Læsetid: 3 min.

Kærlighed på nettet

29. januar 1999

Tom Hanks og Meg Ryan er nok engang det forelskede par i Nora Ephrons gammeldags, men ganske vellykkede 'You've Got Mail'

NY FILM
Den romantiske komedie er det af Hollywoods slagnumre, som ældes med størst ynde. Siden storhedstiden i 30'rne og 40'rne er der ganske vist ikke sket de store originale tilføjelser til listen, men omvendt er den romantiske genre også én, som lever højt på uforanderlighed og gensynsglæde.
Den amerikanske instruktør og manuskriptforfatter Nora Ephron var kvinden bag manuskriptet til en af genrens største succeser i moderne tid, Da Harry mødte Sally (1989), hvor kærligheden i bedste screwball-komediestil blev tilsat en god portion rapmundethed.
Siden instruerede hun selv Søvnløs i Seattle (1993), som trods et mere sødmefyldt plot og ikke så skarpt et manuskript blev endnu større end Da Harry mødte Sally. Begge film har som kvindeligt blikfang den sødeste og kønneste af dem alle, Meg Ryan, mens Søvnløs i Seattle kan prale af den nu dobbelte Oscarvinder, Tom Hanks, i rollen som hendes mandlige modstykke.
Så ingredienserne lå lige for, da Nora Ephron og hendes søster Delia skulle lave en ny variation over et emne, som aldrig synes at blive slidt - og som er universelt i udtryk og tiltrækning.

Romantik i cyberspace
You've Got Mail hedder filmen, og endnu engang er det Tom Hanks og Meg Ryan, der støder hovederne sammen i jagten på den ægte og umulige kærlighed.
Kathleen Kelly (Ryan) er ejeren af den hyggelige og eksklusive new yorker børnebogshandel, The Little Shop around the Corner, mens Joe Fox (Hanks) er manden bag en kæde af superbog-forretninger, som selvfølgelig åbner en filial lige over for Kathleens, og snart er de to forskellige temperamenter på kollisionskurs.
Hver for sig lever de i et fast parforhold, men når partneren ikke kigger, udfolder de deres romantiske årer på Internettet som Shopgirl og NY152, de bedste venner af verden - de ved bare ikke hvem, de hver især egentlig er.
Og det kommer der, traditionen tro, en bunke mere eller mindre morsomme forviklinger og forvekslinger ud af.

God idé
Som antydet i starten af anmeldelsen er det ikke den store originalitet, der præger den romantiske komedie som fortolket af søstrene Ephron - at se You've Got Mail er mest af alt som at gense en god, gammel ven - men ideen med at lade to 'fjender' være hinandens ukendte drømmeelskede er god - hentet fra Ernst Lubitschs The Shop around the Corner (1940) - og søstrene Ephron er dygtige til at udnytte de kort, et sådant setup naturligt spiller dem i hånden.
Manuskriptet er skarpere end i Søvnløs i Seattle, de mange små verbale dueller mellem Hanks og Ryan er fint tænkt og timede. Og konflikten mellem den lille boghandel og den store forretningskæde er - i hvert fald til at begynde med - god underholdning, som i bedste politisk korrekte ånd maner til om- og eftertanke.
Nora og Delia lader til at befinde sig godt blandt New Yorks kulturelite, hvor filmen foregår, og i stil med Woody Allens Manhattan bliver You've Got Mail en stilfærdigt charmerende hyldest til byen og dens mere privilegerede indbyggere.
Men bedst af alt er de to skuespillere. Hanks og Ryan har, som sagt, prøvet det hele før og virker dejligt afslappede og overbevisende i et par roller, som er skræddersyet til dem. De passer perfekt til hinanden, og føler man ikke med dem i deres op- og nedture, så er man simpelthen bare ikke til romantiske komedier.

*You've Got Mail. Instruktion: Nora Ephron. Manuskript: Nora og Delia Ephron. Amerikansk (Palads, Palladium og Scala, København og 34 biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her