandt de forreste, om ikke i kamp, så dog i teatralsk fremtræden.
Efter Teatergruppen Solvognens Julemandshær i 70'erne blev en del julemandskostumer til overs, og eet af dem endte hos Axel. Når turister en varm sommerdag slentrede gennem fristaden, kunne de i mange år opleve en rødklædt mand sidde udenfor sin skurvogn og ønske folk "Glædelig Jul".
Axel var en stille hjælper, der satte farver på normal-Danmark. Farvel Julemand, og god rejse!
PS. Axel bisættes fra Vor Frelsers Kirke torsdag den 21. januar kl. 12. Venner og julemænd er velkomne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her